Luchthaven vertraging

10 fun facts over bagage

9 september 2021

Elke dag reizen er meer dan honderd duizend passagiers via Schiphol Airport Amsterdam. En bijna al die passagiers reizen met grote koffers of tassen. Bij EUclaim weten we wel het een en ander over bagage. We hebben 10 interessante fun facts over bagage voor je op een rijtje gezet.

Mannen tillen koffers op een band
 1. Wist je dat Schiphol elk jaar ongeveer 53 miljoen stuks bagage verwerkt? Dat zijn er tussen de 120 en 180 duizend per dag.
 2. Er werken een kleine 2000 mensen bij de bagageafhandeling op Schiphol. Ongeveer 100 van hen werken direct voor Schiphol Airport, de rest werkt voor bedrijven als Swissport en Menzies. De grootste bagage afhandelaar is KLM, hier werken ongeveer 1100 mensen.
 3. Bijna 40 procent van alle bagage die op Schiphol verwerkt wordt is transferbagage. Deze bagage moet dus van het éne vliegtuig naar het andere en is anders voor elk stuk bagage. Een heel precies werkje dus! Gelukkig gebeurt het meeste hiervan automatisch. Schiphol beschikt over één van de modernste bagagesystemen ter wereld.
 4. Schiphol heeft 4 afhandelingsgebieden voor bagage. Deze heten West, E-hal, D-hal en Zuid. West ligt onder Lounge 3 en handelt bagage af uit vertrekhal 3 en 4. In de E-hal wordt alle transferbagage en intercontinentale bagage van KLM en partners afgehandeld. In de D-hal wordt de transferbagage gelost en wordt de bagage voor Europese bestemmingen klaargemaakt. Alleen KLM gebruikt bagagehal Zuid voor het laden en lossen van bagage voor Schengenbestemmingen. Andere afhandelaren gebruiken bagagehal Zuid voor bagage uit vertrekhal 1.
 5. Vraag je je wel eens af hoe lang het duurt voordat je bagage vanaf het incheckpunt bij het vliegtuig is? Dit is natuurlijk afhankelijk van het vliegveld en de lengte van het proces. Op Schiphol Airport duurt het ongeveer 25 minuten.
 6. Transferkoffers hebben minimaal 40 tot 50 minuten nodig om van het ene vliegtuig naar het andere vliegtuig te komen. Kom je dus met vertraging aan en red jij met een sprintje nog nét je aansluitende vlucht? Grote kans dat je koffer dan een vlucht later moet nemen.
 7. Sinds 2006 heeft Schiphol de eerste bagagerobot in gebruik. Er zijn er nu zes. Gelukkig maar, want het is zwaar werk om een koffer te laden en lossen!
 8. Per dag zijn er ongeveer 2000 stuks bagage via Schiphol Airport vertraagd.
 9. De langste weg die een koffer kan afleggen op Schiphol is 2,5 kilometer(!).
 10. In totaal is de totale lengte van de bagagetransportsystemen ruim 30 kilometer lang!

Binnenkort kun je je vertraagde of vermiste koffer ook claimen via EUclaim! Is je koffer nu al vertraagd of vermist? Neem dan contact met ons op.

Heb jij nog vragen of tips over je bagage? Deel ze met ons in een reactie.

Meer over bagage

 • 2018-05-04

  Hoeveel ruimbagage mag je meenemen op vakantie?

  De zomer staat alweer bijna voor de deur en dan hebben we allemaal weer dezelfde inpakdilemma’s. Bij bijna elke vliegtuigmaatschappij moet je tegenwoordig je bagage bijboeken en dat kan een duur grapje worden, zeker als je met het hele gezin op vakantie gaat. We hebben daarom de verschillende tarieven voor ruimbagage voor je op een rijtje gezet.

 • 2022-06-21

  Hoe zwaar mag handbagage zijn en welke afmetingen zijn toegestaan bij een airline?

  Probeer jij zonder ruimbagage te vliegen en wil je jouw spullen als handbagage meenemen? Dan moet jouw bagage wel in het handbagagevak of onder de stoel voor je passen, en aan de regels voldoen. Hoeveel gewicht handbagage mag je kosteloos meenemen aan boord en welke afmetingen zijn toegestaan? We hebben het voor je op een rijtje gezet!

 • 2018-04-18

  Inpaktips voor je bagage

  De vakantie staat weer voor de deur! Waarschijnlijk heb je al een goed beeld van het weer op je vakantiebestemming en het soort activiteiten dat je gaat doen. Maar wat moet je dan allemaal meenemen in je koffer? En met alle regels en (hoge) bagagetarieven tegenwoordig is het wel handig om een inpaklijst te maken voor je reis. Wij geven je de beste inpaktips voor jouw vakantie.

Geschreven door

Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie. Bekend van VPRO, NOS, Emerce en AD.

Meer over Jerrymie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding