Bird strike: wel of geen vergoeding voor vertraging van je vlucht?

Met zoveel vliegtuigen én vogels in de lucht gebeurt het nog wel eens: een aanvaring tussen een vogel en een vliegtuig. Een bird strike heet dat en het kan voor behoorlijk veel schade aan het vliegtuig of de motor zorgen. Voor TravelValley schreef EUclaim er een artikel over.

vogels vliegtuig in de lucht
©Sébastien Delaunay - Fotolia

Een bird strike vindt meestal plaats tijdens het opstijgen van het vliegtuig. Wanneer een bird strike plaatsvindt, moet het vliegtuig terugkeren naar het vliegveld voor een inspectie op schade.

En dan… vertraging

De vlucht loopt door de inspectie en eventuele reparatie naar aanleiding van de bird strike vertraging op. Dit werd altijd als een buitengewone omstandigheid gezien door de Nederlandse rechters. Passagiers hadden geen recht op een vergoeding wanneer hun vlucht meer dan drie uur vertraging opliep als gevolg van de aanvaring met de vogel(s).

Ook wanneer een vlucht al met een vertraging van bijvoorbeeld twee uur vertrok en de inspectie na een bird strike deze vertraging verlengde, hadden passagiers geen recht op een vergoeding. Vervelend aangezien de vertraging niet alleen door de bird strike was veroorzaakt! Een bijkomstigheid is dat er veel meer aanvaringen met vogels zijn geweest in het luchtruim het afgelopen jaar. Dit is mede aan de zachte winter te wijden waardoor er meer vogels in Nederland blijven.

Lees de rest van het artikel op TravelValley.

Vorig blogartikel
Boekingstips voor de wereldreiziger
Volgende blogartikel
Reizen in december: Van Oslo tot Cuba

31
Geef een reactie

11 Comment threads
20 Thread replies
9 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
19 Comment authors
Anita

Goedeavond wij zijn vanuit sal kaapverdie naar banjuil gevlogen na 3uur vliegen noodlanding op las palmas daarvtot de volgende dag verbleven werd ook gezegd birdstrike wel een late reactie

Jenny

Wij hadden een vertraging van 18 uur Met vlucht OR 180, er werd gezegd door bird strike. Maar de reden dat het zo lang duurde was dat er geen technici in Ohrid waren om het vliegtuig na te kijken. Die moesten uit Amsterdam worden ingevlogen. Dat is naar mijn mening een keuze en geen overmacht.

Rob Vollenberg

Is vlucht KL 1650 van 12.05.2017 geannuleerd vanwege een bird strike of heb ik recht op een vergoeding vanwege de nieuwe vlucht met een tussenstop in Wenen en mede daardoor een vertraging?

Tim

Hallo, Wij vlogen op maandag 28 augustus vanuit tivat naar Amsterdam (OR162). Onze vlucht zou eerst passagiers ophalen vanuit ochrid en daarna door vliegen naar tivat en Amsterdam. Bij het landen in ochrid werd het vliegtuig echter geraakt door een vogel, waardoor het vliegtuig niet meer kon opstijgen en we in Tivat ruim 5 uur moesten wachten op het vliegtuig uit ochrid. Ik heb hierboven gelezen dat je bij een birdstrike geen recht hebt op een vergoeding. Alleen bij vluchten die door de birdstrike indirect vertraging hebben opgelopen, hebben passagiers recht op compensatie (bijvoorbeeld bij vertraging bij een vervolgvlucht). Technisch… Lees meer

Hallo Tim,
Wat vervelend dat de vlucht lang vertraagd was!
In dit geval geldt de route Ohrid-Tivat-Amsterdam als één vlucht. Toch ligt deze situatie wat complexer en daarom zien wij nog mogelijkheden.
Je kunt dus een claim bij ons indienen voor deze vertraging. Wij gaan de vlucht dan nog grondiger onderzoeken. Mocht je nog andere vragen hebben dan hoor ik het graag. ~Kelsie

Bastiaan

Goedemiddag,

Onze vlucht van Wizz Air op 1 oktober van Gdansk naar Eindhoven(W61641) werd gecancelled. In eerste instatie werd een technische reden aangegeven, later Bird Strike. Hebben we recht op een claim?

Nicole

Goedmorgen, op 16 oktober zouden wij vliegen met KLM vanuit Los Angeles (KL0602) naar Amsterdam en door naar Dusseldorf. Vlucht naar Amsterdam werd geannuleerd ivm vogel in de motor. Overgezet naar een andere vlucht AF0069 (LA-Parijs) en AF1006 (Parijs-Düsseldorf) veel vertraging opgelopen. We zijn benieuwd of we hiervoor een vergoeding krijgen.

Nicole

De vlucht van Amsterdam naar Dusseldorf was vlucht KL1855.

Carmen

Hallo Jasmijn,

Kun je mij vertellen of er sprake is van een onvoorziene omstandigheid bij de volgende vlucht;

EW547
29-07-2018

Uiteindelijk op 30 juli pas van Mallorca naar Keulen.

Groet Carmen

Hallo Carmen,

Ik heb de vlucht EW547 op 29-7-2018 gecontroleerd in ons database en helaas gaat het hier om een buitengewone omstandigheid.
Het betreft namelijk een bird strike. Helaas valt dit dus niet onder Verordening 261/2004 en heb je dus geen recht op een vergoeding.
Indien je extra kosten gemaakt hebt zijn deze wel te declararen bij EUrowings.

~Daniel

A. Baan

Afgelopen dinsdag hebben wij op een vlucht vanuit Valencia naar Amsterdam (HV 6332 van maandag 11 maart) een vertraging van meer dan 3 uur opgelopen. De aangegeven reden was een bird strike, waarschijnlijk op de voorgaande vlucht. Hebben we in dit geval recht op een claim?

Celeste

Op 3 april met KLM 767 hebben we 27 uur vertraging opgelopen door, achteraf, een Birdstrike.
Echter werd er op het vliegveld in Bonaire ons verteld dat ze niet wisten hoe de panelen kapot zijn gegaan tijdens de vlucht. Ik citeer de piloten: “Dan zouden wij resten in de motor hebben gezien, dit is niet het geval. We weten niet hoe de panelen kapot zijn gegaan”.
Hoe makkelijk kunnen vliegmaatschappijen dit gebruiken om maar geen schadeclaims uit te delen?

Angelika

Goedemorgen mijn man zou 21 juni vanaf Gambia naar Nederland vliegen (vlucht OR456 )op het laatste moment voor vertrek werd de vlucht geannuleerd vanwege vogels in de motor.
Het gelande vliegtuig had geen tussenstop en kwam vanuit Nederland. Zaterdag 22 juni in de middag was er pas weer een nieuwe vlucht

Wat vervelend om te horen Angelika! Ik heb de vlucht erbij gepakt en zie inderdaad dat er sprake was van een birdstrike. Helaas heeft je man geen recht op een vergoeding voor het tijdsverlies. Heeft hij extra kosten, zoals eten en drinken of een hotelovernachting, gemaakt door de geannuleerde vlucht? Die extra kosten mag hij declareren bij de vliegtuigmaatschappij. Mocht je verder nog verder vragen hebben, stuur dan gerust een berichtje naar onze Customer Care: customercare@euclaim.nl. ~Anouk

sheila regeling

Wij zouden op 10 juli Met Vueling vlucht Vy1899 om 15,45 van dusseldorf naar Barcelona vliegen. Het boarden was al vertraagd. We Bleven 2 uur aan de grond zonder dat er ook maar iets Gebeurde en moesten vervolgens uit het vliegtuig. Een andere passagier zei dat ze de motor schoon moesten maken omdat er een vogel in Zou hebben gezeten. Uit eindelijk werd de vlucht veel Geen geannuleerd.
We kregen een app dat er sprake was van technische problemen.
De volgende dag hadden we een nieuwe vlucht om 9 die wederom 1,5 uur later opsteeg. Hebben wij ergens recht op?

Wat vervelend om te horen dat jullie vlucht geannuleerd werd, Sheila! Passagiers kunnen nog een claim bij ons indienen voor de geannuleerde vlucht, maar we zijn momenteel in afwachting van het antwoord van Vueling. Als zij aangeven dat er sprake was van een birdstrike heb je helaas geen recht op een vergoeding voor het tijdsverlies. Daarnaast heb je recht op teruggave van extra kosten die je hebt gemaakt door de vluchtannulering. Hierbij kun je denken aan eten en drinken, een hotelovernachting of extra vervoerskosten. ~Anouk

gijs

Claim received: 03-10-2019
Flight Number: 1360
Flight Date: 02-08-2019
Scheduled Departure Airport: AMS
Scheduled Arrival Airport: GVA
Claim decision: Declined

Beste eu claim,

Mijn claim is afgewezen ivm een bird strike. Mijn vraag is of dit wel klopt (verteld easyjet de waarheid)?

Dank jullie wel?

groet Gijs

Vragen? Chat of bel