Luchthaven vertraging

Koffer kwijt of vertraagd bij Ryanair

Heeft u met Ryanair gevlogen en lag bij aankomst uw koffer niet op de bagageband? Niet alleen bent u uw spullen kwijt, waarschijnlijk moet u geld uitgeven om wat spullen te halen of zaken te regelen. Gelukkig heeft u recht op teruggave van de gemaakte kosten. EUclaim zorgt ervoor dat u krijgt waar u recht op heeft!

Is uw koffer niet aangekomen met uw Ryanair vlucht? Dat is een vervelende situatie en het is logisch dat de twijfel toeslaat over wat u moet doen. Gelukkig heeft u als vliegtuigpassagier rechten en daar helpt EUclaim, belangenbehartiger van vliegend Nederland, u graag bij. Wij vertellen u graag wat u moet doen en hoe u aanspraak maakt op een vergoeding voor de kosten die u moet maken.

Bagage of koffer kwijt bij vlucht van Ryanair? Dit moet u doen

Als uw koffer bij aankomst op uw eindbestemming niet op de bagageband ligt, dan is het belangrijk om hiervan direct een melding te maken. U maakt een melding door een PIR-formulier (Property Irregularity Report) in te vullen. Dit formulier kunt u vinden bij Lost & Found-balie op de luchthaven van aankomst.  Bij Easyjet kunt u ook online het PIR-formulier invullen. Let er wel op dat u dit direct doet nadat u ontdekt heeft dat uw bagage vermist is. Ga direct naar het online PIR-formulier van Ryaniar.

Heeft u een PIR-formulier ingevuld? Dan is het belangrijk om het bewijs hiervan goed te bewaren. U heeft het bewijs nodig om later een claim te kunnen indienen bij Ryanair voor de gemaakte kosten. Daarnaast is het ook een melding voor Ryanair om op zoek te gaan naar uw koffer.

Vergoeding bij vertraagde bagage bij easyJet

Gelukkig heeft u als vliegtuigpassagier rechten als uw koffer vertraagd is of zelfs is kwijtgeraakt. Deze rechten zijn binnen Europa vastgelegd in Verordening 889/2002. Ook buiten Europa heeft u rechten, deze staan in het Verdrag van Montreal. In beide documenten staat dat de airline verantwoordelijk is voor het op tijd afleveren van jouw bagage. Als zij dit niet doen, dan zijn zij verplicht om de kosten die u maakt hierdoor aan u te vergoeden. Om hier aanspraak op te kunnen maken moet uw situatie aan de volgende punten voldoen:

  • U moet kunnen aantonen dat uw bagage ingecheckt is
  • Uw bagage moet vertraagd of kwijt zijn
  • Binnen 21 dagen moet u melding gemaakt hebben, online of direct bij de Lost & Found balie
  • Je moet in het bezit zijn van bonnen van je extra gemaakte kosten
  • Je extra gemaakte kosten moet in verhouding staan met het doel van je reis en de tijdsduur van jouw vertraagde bagage

Is uw bagageprobleem ontstaan door een staking van het bagagepersoneel op de luchthaven? Dan is het belangrijk om te weten dat dit geen buitengewone omstandigheid is. De airline, in dit geval Ryanair, is verantwoordelijk voor het inladen van uw bagage en het afleveren van uw bagage.

“Voor een zomervakantie bent u aangekomen op Corfu. Eenmaal bij de bagageband ziet u steeds meer mensen vertrekken met een koffer, maar die van u is nooit verschenen. U vult een PIR-formulier in en gaat vervolgens naar uw accommodatie. Daar aangekomen wordt u gebeld dat de koffer toch terecht is en dat binnen 2 uur de koffer bij uw accommodatie wordt afgeleverd. U heeft nu geen recht op een vergoeding voor het ongemak.”

Noodzakelijke artikelen aanschaffen

Als uw koffer ontbreekt op de bagageband, mag u noodzakelijke artikelen aanschaffen. Bij noodzakelijke artikelen kunt u onder meer denken aan ondergoed, (zwem)kleding en toiletartikelen. Is uw koffer langer weg? Dan u mag u uiteraard ook meer artikelen aanschaffen voor tijdens uw verblijf. Deze gemaakte kosten kunt u later terugvragen bij Ryanair.

Tip: Het is belangrijk om zoveel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen. Maak daarom foto’s van uw reisdocumenten en (aankoop)bonnen.

Koffer kwijt bij easyJet

In de meeste gevallen is een koffer binnen 3 dagen terug bij de eigenaar. Is uw koffer na 3 dagen nog niet terecht? Dan is het tijd voor een volgende stap. U kunt dan een BIF-formulier invullen. Dit staat voor Bagage Inventory Form.  Op dit formulier geeft u aan wat er in uw koffer zat en wat de waarde hiervan was.

Heeft u online de vermissing doorgegeven aan Easyjet? Dan kunt u na een aantal dagen hier aanvullingen op doen.

Als uw koffer na 21 dagen nog niet terug is, kan de koffer volgens Verordening 889/2002 en het Verdrag van Montreal als verloren worden beschouwd. In dat geval kunt u een claim indienen bij de airline en heeft u recht op maximaal 1288 trekkingsrechten die gelijk staan aan ongeveer €1.550.

Een vergoeding voor uw bagage claimen met EUclaim

Is uw koffer niet aangekomen dan heeft u recht op een vergoeding voor noodzakelijke kosten. Die vergoeding kunt u claimen bij de Easyjet. Nadeel van het direct claimen bij de airline is dat zij heus niet staan te springen die vergoeding uit te betalen. Want wat zijn noodzakelijke kosten? Dat is een nogal grijs gebied.

Geef daarom het claimproces uit handen aan EUclaim. Onze juristen zorgen onze juristen ervoor dat u krijgt waar u recht op heeft. Ook als we daarvoor naar de rechtbank moeten.

U betaalt niets voor onze service en geen extra kosten voor een eventuele rechtszaak. Krijgt u uw geld terug? Dan draagt u een percentage af van 29% van het uitgekeerde bedrag aan EUclaim + € 33,- dossierkosten (inclusief BTW). Zo weet u zeker dat u krijgt waar u recht op heeft.

Dien nu uw claim in en ontvang de compensatie voor uw gemaakte kosten!

Wilt u uw geld terug en zelf niet nog meer moeten regelen? Dien dan binnen 3 minuten uw claim via EUclaim. Onze juristen regelen de rest voor u. Heeft u ook recht op een vergoeding voor uw vertraging of annulering? Dan regelen wij dat ook meteen.

14467 passagiers hebben EUclaim een score van 4,4 uit 5 gegeven op Trustpilot.
rnLees hoe deze passagiers onze service hebben ervaren.

Bekijk 14467 ervaringen
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding