Vrouw op luchthaven - EUclaim

De vijf langste vluchtvertragingen van 2019

1. OR 690 Funchal – Amsterdam: 60 uur en 19 minuten vertraging

Vorig jaar stond Small Planet Airlines op nummer één in de top vijf langst vertraagde vluchten. Dit jaar heeft TUI deze plek bemachtigd met een vertraging van maar liefst 60 uur en 19 minuten. De passagiers van de vlucht OR 690 van 2 mei zaten door een technisch mankement aan het vliegtuig ruim twee dagen langer vast in Funchal, Madeira. Door de lange vertraging hadden passagiers naast recht op een vergoeding voor het tijdsverlies ook recht op verzorging in de vorm van eten, drinken en een hotelovernachting.

2. OR 368 Curaçao – Amsterdam: 60 uur en 5 minuten

Ook op de tweede plek staat een vlucht van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij TUI. Een technisch mankement aan het vliegtuig leverde ruim twee dagen vertraging op voor de TUI-passagiers vanuit Curaçao naar Amsterdam. Vlucht OR 368  zou op 22 januari vertrekken richting Nederland, maar dit werd uiteindelijk ruim twee dagen later. De gedupeerde passagiers hebben recht op €600 vergoeding per persoon.

3. KL 789 Curaçao – Amsterdam: 50 uur en 2 minuten

Passagiers op de route Curaçao naar Amsterdam hadden het in 2019 zwaar te verduren. Naast plek twee staat deze route ook op nummer drie van de langst vertraagde vluchten. Deze keer werd hij uitgevoerd door KLM. Passagiers van de vlucht KL 789 op 23 augustus moesten twee dagen langer verblijven op het eiland. De passagiers hebben recht op een vergoeding voor het tijdsverlies aangezien de vertraging ontstond door een technisch mankement.

4. KL 755 Guayaquil – Amsterdam: 49 uur en 23 minuten

Op nummer vier staat een andere vlucht van luchtvaartmaatschappij KLM. De reden van de lange vertraging was ook hier een technisch mankement. De passagiers van de vlucht KL 755 zouden vliegen op 21 augustus vanuit Guayaquil (Ecuador), maar deze vlucht liep een vertraging op van ruim 49 uur.

5. OR 348 Punta Cana – Amsterdam: 46 uur en 25 minuten

De top vijf van langste vertragingen van afgelopen jaar wordt afgesloten door TUI. Op 18 oktober vloog de vlucht OR 348 met vertraging van Punta Cana naar Amsterdam. De passagiers kwamen uiteindelijk met 46 uur en 25 minuten vertraging aan. De vertraging ontstond omdat het geplande vliegtuig niet beschikbaar was om de vlucht uit te voeren en er een ander vliegtuig ingevlogen moest worden om de vlucht uit te voeren. Hierdoor liep uiteindelijk de crew uit de uren en moesten deze eerst verplicht rust nemen voordat de vlucht naar Nederland kon vertrekken.

Passagiersrechten bij lang vertraagde vluchten

Op basis van Verordening  261/2004 hebben vliegtuigpassagiers bij een aankomstvertraging van meer dan drie uur of een geannuleerde vlucht recht op een vergoeding. Alleen wanneer de vertraging is ontstaan door een buitengewone omstandigheid, zoals slecht weer of staking van de luchtverkeersleiding hebben passagiers geen recht op een vergoeding. Naast een vergoeding voor het tijdsverlies hebben passagiers bij een vertraging vanaf twee uur ook recht op verzorging. Hier valt onder eten en drinken maar ook een hotelovernachting waar nodig.

Geschreven door

Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie. Bekend van VPRO, NOS, Emerce en AD.

Meer over Jerrymie
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding