De drukte op Schiphol vermijden. Wat zijn de beste alternatieven?

Alle schreeuwende krantenkoppen en radioberichten vertellen genoeg: het is druk op Schiphol. Dit komt voornamelijk door een personeelstekort, wat zelfs met de nieuwe zomertoeslag niet zomaar is opgelost. Wil jij deze zomer niet zwetend in een wachtrij op Schiphol staan? Wij hebben de alternatieven voor je op een rijtje gezet!

Drukte Uitwijkmogelijkheden Schiphol

Schiphol of alternatief?

Heb je nog geen zomervakantie geboekt of ben je op zoek naar een leuke citytrip? Waarschijnlijk zou je eerder gewoon een vlucht boeken vanaf Schiphol. Maar nu Schiphol steeds negatief in het nieuws is en al duizenden vakantiegangers hun reis begonnen met lange wachtrijen, vertragingen of zelfs geannuleerde vluchten, twijfel jij wat je moet doen. Het risico nemen en gewoon een vlucht boeken vanaf Schiphol? Of kies je voor een alternatief?

We helpen je graag op weg om hierin een weloverwogen beslissing te nemen en hebben de alternatieven voor je op een rijtje gezet. We hebben gekeken naar de mogelijkheden die er zijn op de airports, de bereikbaarheid en de parkeerkosten. Voor wat betreft de parkeerkosten zijn we uitgegaan van de eerste 8 dagen van augustus.

Schiphol in het kort

Schiphol is met 332 bestemmingen en 104 airlines de grootste luchthaven van Nederland. Je kunt er 24/7 terecht om voor (of na) je vlucht te shoppen, te eten of te drinken. De parkeerkosten op Schiphol zijn in die periode tussen de €88,50 – €236,50. Met de bus, tram of trein ben je ook zo op Schiphol vanuit heel Nederland.

Eindhoven Airport

Eindhoven Airport is met meer dan 80 bestemmingen en 12 verschillende airlines het op één na grootste vliegveld van Nederland. Qua horeca en winkelgelegenheid is er genoeg te beleven. Met ruime openingstijden van 04.30 tot en met 23.00 een goede vervanging als je de drukte op Schiphol wilt vermijden. Ook met het openbaar vervoer is Eindhoven Airport prima bereikbaar.

Een kleine kanttekening: op de website van Eindhoven Airport wordt gewaarschuwd dat de wachttijden langer zijn dan normaal. Lees op https://www.eindhovenairport.nl/ meer informatie over Eindhoven Airport. Parkeren is in ieder geval een stuk goedkoper dan op Schiphol.

Rotterdam The Haege Airport

Met 7 airlines en 50 Europese bestemmingen is Rotterdam Airport iets minder groot dan Eindhoven, maar wel in opkomst. Rotterdam The Haege Airport, ook wel Rotterdam Airport genoemd, is 24/7 geopend. De parkeerkosten zijn in vergelijking met Schiphol een stuk lager en het vliegveld is met het openbaar vervoer goed te bereiken. De horeca- en winkelgelegenheden op Rotterdam Airport zijn wel een stuk kariger ten opzichte van de anders airports. Er is één restaurant ná de veiligheidscontrole, waar ze geen complete maaltijden serveren. Wil je nog uitgebreid eten? Doe dat dan voor de securitycheck.

Winkels hanteren eigen openingstijden; deze zijn te vinden op de website https://www.rotterdamthehagueairport.nl/

Heb jij een vlucht geboekt? Je hebt altijd kans dat deze niet volgens plan verloopt. Geef je vluchtnummer en -datum door, dan houden wij voor je bij of jij in aanmerking komt voor een vergoeding. Kun je claimen? Dan ontvang je van ons een bericht.

Maastricht Aachen Airport

Met 15 Europese vakantiebestemmingen en 2 airlines is Maastricht Airport kleiner dan Eindhoven en Rotterdam. Parkeren is wel een stuk makkelijker en dichterbij. Je betaalt slechts €65 voor 8 dagen, daarmee staat je auto direct naast de terminal. Voor passagiers van luchtvaartmaatschappij Corendon is reserveren van een parkeerplek zelfs niet nodig, parkeren is bij de reis inbegrepen.

Met het openbaar vervoer is vliegveld Maastricht goed bereikbaar. De passagiersterminal is van 03.30 tot 00.00 uur geopend; winkels en horeca hebben eigen openingstijden. Meer informatie vind je op https://www.maa.nl/

Groningen airport Eelde

Airport Groningen Eelde is de laatste uitwijkmogelijkheid binnen Nederland. Het vliegveld is van maandag tot en met vrijdag geopend van 06.30 tot 23.00 uur en in het weekend van 08.00 tot 23.00 uur. Je hoeft geen tijd uit te trekken om te shoppen of uitgebreid te eten op het vliegveld. Met één restaurant en één airportshop is dit zo gebeurd.

Airport Groningen is qua parkeren het goedkoopste alternatief. Met 6 vakantiebestemmingen en 4 airlines is Groningen een stuk kleiner dan de andere luchthavens. Er zijn diverse vluchten met tussenstops op andere luchthavens in Nederland. Alle actuele informatie vind je hier https://www.groningenairport.nl/

Antwerp Flanders International Airport

Met 6 airlines en 12 bestemmingen is Antwerp Airport één van de kleinere luchthavens van België. Met de auto is vliegveld Antwerpen goed bereikbaar. Parkeren kost €120 voor 8 dagen. Je auto staat dan vlakbij de terminal. Met het openbaar vervoer duurt je reis wel een stuk langer, omdat er geen directe verbinding naar het vliegveld is. De openingstijden zijn van 06.30 tot 23.00 uur, alleen zijn uitgebreid shoppen en eten hier ook niet mogelijk. Alle informatie vind je op https://www.luchthaven-antwerpen.com/

Brussels Airport

Ook voor vliegveld Brussel geldt, dat met het openbaar vervoer reizen vanuit Nederland veel tijd kost in verband met overstappen Met 175 bestemmingen en 59 airlines is het vliegveld in Brussel de grootste luchthaven van België. Parkeren kost tussen de €70 en €161 voor 8 dagen. Brussels Airport is 24/7 geopend en van alle gemakken voorzien. Voor alle actuele informatie check je https://www.brusselsairport.be/nl/

Airport Weeze

Airport Weeze is met 12 vakantiebestemmingen en 4 airlines een van de kleinere airports in Duitsland. Vooral voor Oost-Nederland is dit een prima uitwijkmogelijkheid in plaats van Schiphol. De parkeerkosten zijn in verhouding goedkoper dan op Schiphol. Vliegveld Weeze is zowel met de auto, als met het openbaar vervoer goed bereikbaar. Het vliegveld is 24/7 geopend. Qua horeca zijn er wat meer mogelijkheden maar voor het shoppen ben je aangewezen op 1 winkel. Deze is wel 500m2 groot! Meer informatie vind je op https://airport-weeze.com/

Düsseldorf Airport

Düsseldorf Airport is één van de grotere luchthavens in Duitsland en is vanuit Nederland goed bereikbaar met openbaar vervoer en de auto. Parkeren kost tussen de €75 en €265 per 8 dagen.

Met 59 airlines en 153 bestemmingen is vliegveld Düsseldorf een goed alternatief voor Schiphol. Het aanbod aan shops, bars en restaurants is een stuk groter dan bij de andere Duitse airports, dus je hoeft je niet te vervelen. Alle informatie vind je op https://www.dus.com/

Ook in Duitsland zijn er problemen ontstaan door personeelstekort. Düsseldorf Airport heeft hier ook last van!

Keulen Bonn Airport

We sluiten af met Keulen. Met 60 airlines en 130 bestemmingen geen klein vliegveld maar zeker ook niet 1 van de grotere in Duitsland. Voor een hapje of drankje kun je hier prima terecht, maar echt winkelen zit er niet in. Het vliegveld is wel 24-7 geopend! Met het openbaar vervoer is Keulen vooral vanuit het zuiden van ons land prima bereikbaar. Parkeren kan hier uiteraard ook en is ook niet al te duur in verhouding met de kosten op Schiphol. Meer weten over Keulen Bonn airport? https://www.keulen-bonn-airport.nl/

Voordelig met de Trein

Een leuk detail wanneer je deze zomer naar een Duits vliegveld reist: in de maanden juni, juli en augustus kun je voor € 9,- een maand lang reizen met trein, bus of tram. Dit geldt niet voor de langeafstandstreinen en bussen.

Conclusie

De ellenlange wachtrijen op Schiphol kun je dus prima voorkomen door voor één van de uitwijkmogelijkheden te kiezen. Let wel ook in Duitsland hebben ze momenteel personeelsproblemen. E wachttijden kunnen daar ook langer zijn. We zetten ze nog een keer voor je op een rij:

Vliegveld Afstand vanaf Utrecht Bestemmingen/Airlines   Openingstijden Bereikbaar met openbaar vervoer Parkeerkosten
Schiphol 56 km 332/104 24/7 ja €88.50/€236.50
Eindhoven 127 km 80/12 04.30-23.00 ja €82/€190
Rotterdam 66 km 50/7 24/7 ja €79/€147.50
Maastricht 172 km 15/2 03.30-00.00 ja €65
Groningen 183 km 6/4 06.30-23.00 ja € 41/€92
Keulen 233 km 130/60 24/7 ja €68/€108
Düsseldorf 188 km 153/59  24/7 ja €75/€265
Weeze 133 km 12/4 24/7 ja €62/€88
Brussel 169 km 175/59 24/7 nee €70/€161
Antwerpen 131 KM 6/12 06.30-23.00 nee €120

Toch met vertraging aangekomen?

Kies je toch voor Schiphol en mis je het vliegtuig door de lange rijen? Dan heb je helaas geen recht op een vergoeding. In veel andere gevallen heb je wel recht op een vergoeding als je met meer 3 uur vertraging aankomt op bestemming. Heb jij ook een flinke vertraging opgelopen? Check of je aanspraak kunt maken op een vergoeding.

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
De historie van vliegveld Düsseldorf Airport (DUS)
Volgende blogartikel
Hoe zwaar mag handbagage zijn en welke afmetingen zijn toegestaan bij een airline?
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments

Geschreven door

Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie. Bekend van VPRO, NOS, Emerce en AD.

Meer over Jerrymie
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding