Luchthaven vertraging

10 tips voor een lange vliegreis

Jouw droomvakantie is geboekt, een prachtige rondreis door Mexico. Je koffer is gepakt, jouw handbagage staat klaar en het vervoer naar Schiphol is geregeld. Nu alleen nog bedenken hoe je die 8.400 km in het vliegtuig overleeft. Het internet staat vol met tips tegen verveling. De geijkte spelletjes, boek lezen, muziek luisteren en nog veel meer.

Wij geven je 10 tips om te zorgen dat jouw lange vliegreis zo aangenaam mogelijk verloopt.

10 tips voor een lange vliegreis

1. Voorkom honger

Wanneer je tijdens jouw lange reis liever niet afhankelijk wil zijn van de geserveerde vliegtuigmaaltijden, denk dan aan de volgende alternatieven:

 • Gedroogd fruit
 • Noten of mueslibars
 • Snoepjes en koek
 • Kaas
 • Belegde broodjes
 • (Pasta) salades
 • Vlees, vis en vleesvervangers

Bedenk goed wat je wel en niet mee mag nemen in je handbagage en of je binnen het gewicht blijft van wat je mee mag nemen.

2. Voorkom uitdroging

Een bekende tip maar ontbreken mag hij niet. In het vliegtuig bevat de lucht minder zuurstof en water. De luchtvochtigheid kan dalen tot 4%. In vergelijking: bij jou thuis zal deze rond de 30% zijn. Probeer zout, koffie en alcohol zoveel mogelijk te vermijden tijdens je lange vlucht. Deze producten onttrekken juist vocht. Laat dus dat glas wijn, flesje bier of kop koffie maar staan en drink gewoon water. Hydrateer jezelf zo goed mogelijk, dan voorkom je uitdroging en alle nare klachten die daarmee gepaard gaan.

3. Ontdek je plekje

Het klinkt misschien suf, maar heb jij al tijd gehad om jouw rondreis helemaal door te spitten? Wat ga je zien, wat ga je ontdekken en wat kun je buiten je rondreis nog meer bekijken? Neem een aantal reisgidsen, pen en papier mee en bekijk of je nog meer kunt halen uit jouw reis. Zo dood je de tijd en ben je voor je gevoel sneller op de plaats van bestemming.

Heb jij een vlucht geboekt? Je hebt altijd kans dat deze niet volgens plan verloopt. Geef je vluchtnummer en -datum door, dan houden wij voor je bij of jij in aanmerking komt voor een vergoeding. Kun je claimen? Dan ontvang je van ons een bericht.

4. Toiletbezoek, of juist niet

Zorg dat je de volgende producten niet van tevoren eet om te voorkomen dat je ongemakkelijk in je stoel komt te zitten:

 • Groenten: uien, koolsoorten (behalve bloemkool en broccoli), prei.
 • Fruit: bananen of meloen
 • Drankjes: koolzuurhoudende drankjes, vruchtensap en bier
 • Overige: producten met veel suiker of zoetstof

Over het algemeen gaan mensen niet graag naar een openbaar toilet. Laat staan in een vliegtuig waar al twee medepassagiers voor de deur staan te wachten tot je klaar bent.

Ook al ben je bang om je vliegtuig te missen, ga voor je vertrekt nog een keer naar het toilet.  Zo voorkom je rijen voor het vliegtuigtoilet en ga je met een minder ‘vol’ gevoel het vliegtuig in.

5. Neem qualitytime voor jezelf

Tijdens jouw lange reis heb je alle tijd om wat extra aandacht aan jezelf te besteden. Stop een kleine vijl, schaar, nagellak, pincet, maskertje en wat lekkere crèmepjes in je handbagage en neem de tijd om je handen en huid vakantieklaar te maken. Ook voor mannen is dat soms geen overbodige luxe.

6. Beweeg je fit

Iedereen weet dat 10 of 11 uur zitten achter elkaar niet goed in voor je lichaam. Beweeg daarom vooral ook tijdens je lange vlucht en blijf niet alleen in je stoel zitten. Maak een wandeling door het gangpad of doe wat rek- en strekoefeningen. Zo zorg je ervoor dat je bloedsomloop op gang blijft en kun je bijvoorbeeld trombose voorkomen.

7. Sleeping beauty

Als je slaapt is je reis zo voorbij! Dus neem dat nekkussentje, oordopjes en een slaapmasker mee in jouw handbagage en probeer te slapen. Lukt dat niet dan vind je hier een aantal ademhalingsoefeningen die zorgen voor wat meer ontspanning: https://www.vliegcoach.nl/zelfdoen/ontspanningsoefening.

8. What to wear

Het advies om losse kleding te dragen, is natuurlijk wel bekend. Draag laagjes, dat scheelt ruimte in je koffer en je weet zeker dat je het niet koud krijgt. Bedenk ook goed welke schoenen je draagt. Neem een paar wat lekker zit, veel ruimte in je koffer in zou nemen en vooral niet te strak zit. Vergeet niet een paar sokken mee te nemen in je handbagage, dan kun je jouw schoenen tijdens de vliegreis uitdoen en voorkom je koude voeten. Dat lange dikke vest kan ook niet ontbreken, heerlijk om onder te slapen tijdens je lange reis.

9. Boek de juiste stoel

Wil jij meer beenruimte, een plek bij het raam of juist bij het gangpad? Bekijk goed waar je wilt zitten in het vliegtuig en reserveer tijdig jouw favoriete plek.

10. Ontmoet nieuwe mensen

Met je reisgezelschap kun je natuurlijk kletsen. Maar maak ook eens een praatje met je buurman, buurvrouw of iemand verderop in het vliegtuig. Het zal je verbazen hoeveel mooie verhalen en leuke ontmoetingen je kunt hebben als je met elkaar “opgesloten” zit op 11.000 meter hoogte.

Met deze tips kom jij jouw lange vlucht zeker door. Heb jij toch problemen ondervonden voor of tijden jouw vlucht? Check hier of je een claim in kunt dienen!

Meer tips

 • 2013-10-17

  10 tips voor een rustige vlucht met kinderen

  Als je op vakantie gaat met je gezin en je kiest voor vervoer met een vliegtuig kan deze reis met jonge kinderen best een uitdaging zijn.

 • 2021-08-31

  10 tips voor vliegen met vliegangst

  Misschien draait jouw maag zich al om bij het idee van vliegen, of heb je een vriend(in) die weigert een vliegtuig in te stappen en moet je daarom elke vakantie lange autoritten maken. Vliegangst is niet alleen heel vervelend, je legt jezelf hierdoor ook beperkingen op. Wij geven je graag een paar tips die helpen bij vliegangst als je gaat vliegen.

 • 2017-01-27

  5 tips om een jetlag te voorkomen

  Verre reizen zijn geweldig. Een andere cultuur, andere taal, ander klimaat en… een andere tijd! Het tijdsverschil tussen je vertrekplaats en eindbestemming kan nogal eens resulteren in een jetlag. Een verstoring van je slaapritme doordat je met het vliegtuig naar een andere tijdszone reist. Meestal is een jetlag met een paar dagen vanzelf over, maar het liefst heb je er helemaal geen last van. Met deze tips voorkom jij die nare jetlag en kun je meteen genieten van je verre reis!

 • 2021-08-23

  5 tips voor het vliegen met een overstap

  Als je ver gaat reizen is de kans groot dat je te maken krijgt met verschillende vluchten. Soms heb je aan één overstap genoeg maar het kan ook voorkomen dat je nog meer aansluitende vluchten hebt voor je op je eindbestemming bent. Wat zijn de valkuilen voor het vliegen met een overstap en waar moet je op letten? EUclaim geeft tips!

Geschreven door

Marketingmanager Lisanne Verbeek heeft passie voor marketing en campers. Nu vecht ze voor de rechten van passagiers. Bekend van RTL Nieuws, BNR en AD.

Meer over Lisanne
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding