Luchthaven vertraging

Hoe oud moet je zijn om alleen te mogen vliegen?

Een vergelijking van verschillende airlines

Je bent een tiener en wilt graag zonder je ouders op vakantie. Of je wil als kind alleen familie opzoeken in het buitenland. Hoe oud moet je zijn om alleen te vliegen? En hoe zit het met eventuele hulp of begeleiding onderweg?

Vanaf welke leeftijd mag jouw kind alleen vliegen

Er kunnen zich verschillende situaties voordoen, waarbij het voor jou niet handig of onmogelijk is om samen met je kind te vliegen. Bijvoorbeeld als je gescheiden bent en jouw ex-partner woont in het buitenland. Of misschien zijn opa en oma geëmigreerd en wil jouw kind een schoolvakantie daar doorbrengen. Even heen en weer om je kind te vergezellen kost veel geld en tijd. Kunnen en mogen ze het alleen? Wat zijn de regels? En hoe zit het met begeleiding?

 • Vliegt jouw tiener binnenkort alleen?

  Deel dan de vluchtdata met ons. Als de vlucht vertraagd of geannuleerd is en er recht is op compensatie, dan nemen wij meteen contact op.
  Deel vluchtnummer

De regels voor alleenreizende kinderen (2024)

Wettelijk gezien mogen kinderen vanaf 12 jaar alleen vliegen. Maar de regels verschillen per airline. Zo zijn er onderlinge verschillen in:

 • Toegestane leeftijd vanaf wanneer jouw kind alleen mag vliegen
 • Wel of geen begeleiding (unaccompanied minor-service)
 • De kosten van deze begeleiding

We hebben de regels van een aantal airlines voor je op een rijtje gezet. Handig voor als je de vlucht nog moet boeken.

KLM – vanaf 5 jaar oud

 • Voor kinderen van 5 tot en met 14 jaar kun je de unaccompanied minor-service boeken.
 • Voor kinderen tussen 15 en 18 jaar is de unaccompanied minor-service niet verplicht. Als je besluit deze service niet te boeken, dan vliegt je kind op dezelfde manier als een volwassene.
 • De kosten bedragen per enkele reis €100 tot €150. Zit er een overstap tussen, dan betaal je een extra toeslag van €200 tot €300.

Transavia – vanaf 5 jaar oud

 • Kinderen van 5 tot 11 jaar mogen alleen reizen met begeleiding van Transavia.
 • Tussen de 12 en 18 jaar mag je jouw kind ook zonder aanvullende begeleiding laten vliegen.
 • De kosten voor begeleiding bedragen €55 per kind per enkele reis.

Ryanair – niet onder de 16 jaar

 • Kinderen mogen niet onder de 16 jaar alleen vliegen.
 • Kinderen onder de 16 moeten verplicht worden begeleid van iemand van minimaal 16 jaar.
 • Ryanair biedt geen begeleiding.

easyJet – niet onder de 16 jaar

 • Kinderen mogen onder de 16 jaar niet alleen vliegen.
 • Kinderen onder de 16 jaar moeten verplicht worden begeleid door iemand ouder dan 16.
 • easyJet biedt geen begeleiding.

TUI – vanaf 5 jaar oud

 • TUI heeft voor kinderen van 5 tot 12 jaar ook de unaccompanied minor-service die verplicht is voor deze leeftijdsgroep.
 • Van 12 tot 18 jaar mogen kinderen onbegeleid reizen (de Antillen uitgezonderd). De begeleiding kan optioneel bijgeboekt worden.
 • Wanneer je online boek, kost de begeleiding €60 per kind voor een enkele reis, op alle korte/middellange vluchten. Als je op de luchthaven betaalt, kost de begeleiding €75.
 • De service kost €120 per kind voor een enkele langeafstandsvlucht. Op de luchthaven betaal je dan €135 voor een enkele reis.

Emirates – vanaf 5 jaar oud

 • Emirates biedt ook de Unaccompanied minor-service voor kinderen van 5 tot 12 jaar.
 • Van 12 tot 18 jaar kan de optioneel geboekt worden, maar dit is niet verplicht.
 • Emirates begeleidt de kinderen ook met overstappen, als deze niet langer duurt dan 4 uur voor niet-Emirates vluchten en 8 uur voor Emirates-vluchten.
 • De kosten bedragen $50 per kind per reisdeel. Dus zit er een tussenstop bij, dan betaal je $100 per kind.

Turkish Airlines – vanaf 2 jaar oud

Turkish Airlines hanteert andere regels dan de andere airlines.

 • Al vanaf 2 jaar mag je kind alleen laten vliegen
 • Tussen de 2 en 7 jaar is de unaccompanied minor service verplicht
 • Vanaf 7 jaar mag jouw kind zonder begeleiding vliegen.
 • Turkish Airlines rekent geen kosten voor de unaccompanied minor-service

Wat houdt de unaccompanied minor-service in?

De unaccompanied minor-service (ook wel UM) houdt in, dat jouw kind wordt begeleid vanaf het wegbrengen van jouw kind bij de check-in, tot aan de overdacht naar de gemachtigde persoon op bestemming.

Jouw kind wordt, nadat alle papieren bij de check-in gecontroleerd zijn, door het grondpersoneel van de airline meegenomen naar de boarding. Bij de boarding mogen de kinderen meestal als eerste aan boord en worden ze overgedragen aan het cabinepersoneel.

Het cabinepersoneel helpt jouw kind plaats te nemen en is er voor jouw kind als er onderweg iets is. Bij sommige services is een extra drankje inbegrepen.

Landt het vliegtuig, dan wordt jouw kind weer overgedragen aan het grondpersoneel op de plaats van bestemming. Zij zorgen er ook voor dat de bagage wordt opgehaald en brengen jouw kind naar de gemachtigde persoon.

Je kind vliegt alleen en de vlucht is vertraagd

Als de vlucht van jouw kind vertraagd is, dan zorgt de begeleider er ook voor dat jouw kind de tijd goed doorkomt en biedt begeleiding tijdens het wachten.

Je kind vliegt alleen op een vlucht met overstap

Vliegt jouw kind alleen en is er onderweg een overstap? De meeste airlines bieden ook begeleiding aan, wanneer de tijd tussen de twee vluchten maximaal 4 uur is. Op dit punt verschillen de regels van de airlines. Neem voor de zekerheid contact op met de arirline, voordat je een vlucht boekt met overstap.

Kinderlounges

Op verschillende airports zijn er speciale kinderlounges om de tijd te overbruggen. Sommige kinderlounges zijn sober, maar er zijn ook kinderlounges met hele indoor-speeltuinen, play-stations en snacks. Helaas is dit op Schiphol niet het geval.

Waar moet je aan denken als je kind alleen reist

Het blijft natuurlijk spannend, als jouw kind gaat vliegen zonder jou. Daarom op een rijtje: waar moet je aan denken als je jouw kind alleen laat vliegen of met de UM-service?

 • Wees minimaal 2,5 uur voor vertrek op de luchthaven (dit verschilt per airline, maar wees ruim op tijd).
 • Als ouder of begeleider moet je wachten totdat het vliegtuig is opgestegen, voor het geval de vlucht last-minute geannuleerd wordt.
 • Regel thuis vooraf de machtigingen (parental consent) waarin je aangeeft dat je toestemming geeft dat jouw kind alleen mag vliegen. Ook geef je hierin aan wie jouw kind op komt halen.

Kopieën van paspoorten worden gevraagd, net als handtekeningen.

 • Zorg voor een legitimatie voor jouw kind.
 • Legitimatie van degene die jouw kind van de airport ophaalt. Kan deze persoon zich niet legitimeren of kloppen de machtigingen niet, dan wordt jouw kind weer op de eerstvolgende vlucht naar huis gezet.
 • Als de service voor jouw airline beschikbaar is, boek deze dan minimaal 24uur van tevoren.
 • Wordt jouw kind begeleid door een tiener en neem je geen unaccompanied minor-service af, let dan op de regels per airline. Soms is een begeleider van 16 jaar toegestaan, soms moet de begeleider minstens 18 jaar zijn.

Wat als je als tiener zonder jouw ouders op reis wilt?

Ben je 15 jaar oud en wil je graag met vrienden of vriendinnen op vakantie of een stedentrip maken zonder je ouders? Let dan op waar je jouw reis boekt! Bij Ryanair en easyJet mag je niet zonder ouders of een begeleider van minimaal 16 jaar vliegen. Gelukkig kun je al wel een begeleider zijn als 16 jaar bent en is dit niet pas vanaf 18 jaar. Je kunt dus prima een vriend of vriendin aanwijzen als begeleider als jij de enige bent die nog geen 16 is.

Ben je nog geen 16 en wil je graag zonder jouw ouders vliegen? Controleer dan altijd even bij de airlines of dat is toegestaan. Vind je het nog spannend om helemaal alleen te vliegen, dan bieden veel airlines begeleid vliegen aan; de hierboven beschreven unaccompanied minor-service.

Conclusie: hoe oud je moet zijn om alleen te mogen vliegen verschilt per airline

De airlines houden er verschillende regels op na. Waar bij de ene airline passagiers onder de 16 jaar zonder begeleiding niet aan boord mogen, mag je bij Turkish Airlines jouw kind op 2-jarige leeftijd al overdragen aan het personeel van de airline.

De kosten hiervoor verschillen ook per airline, maar zijn niet onredelijk hoog. Wil je op de portemonnee letten, dan is jouw kind onder begeleiding laten vliegen vele malen goedkoper dan een extra stoel te moeten boeken om met jouw kind mee te reizen.

Kinderen worden onderweg goed verzorgd. Op sommige vliegvelden zijn er zelfs speciale lounges gemaakt waar jouw kind onder toezicht wachttijd kan doorbrengen.

Vergoeding bij vertraging of annulering

Gaat jouw kind binnenkort alleen vliegen? Dan betaal je gewoon een stoel en daarnaast eventueel de kosten voor de begeleiding. Gaat er iets mis met de vlucht? Dan kun je ook voor een kind een claim indienen en een vergoeding krijgen die kan oplopen tot €600 per passagier. Bij een vluchtannulering krijg je ook de kosten voor de unaccompanied minor-service vergoed.

Wil je een notificatie ontvangen als de vlucht van jouw kind vluchtproblemen heeft en je hiervoor een claim kunt indienen? Laat dan onderstaand jouw mailadres achter, we sturen je een notificatie als dit voor de vlucht van jouw kind geldt.

Geschreven door

Marketingmanager Lisanne Verbeek heeft passie voor marketing en campers. Nu vecht ze voor de rechten van passagiers. Bekend van RTL Nieuws, BNR en AD.

Meer over Lisanne
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
2 Commentaren
Nieuwste
Oudste most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marlies Janssen
2 maanden geleden

Beste Lisanne,
Helaas is bij KLM de UM service verplicht tot en met 14 jaar. Deze is dus niet optioneel vanaf 14 jaar maar vanaf 15 jaar.
(Onze dochter reist al 7 jaar 2 x per maand middels de UM service)
Indien het wel zo zou zijn (vanaf 14 jaar) hoor ik dat graag want dat zou behoorlijk wat geld schelen op jaarbasis. Ze is inmiddels gold status en weet precies hoe ze zelf naar haar gate moet lopen….

Vriendelijke groet

Marlies

Beheerder
Jerrymie Marcus
2 maanden geleden

Beste Marlies, je hebt helemaal gelijk. Bij KLM is UM verplicht tot en met 14 jaar. Ik heb de tekst aangepast. Met vriendelijke groet, Jerrymie

Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding