• 97% slagingskans

 • In 3 minuten geregeld

 • No cure no pay

 • Kosteloze juridische procedure

 • Beoordeeld met 4,5 uit 5 sterren

Luchthaven vertraging

6 tips voor slapen op Schiphol

12 juli 2021

Uren wachten op je vertraagde vlucht of een overstap laat in de nacht: slapen op een vliegveld als Schiphol kan ons allemaal gebeuren, vooral met alle drukte op Schiphol de laatste tijd. Daarom is het een kunst om dit zo comfortabel mogelijk voor elkaar te krijgen, aangezien je moet slapen op een krakkemikkig stoeltje of op de grond. Mocht het dus zover komen dat jij de nacht moet doorbrengen op het vliegveld, dan heeft EUclaim hier een aantal tips voor je.

passagiers slapen op het vliegveld

Tip 1: Bereid je overnachting voor

De mogelijkheden voor overnachten op het vliegveld verschillen per vliegveld. Daarom is het belangrijk om je goed voor te bereiden als je gaat overnachten op het vliegveld. Ga je op het vliegveld zelf overnachten of in een nabijgelegen hotel? Op Schiphol kan het allebei, maar dit is niet overal geval. Op Eindhoven Airport is er bijvoorbeeld sprake van een nachtsluiting. Door vooraf te controleren waar je kunt overnachten voorkom je een hoop stress en extra kosten. Het kan voorkomen dat je alsnog een hotel moet boeken als je dit niet van plan was! 

Daarnaast kun je op de website Sleepinginairport vinden op welke vliegvelden je goed kunt overnachten en ook welke faciliteiten hier aanwezig zijn. Hierdoor krijg je een goed overzicht op welke vliegvelden je prima kunt overnachten en ook waar je soms toch beter een hotel kunt boeken.

Tip 2: Neem essentials mee in je handbagage

Om je overnachting zo fijn mogelijk te maken kun je comfortabele kleding en verzorgingsproducten in je handbagage meenemen. Hierbij kun je denken aan een fijne trui en loszittende broek, het is belangrijk dat je draagt waar jij je goed in voelt. Daarnaast is het verstandig om oordopjes (tegen omroepberichten) en een oogmasker mee te nemen, zodat je niet gestoord wordt tijdens het slapen. Ben je helemaal klaar met slapen? Dan kun je met gezichtsdoekjes en een tandenborstel jezelf even opfrissen. Misschien kun je ook gebruik maken van de douches die je op sommige vliegvelden kunt vinden. Zo zijn er op Schiphol meerdere douches, waaronder in het Mercure Hotel en YOTELAIR. Hiervoor betaal je zo’n € 15, maar dan ben je wel weer helemaal fris en fruitig voor je reis!

Tip 3: Zoek medepassagiers op

Een eerste keer slapen op een vliegveld kan best spannend zijn. Het is daarom een goed idee om andere passagiers op te zoeken die ook overnachten op het vliegveld. Zij zullen namelijk ’s avonds laat geen lawaai maken en wellicht kun je in ploegendienst slapen voor de veiligheid. Ook kunnen medepassagiers je wakker maken als je een extra wekker nodig hebt. Extra tip: zoek een slaapplek waar je ook frisse lucht hebt, zodat je niet uitgedroogd wakker wordt van de airconditioning. Zo heb je op Schiphol ook verschillende plekken met heerlijke ligstoelen waar je prima kunt slapen!

Heb jij een vlucht geboekt? Je hebt altijd kans dat deze niet volgens plan verloopt. Geef je vluchtnummer en -datum door, dan houden wij voor je bij of jij in aanmerking komt voor een vergoeding. Kun je claimen? Dan ontvang je van ons een bericht.

Tip 4: Vraag hulp aan medewerkers

Weet je niet zo goed waar je kunt slapen? Dan kun je ook advies vragen aan het personeel van Schiphol. Zij kennen namelijk het vliegveld beter dan de meeste reizigers die hier komen. Waar kun je bijvoorbeeld de beste slaapplekken vinden, hoe lang doe je erover om naar de gate te gaan en waar kun je eventueel jezelf nog opfrissen? Het verschilt natuurlijk per vliegveld hoe behulpzaam de medewerkers zijn, maar over het algemeen kun je rekenen op goede antwoorden.

Tip 5: Maak er een langere stop-over van

Waarom zou je slechts een paar uur verblijven op een vliegveld als je er ook een paar dagen van kunt maken? Zo heb je alle tijd om het vliegveld af te gaan. Verken het centrum en vermaak jezelf hier. Zo krijg je  iets mee van de stad, heb je weer frisse lucht gehad en kun je met genoeg nieuwe energie beginnen aan het volgende deel van je reis. Zo biedt WOW air de mogelijkheid om een gratis stop-over te maken in Reykjavik, voordat je verdergaat naar een Amerikaanse stad als New York of Boston.

Tip 6: Wees lief voor jezelf

Het is al vervelend genoeg om te overnachten op een vliegveld, want je slaapt natuurlijk niet in je eigen bed. Daarom kun je op dit soort momenten beter lief zijn voor jezelf. Haal een lekker ontbijtje als je wakker wordt, koop een goed nekkussen en zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om naar je gate te vertrekken. Misschien is het niet de meest ideale situatie, of vind je het wel een mooi avontuur. Hoe dan ook is het belangrijk zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen. En valt het tegen, dan doe je dit de volgende keer niet meer en ga je voor een hotel in de buurt van het vliegveld. Maar dan heb je het wel geprobeerd!

Vast op het vliegveld vanwege een vertraagde of geannuleerde vlucht?

Moet je overnachten op het vliegveld omdat je vlucht vertraagd of geannuleerd is? Dan heb je je niet kunnen voorbereiden én had je andere verwachtingen. Komt je vlucht drie uur of later aan dan gepland op de plaats van bestemming? Dan heb je vaak wel recht op een vergoeding. Dien nu direct je claim in en zie binnen drie minuten waar jij recht op hebt!

Meer over Schiphol

 • 2019-07-25

  323 annuleringen en 66 langdurige vertragingen door brandstofstoring Schiphol

  De storing in het brandstoftoevoersysteem van Aircraft Fuel Supply, de kerosine leverancier van Schiphol, heeft gisteren voor chaos gezorgd op Amsterdam Schiphol Airport. Ook andere vliegvelden in Europa hadden last van de storing op Schiphol.

 • 2021-02-24

  Actuele aankomsttijden op Schiphol

 • 2017-06-29

  De vijf meest verre vluchten vanaf Schiphol

  Ken je dat gevoel dat je na 5 uur vliegen niet meer weet hoe je moet zitten, wat je moet lezen of waar je naartoe moet lopen? Een vliegtuig kan dan ineens best klein voelen. Toch zijn er vluchten waarbij je soms meer dan 13 uur achter elkaar in het vliegtuig zit. We geven je de 5 meest verre vluchten vanaf Amsterdam Airport Schiphol. Staat een van deze vluchten op jouw planning? Check dan meteen even hoe je zo’n lange vlucht doorkomt door je handbagage goed in te pakken.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments