soloreis alleen op vakantie vrouw

Alleen op vakantie

belangrijke tips voor een mooie soloreis

Alleen op vakantie gaan is een geweldige manier om nieuwe dingen te ontdekken, nieuwe mensen te ontmoeten en buiten je comfortzone te stappen. Het kan ook een beetje spannend zijn, zeker als je nog niet eerder een soloreis hebt gemaakt. In dit artikel geven we de ultieme tips voor beginnende soloreizigers, zodat je goed voorbereid op reis kunt gaan.

Of je nu spontaan wilt zijn of een strakke planning wilt volgen, alleen op vakantie gaan stelt je in staat om jouw reis op jouw manier te beleven.

Ontmoet nieuwe mensen tijdens je vakantie alleen

Een van de grootste voordelen van alleen reizen is de kans om nieuwe mensen te ontmoeten. Als soloreiziger ben je veel meer geneigd om contact te maken met andere reizigers die ook solo reizen.

Hostels, lokale evenementen en gemeenschappelijke reisroutes bieden talloze gelegenheden om nieuwe vrienden te maken. ‘Vakantie alleen’ betekent niet eenzaamheid; integendeel, het opent de deur naar nieuwe vriendschappen en waardevolle ontmoetingen met medereizigers van over de hele wereld.

Bereid je voor op je soloreis

De eerste stap op weg naar een onvergetelijke trip om alleen op vakantie te gaan is het selecteren van de juiste bestemming. Denk na over wat je wilt zien en doen tijdens je vakantie en kies een bestemming die daarbij past.

Of je nu de drukte van een bruisende metropool wilt ervaren, wilt ontspannen op een afgelegen strand, of de natuur in wilt trekken, er is altijd wel ergens een bestemming die bij je past. En wil je dit afwisselen met schaamteloos veel shoppen? Doe wat je zelf wil, alleen reizen betekent dat je de wereld op jouw manier kunt verkennen.

  • Ga je op avontuur? Je kan tot €600 krijgen

    Deel je vluchtdata, want je kan recht hebben op €600. Is je vlucht vertraagd of geannuleerd is en er recht is op compensatie? Dan nemen wij meteen contact op.
    Krijg tot €600 terug

Zodra je jouw bestemming hebt gekozen, is het tijd om je soloreis te boeken. Zorg ervoor dat je vliegtickets, accommodatie en eventuele andere activiteiten op tijd boekt. Dit helpt je om onnodige stress te vermijden en ervoor te zorgen dat je reis soepel verloopt.

Hoewel spontaniteit een charme van het soloreizen kan zijn, is het verstandig om voor de eerste paar dagen een reisplan te maken. Dit geeft je een gevoel van richting en voorkomt dat je verdwaalt in een nieuwe stad of omgeving.

Plan de belangrijkste bezienswaardigheden die je wilt bezoeken en eventuele activiteiten die je wilt doen tijdens je vakantie alleen.

Veel soloreizigers kiezen ervoor om in ieder geval op de eerste nacht in een fijn hotel even te ‘landen.’ Daarna wordt het tijd om nieuwe mensen te ontmoeten door te slapen in een guesthouse, hostel of op een camping.

Is alleen op vakantie gaan duur?

Deze vraag is niet zo maar te beantwoorden. Als je een break neemt van je carrière op je 35e en alleen de wereld over trekt, heb je doorgaans meer te besteden dan als je student bent. Het hangt dus af van wat je wil doen, en wat je levensstandaard is.

Hier zijn enkele overwegingen:

  1. Als je alleen reist, betaal je meestal de volledige kosten voor een accommodatie, terwijl je die kosten kunt delen als je met anderen reist. Wat ook vaak voorkomt, is dat als je een kamer met ontbijt boekt, je eigenlijk betaalt voor een tweepersoonskamer en voor twee personen ontbijt. In een hostel heb je dit probleem niet.
  2. Nu we het over eten hebben, dat is uiteraard ook goedkoper als je kan delen. Sommige landen zijn trouwens goed ingericht op individuele eters, denk bijvoorbeeld aan Japan, waar elk restaurant wel een paar solo-tafels heeft. Een voordeel van alleen reizen is dat je geen rekening hoeft te houden met de smaken en allergieën van anderen. Wil je in India aan de kant van de weg maar 5 cent uitgeven aan je avondmaal? Dat kan gewoon! (tip: neem altijd diarreepillen mee op reis).
  3. Transportkosten variëren sterk van je bestemming en reisstijl. Sommige vervoermiddelen, zoals taxi’s, kunnen duurder zijn als je de kosten niet kunt delen. Aan de andere kant kun je soms besparen op openbaar vervoer als je gebruikmaakt van kortingen voor groepen. In Zuidoost-Azië rijden veel scooters die je van A naar B kunnen brengen. Daar is het goedkoper om alleen op pad te gaan.
  4. Als je alleen reist, heb je de vrijheid om je eigen reisschema te bepalen en kunt je beslissen waar je je geld aan uitgeeft. Met een groep moet je misschien compromissen sluiten over welke activiteiten je onderneemt, wat van invloed kan zijn op de kosten.

Denk aan je veiligheid als je alleen op vakantie gaat

Dit klinkt als een cliché, maar je mindset is alles. Als je open staat voor nieuwe ervaringen, dan maak je ook nieuwe ervaringen mee. Andere reizigers en locals merken ook als je open staat om nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe dingen te proberen.

Maar er is altijd een keerzijde. Je kan natuurlijk niet met volle naïviteit overal ja tegen zeggen.

Je veiligheid is van het grootste belang tijdens je soloreis. Lees je in over de veiligheidssituatie in het land dat je bezoekt en neem de nodige voorzorgsmaatregelen. Alleen met vakantie betekent niet roekeloos zijn; het betekent verantwoordelijkheid nemen voor je eigen welzijn.

Bewaar belangrijke documenten op een veilige plek, informeer vrienden en familie over je reisplannen, en wees altijd alert.

Terwijl soloreizen veel vrijheid en avontuur met zich meebrengt, is het belangrijk om naar je instinct te luisteren. Als je je niet op je gemak voelt in een bepaalde situatie, ga dan naar een veilige plek. Jouw intuïtie is een waardevolle gids op je reis.

Neem de tijd op je solo reis

Laat je niet meeslepen door de drang om elk moment van je reis te vullen. Het is belangrijk om af en toe een dagje te relaxen en te genieten van je omgeving. Ook hoeft niet alles op Instagram. Ga zitten in een café, maak een wandeling in de natuur of lees een boek in het park. Ontspanning is essentieel om nieuwe indrukken te verwerken en je batterijen op te laden voor het volgende avontuur tijdens je vakantie.

Rechten als je alleen op vakantie gaat

Het kan gebeuren dat je vlucht tijdens je soloreis wordt vertraagd of geannuleerd, wat je plannen kan verstoren. In dat geval heb je recht op compensatie, deze kan oplopen tot €600! Dit geldt voor vliegreizen vanuit en naar de EU.

Om dit voor te zijn, kan je al je vluchten voor je komende trip met ons delen. Mocht je door vluchtproblemen recht hebben op compensatie? Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op. Deel je vluchtgegevens hieronder.

Geschreven door

Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie. Bekend van VPRO, NOS, Emerce en AD.

Meer over Jerrymie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding