De outfits van het vliegend personeel door de jaren heen

Dag in dag uit vliegen de stewards, stewardessen en piloten de hele wereld over. Uren werken in uniform is niet altijd een pretje, maar dan is het wel fijn als het er in ieder geval goed uitziet. Door de jaren heen zijn de outfits van bemanning en crew een stuk stijlvoller geworden. Van simpel en klassiek tot ware haute couture. We hebben de opvallendste outfits op een rijtje gezet.

pan am stewardessen

Alitalia

Ook al balanceert de Italiaanse vliegtuigmaatschappij op het randje van faillissement, op de outfits van hun personeel worden geen kosten bespaard. Sinds 2016 heeft Alitalia nieuwe uniforms ontworpen door, uiteraard, een Italiaanse topontwerper: Ettore Bilotta. Na ruim 20 jaar hetzelfde uniform werd het daar ook wel tijd voor zouden we kunnen zeggen. De Italianen vliegen nu in stijl de wereld rond.

alitalia crew in oud uniform voor vliegtuig op vliegveld

Het Alitalia uniform voor 2016.

Alitalia cabin crew in vliegtuig in nieuw uniform

Alitalia personeel in het nieuwe uniform ontworpen door Ettora Bilotta.

KLM

Onze eigen Nederlandse KLM heeft Mart Visser gestrikt voor nieuwe uniformen die trouw blijven aan de kleur blauw die KLM zo kenmerkt. Stijlvoller dan ooit tevoren zijn de outfits van KLM nog wel steeds comfortabel en veelzijdig. Zo kunnen de vrouwelijke crewleden kiezen uit een broek, kokerrok of soepele plooirok.

KLM nieuw uniform stewardessen met mart visser op vliegveld schiphol

Stewardessen met Mart Visser, de ontwerper van het nieuwe uniform.

klm uniform vroeger

Oud KLM uniform.

oude foto KLM stewardess uit het vliegtuig

Oud KLM stewardess

Vueling

De Spaanse budgetmaatschappij laat met haar uniformen alles behalve een ‘goedkope’ look naar voren komen. De moderne en stijlvolle look van Vueling moet vriendelijkheid en elegantie uitstralen. In het zwart, wit, geel en grijs is het ook een van de meest flatteuze kleurencombinaties voor de bemanning en crewleden.

Crew van Vueling in nieuw uniform op vliegveld

De nieuwe uniformen van Vueling. Klassiek, simpel en tijdloos.

Traditionele uniformen

Er zijn ook genoeg vliegtuigmaatschappijen die hun nationale oorsprong eren door middel van traditionele uniforms. Lufthansa viert sinds enkele jaren het oktoberfest in traditionele dirndl en lederhosen outfits voor de crew. Bij de Aziatische vliegtuigmaatschappij Vietnam Airlines dragen de vrouwelijke crewleden een moderne kimono en bij het Arabische Emirates wordt het luxe imago weerspiegeld door een karamel en chocoladebruin kleurig uniform. Het culturele detail is een voor de vrouwen traditionele knipoog naar de culturele oorsprong van de vliegtuigmaatschappij door middel van een rode hoed met witte sjaal wat het geheel iets mystieks geeft.

emirates cabin crew in uniform

Het uniform van Emirates, Chique met een traditionele knipoog.

personeel vietnam airlines in uniform op vliegveld

Vietnam Airlines.

lufthansa crew in traditioneel kostuum

Lufthansa crew tijdens Oktoberfest.

Hainan Airlines

Het Chinese Hainan Airlines heeft een nieuwe look gelanceerd die menig man en vrouw in uniform jaloers gaat maken. De nieuwe outfits van het personeel van Hainan Airlines zijn ontworpen door Laurence Xu en brengen het westerse en oosterse karakter van de vliegtuigmaatschappij samen.

hainan airlines nieuw uniform

Hainan Airlines uniform ontworpen door Laurence Xu.

Vliegtuigmaatschappijen houden van designers

Het beroep van piloot wordt als prestigieus gezien, het cabinepersoneel moeten representatieve gastvrouwen en mannen zijn die de naam van de vliegtuigmaatschappij hoog houden. Daarom wordt er steeds meer aandacht aan het uiterlijk van het personeel besteed. Daar horen mooie uniformen bij. Vliegtuigmaatschappijen laten vaak dan ook ontwerpers van nationale oorsprong de kleding van hun personeel ontwerpen. Vivienne Westwood heeft bijvoorbeeld de nieuwe uniformen voor Virgin Atlantic ontworpen, de Ierse Emma Collopy de uniformen van Ryanair en nam niemand minder dan Christian Lacroix de uniformen van Air France voor zijn rekening.

Hoewel de uniformen er steeds beter gaan uitzien vragen we ons soms wel af hoe het is om hele dagen erin te werken. Welk uniform is jouw favoriet en waarom?

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
Wat is turbulentie?
Volgende blogartikel
Vlucht vertraagd! Wat nu?
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments

Geschreven door

Debbie is al jaren betrokken bij EUclaim. Ze weet alles van online marketing én van de rechten van vliegtuigpassagiers. Zij zorgt voor de juiste informatie op EUclaim.nl.

Meer over Debbie
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding