Vrouw wachtend op luchthaven op vertraagde vlucht

Staking Tsjechië

U had gepland om van of naar Tsjechië te vliegen. De staking in Tsjechië gooit roet in het eten. Dat is hartstikke vervelend, u voelt zich machteloos. In sommige situaties heeft u recht op een vergoeding. Wanneer u recht heeft op een vergoeding als gevolg van de staking in Tsjechië leggen we u graag uit. Gelijk weten waar u aan toe bent?
Check uw vlucht

Staking Tsjechië: wanneer heeft u recht op een vergoeding?

U kunt een claim indienen als de uitvoerende airline verantwoordelijk kan worden gesteld voor de staking. Is het personeel van de airline waarmee u vliegt of zou vliegen de reden dat u te maken heeft met vluchtproblemen? Dan kan de airline verantwoordelijk worden gesteld en heeft u recht op een vergoeding.

In veel gevallen is de staking in Tsjechië niet claimbaar

Voor een groot deel van de vluchtproblemen die veroorzaakt zijn door een staking, is het niet zinvol om een claim in te dienen. Dat komt omdat u met een ticket een verbintenis bent aangegaan met de airline die u van A naar B vliegt. Kunnen zij hun taak niet uitvoeren, doordat de staking buiten hun macht ligt, dan kunt u ook geen aanspraak maken op een vergoeding.

Wanneer heeft u geen recht op een vergoeding?

U heeft geen recht op een vergoeding als de staking veroorzaakt is door personeel anders dan het eigen personeel van de airline.

Zoals:

  • Een staking van de luchtverkeersleiding
  • Staking door beveiligingspersoneel
  • Staking door bagage-afhandelaars
  • Staking door ander grondpersoneel

Waar u als gedupeerde van de staking in Tsjechië wel recht op heeft

Ook al heeft u vertraging opgelopen door de staking in Tsjechië en ligt het buiten de verantwoordelijkheid van de airline waarmee u vliegt, dan heeft u geen recht op een vergoeding.

Maar heeft u meer dan 2 uur vertraging, dan heeft de airline wel een zorgplicht. Dat houdt in dat u recht heeft op eten en drinken. En duurt het heel lang, dan moet de airline ook een overnachting voor u regelen. Gebeurt dit niet, dan kunt u dit alsnog zelf regelen en de bonnetjes declareren.

Vergoeding als uw vlucht vertraagd of geannuleerd is

Heeft u bij aankomst op bestemming meer dan 3 uur vertraging en kan de airline verantwoordelijk gesteld worden, dan heeft u recht op een vergoeding. De hoogte van die vergoeding is afhankelijk van de afstand van de vlucht. Voor een vluchtafstand die minder is dan 1500km, heeft u recht op een vergoeding van 250,- per ticket. Dit bedrag loopt op tot 600,- per ticket als uw vluchtafstand meer dan 3500km is.

Controleer of u recht heeft op een vergoeding

Of u recht heeft op een vergoeding als gevolg van de staking in Tsjechië, kunt u eenvoudig controleren in onze database. Vul uw vluchtnummer in en wij geven aan of u in aanmerking komt voor een vergoeding. Daarna kunt u in enkele minuten een claim indienen. EUclaim regelt vervolgens de rest.

Recente vluchtproblemen van en naar Tsjechië

Vragen? Chat of bel