bosbrand in griekenland
26 juli 2023

Bosbrand of extreem weer op vakantie

Dit zijn je rechten

Het zuiden van Europa wordt geteisterd door extreem weer. Dit heeft geleid tot bosbranden op de Griekse eilanden Rhodos en Corfu, maar heeft ook gezorgd voor grote ijsballen in Noord-Italië.

Wel of niet op vakantie?

De bosbranden hebben veel invloed op de flora en fauna van de getroffen gebieden, evenals de inwoners en dieren uit die regio’s. Daarnaast zijn die gebieden geliefd bij Nederlandse vakantiegangers. Veel vakantiegangers moeten noodgedwongen hun vakantie afbreken. En als jouw vakantie nog voor de deur staat, ga je wel of niet? 

Natuurlijk speelt veiligheid een rol bij jouw beslissing. Is het wel veilig om naar een gebied met veel bosbranden te vliegen? Daarnaast wil je ook weten waar je aan toe bent op het gebied van kosten.

Geen vergoeding vliegticket bij extreem weer

Als jij een vlucht gepland hebt naar een gebied waar nu extreem weer is, zoals bosbranden, maar ook stormen, overstromingen, zware sneeuwval of welk weersextreem dan ook, dan zijn dit geen geldige redenen om kosteloos te annuleren. Tenminste, als jij zelf vindt het niet verstandig is om jouw vliegreis door te laten gaan. Je krijgt dus geen ticketkosten terug als je zelf wilt annuleren.

Pas als je bericht ontvangt van jouw reisorganisatie of vliegtuigmaatschappij dat jouw niet door kan gaan, dan heb je het recht op geld terug voor jouw vliegticket.

Geen schadevergoeding

Wordt jouw reis geannuleerd vanwege extreem weer, dan is dat overmacht. Dat houdt in dat je geen recht hebt op een aanvullende vergoeding voor de situatie. Annuleert de reisorganisatie of de luchtvaartmaatschappij jouw vlucht, dan krijg je jouw ticketkosten terug, maar dus niet meer dan dat. 

Geld terug of omboeken

Wordt jouw reis geannuleerd, dan krijg je vaak de keuze tussen het terugkrijgen van de kosten of een alternatief. Zo kun je er ook voor kiezen om alsnog op vakantie te gaan, maar dan naar een andere bestemming.

Recht op verzorging

Je hebt dus bij slechte weersomstandigheden geen recht op een financiële compensatie, maar de luchtvaartmaatschappij heeft altijd zorgplicht richting haar passagiers. Stel dat je vlucht vertraagd is en je bent al op het vliegveld om terug naar Nederland te vliegen, dan heb je na twee uur recht op een maaltijd en drinken.

Wordt niets aangeboden? Dan heb je recht op teruggave van de kosten die je hiervoor moest maken. Bewaar je bonnetjes en houd het enigszins realistisch (kaviaar en champagne hoeven niet per se).

Calamiteitencommissie oordeelt: uitkeringsvatbaar

De bosbranden op Rhodos hebben natuurlijk ook een grote impact op de vakantiegangers die op het eiland verblijven. De Calamiteitencommissie heeft de situatie als ‘uitkeringsvatbaar’ vastgesteld, wat betekent dat reizigers die op Zuidoost-Rhodos verblijven gerepatrieerd kunnen worden door hun reisorganisatie. De reisorganisatie kan de kosten hiervoor vergoed krijgen vanuit het Calamiteitenfonds.

De reisorganisaties die bij het Calamiteitenfonds zijn aangesloten, zoals TUI, Corendon, Sunweb, Prijsvrij en D-reizen, vergoeden ook het aantal gemiste vakantiedagen.

Deel je vluchtgegevens

De bosbranden zijn nog steeds in volle gang en het is niet duidelijk wanneer ze zullen zijn geblust. Heb je een vlucht geboekt? Dan raden wij je aan om te zorgen voor de juiste verzekeringen en om je vluchtgegevens hieronder met ons te delen. Mocht de vlucht onverhoopt vertraagd of geannuleerd worden en je hebt wel recht op een vergoeding, dan sturen we je een notificatie dat je een claim kunt indienen.

Ben je de afgelopen tijd in Italië, Griekenland of een ander land met extreem weer geweest? Deel je ervaring met ons in de comments!

Geschreven door Jerrymie Marcus

Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie.

Meer over Jerrymie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding