Luchthaven vertraging

6 tips voor slapen op Schiphol

12 juli 2021

Uren wachten op je vertraagde vlucht of een overstap laat in de nacht: slapen op een vliegveld als Schiphol kan ons allemaal gebeuren. Daarom is het een kunst om dit zo comfortabel mogelijk voor elkaar te krijgen, aangezien je moet slapen op een krakkemikkig stoeltje of op de grond. Mocht het dus zover komen dat jij een aantal uurtjes wilt slapen op het vliegveld, dan heeft EUclaim hier een aantal tips voor je.

slapen op schiphol

Tip 1: Bereid het slapen op het vliegveld voor

De mogelijkheden om op het vliegveld comfortabel te kunnen slapen, verschillen per vliegveld. Daarom is het belangrijk om je goed voor te bereiden als je wat uurtjes wilt slapen op het vliegveld. Ga je op het vliegveld zelf slapen of in een nabijgelegen hotel? Op Schiphol kan je ook overnachten na de check-in, maar dit is niet overal geval. Op Eindhoven Airport is er bijvoorbeeld sprake van een nachtsluiting. Door vooraf te controleren waar je kunt overnachten voorkom je een hoop stress en extra kosten. Het kan voorkomen dat je alsnog een hotel moet boeken als je dit niet van plan was! 

Daarnaast kun je op de website Sleepinginairport vinden op welke vliegvelden je goed kunt overnachten en ook welke faciliteiten hier aanwezig zijn. Hierdoor krijg je een goed overzicht op welke vliegvelden je prima kunt overnachten en ook waar je soms toch beter een hotel kunt boeken.

Tip 2: Neem essentials mee in je handbagage

Om het slapen op het vliegveld zo fijn mogelijk te maken, kun je comfortabele kleding en verzorgingsproducten in je handbagage meenemen. Hierbij kun je denken aan een fijne trui en loszittende broek, het is belangrijk dat je draagt waar jij je goed in voelt. Daarnaast is het verstandig om oordopjes (tegen omroepberichten) en een oogmasker mee te nemen, zodat je niet gestoord wordt tijdens het slapen. Ook een opblaaskussentje of een lange trui als dekentje kan fijn zijn.

Ben je helemaal klaar met slapen? Dan kun je met gezichtsdoekjes en een tandenborstel jezelf even opfrissen. Misschien kun je ook gebruik maken van de douches die je op sommige vliegvelden kunt vinden. Zo zijn er op Schiphol meerdere douches, waaronder in het Mercure Hotel en YOTELAIR. Hiervoor betaal je zo’n € 15, maar dan ben je wel weer helemaal fris en fruitig voor je reis!

Tip 3: Zoek medepassagiers op

Een eerste keer slapen op een vliegveld kan best spannend zijn. Je hebt toch bagage bij je en doet je ogen dicht. Het is daarom een goed idee om andere passagiers op te zoeken die ook overnachten op het vliegveld. Zij zullen namelijk ’s avonds laat geen lawaai maken en wellicht kun je in ploegendienst slapen voor de veiligheid. Ook kunnen medepassagiers je wakker maken als je een extra wekker nodig hebt. Extra tip: zoek een slaapplek waar je ook frisse lucht hebt, zodat je niet uitgedroogd wakker wordt van de airconditioning. Zo heb je op Schiphol ook verschillende plekken met heerlijke ligstoelen waar je prima kunt slapen!

Heb jij een vlucht geboekt? Je hebt altijd kans dat deze niet volgens plan verloopt. Geef je vluchtnummer en -datum door, dan houden wij voor je bij of jij in aanmerking komt voor een vergoeding. Kun je claimen? Dan ontvang je van ons een bericht.

Tip 4: Vraag hulp aan medewerkers voor een goede slaapplek

Weet je niet zo goed waar je kunt slapen? Dan kun je ook advies vragen aan het personeel van Schiphol. Zij kennen namelijk het vliegveld beter dan de meeste reizigers die hier komen. Waar kun je bijvoorbeeld de beste slaapplekken vinden, hoe lang doe je erover om naar de gate te gaan en waar kun je eventueel jezelf nog opfrissen? Het verschilt natuurlijk per vliegveld hoe behulpzaam de medewerkers zijn, maar over het algemeen kun je rekenen op goede antwoorden.

Tip 5: Maak er een langere stop-over van

Waarom zou je slechts een paar uur verblijven op een vliegveld als je er ook een paar dagen van kunt maken? Zo heb je alle tijd om het vliegveld af te gaan. Verken het centrum en vermaak jezelf hier. Zo krijg je  iets mee van de stad, heb je weer frisse lucht gehad en kun je met genoeg nieuwe energie beginnen aan het volgende deel van je reis. Zo biedt WOW air de mogelijkheid om een gratis stop-over te maken in Reykjavik, voordat je verdergaat naar een Amerikaanse stad als New York of Boston.

Tip 6: Wees lief voor jezelf

Het is al vervelend genoeg om te moeten slapen op een vliegveld, want je slaapt natuurlijk niet in je eigen bed. Daarom kun je op dit soort momenten beter lief zijn voor jezelf. Haal een lekker ontbijtje als je wakker wordt, koop een goed nekkussen en zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om naar je gate te vertrekken. Misschien is het niet de meest ideale situatie, of vind je het wel een mooi avontuur. Hoe dan ook is het belangrijk zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen. En valt het tegen, dan doe je dit de volgende keer niet meer en ga je voor een hotel in de buurt van het vliegveld of kies je voor een overnachting op Schiphol in een bed. Maar dan heb je het wel geprobeerd!

Vast op het vliegveld vanwege een vertraagde of geannuleerde vlucht?

Moet je slapen op het vliegveld omdat je vlucht vertraagd of geannuleerd is? Dan heb je je niet kunnen voorbereiden én had je andere verwachtingen. Komt je vlucht drie uur of later aan dan gepland op de plaats van bestemming? Dan heb je vaak wel recht op een vergoeding. Dien nu direct je claim in en zie binnen drie minuten waar jij recht op hebt!

Meer over Schiphol

 • 2022-11-30

  Overnachten op Schiphol, kan dat?

  Het kan zijn dat je lang moet wachten op Schiphol. Bijvoorbeeld omdat je vlucht op het laatste moment vertraagd is, geannuleerd is of op een onmogelijke tijd gepland staat. Dan is een eigen plek om bij te komen, te slapen of je op te frissen, geen overbodige luxe. Wist je dat er na de het inchecken, ook mogelijkheden zijn om een hotelkamer te boeken en te overnachten op Schiphol?

  We vertellen je er alles over in deze blog.

 • 2022-09-06

  10 tips voor een lange vliegreis

  Jouw droomvakantie is geboekt, een prachtige rondreis door Mexico. Je koffer is gepakt, jouw handbagage staat klaar en het vervoer naar Schiphol is geregeld. Nu alleen nog bedenken hoe je die 8.400 km in het vliegtuig overleeft. Het internet staat vol met tips tegen verveling. De geijkte spelletjes, boek lezen, muziek luisteren en nog veel meer.

  Wij geven je 10 tips om te zorgen dat jouw lange vliegreis zo aangenaam mogelijk verloopt.

 • 2022-06-14

  De drukte op Schiphol vermijden. Wat zijn de beste alternatieven?

  Alle schreeuwende krantenkoppen en radioberichten vertellen genoeg: het is druk op Schiphol. Dit komt voornamelijk door een personeelstekort, wat zelfs met de nieuwe zomertoeslag niet zomaar is opgelost. Wil jij deze zomer niet zwetend in een wachtrij op Schiphol staan? Wij hebben de alternatieven voor je op een rijtje gezet!

Geschreven door

Marketingmanager Lisanne Verbeek heeft passie voor marketing en campers. Nu vecht ze voor de rechten van passagiers. Bekend van RTL Nieuws, BNR en AD.

Meer over Lisanne
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding