Luchthaven vertraging

Bagage vergoeding

Bent u uw koffer kwijt? Dan heeft u in veel gevallen recht op een vergoeding van de airline waarmee u vliegt. Wij nemen geen bagageclaims in, deze kunt u direct bij de airline indienen. Lees verder over wat uw rechten zijn als uw koffer kwijt is.

Koffer kwijt? Dien een bagageclaim direct in bij de airline

Het blijft toch altijd een beetje spannend. Dat moment dat u bij de bagageband staat te wachten op uw koffer na uw reis. Komt hij zo tevoorschijn of niet? Als dat niet gebeurt, baalt u natuurlijk enorm. Waar kan hij zijn gebleven? Gelukkig zijn uw rechten als vliegtuigpassagier goed vastgelegd. We leggen u graag uit wanneer u recht heeft op een vergoeding als uw bagage vertraagd, vermist of verloren is.

Uw rechten op een vergoeding bij vertraagde bagage

De rechten van vliegtuigpassagiers waarvan de koffer kwijt, vertraagd of verloren is, zijn vastgelegd in Verordening 889/2002 en het Verdrag van Montreal. Verordening 889/2002 is van toepassing als u vloog vanuit een land dat is aangesloten bij de Europese Unie of als u terugvliegt naar de EU met een Europese airline.

Het Verdrag van Montreal is van toepassing op landen die het verdrag ondertekend hebben, waaronder de landen van Europa, de Verenigde Staten en Japan. In de meeste gevallen valt u dus onder deze regelingen.

Zowel Verordening 889/2002 als het Verdrag van Montreal geven aan dat de airline verantwoordelijk is voor het op tijd afleveren van uw bagage op de eindbestemming.

Is uw koffer vermist of vertraagd, dan kunt u de noodzakelijke artikelen aanschaffen. U kunt hierbij denken aan kleding, toiletartikelen en eventueel specifieke uitrusting als uw reis een speciaal doel heeft. Denk hierbij aan het huren van een surfplank op het moment dat deze niet op de bagageband ligt. Of het aanschaffen van een pak als u op zakenreis bent.

Alleen de kosten die aantoonbaar noodzakelijk voor u zijn kunt u vorderen. De waarde van uw vermiste spullen staat hier los van. Zoals: u gaat naar het buitenland voor een bruiloft en in uw bagage zat een trouwjurk of maatpak.

Uw koffer is vermist en u huurt last-minute een trouwjurk of een nieuw pak. De kosten die u daarvoor heeft moeten maken, zijn dan noodzakelijk voor het doel van uw reis. U kunt een claim indienen voor deze extra gemaakte kosten.

Of gaat u op zonvakantie? Dan kunt u zwemkleding kopen, maar geen dure avondkleding. Voor welke artikelen u precies het geld terug krijgt verschilt per persoon en situatie.

Bagage vergoeding voor een verloren koffer

Als uw koffer na 21 dagen nog niet terug is, kan de koffer volgens Verordening 889/2002 en het Verdrag van Montreal als verloren worden beschouwd. In dat geval kunt u een claim indienen bij de airline en heeft u recht op maximaal 1288 trekkingsrechten. Die staan gelijk aan ongeveer €1.550 (afhankelijk van de wisselkoers).

Bent u van plan artikelen van hoge waarde mee te nemen in uw ruimbagage? Is de waarde van de inhoud van uw koffer hoger dan die €1.550 die maximaal uitgekeerd kan worden? Dan is het belangrijk dat u dit vooraf meldt bij de airline, bij voorkeur bij het boeken van uw reis.

Heeft u dit niet gemeld en raakt u uw koffer kwijt? Dan krijgt u nog steeds maximaal 1288 trekkingsrechten vergoed. Als u dit wel heeft gemeld moet u misschien meer betalen voor uw koffer, maar is de waarde wel gedekt.

Bagageproblemen? Waar wacht u nog op, neem zo snel mogelijk contact op met de luchtvaartmaatschappij

Gecontroleerd door

Tjitze Noorderhaven is uitvoerend directeur bij EUclaim en is een bekende naam in de luchtvaartindustrie. Hij verschijnt al tientallen jaren in vooral buitenlandse media om duiding te geven aan EU Verordening 261.

Meer over Tjitze
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding