vliegtuig van westjet tijdens staking

Staking bij WestJet, wat zijn jouw rechten?

Mogelijk recht op €600 als vlucht is geannuleerd

KLM-partner WestJet heeft aangekondigd dat zij de komende dagen mogelijk minstens veertig vluchten zal annuleren vanwege een dreigende staking van het technisch personeel.

Deze aankondiging heeft geleid tot onzekerheid en bezorgdheid onder reizigers die van plan waren met WestJet te vliegen. Er zijn situaties waarbij het Europese recht op compensatie (tot €600!) van kracht is, ook al is WestJet een Canadese airline.

Update 20 juni: Het laatste nieuws is dat de staking niet doorgaat, maar dat de vluchten die uit voorzorg zijn geannuleerd, geannuleerd blijven.

In dit artikel leggen we uit onder welke omstandigheden je recht hebt op compensatie bij annuleringen en vertragingen veroorzaakt door deze staking. 

Laat geen geld liggen! Krijg tot €600 vergoeding

Vlucht geannuleerd door staking WestJet? Deel je vluchtdata met ons en wij regelen jouw compensatie.

Vraag meteen compensatie aan

Vlucht geannuleerd door staking

Als je WestJet-vlucht geannuleerd is, heb je onder bepaalde voorwaarden recht op compensatie. Deze voorwaarden zijn als volgt:

  1. Vertrek vanuit Nederland: De vlucht moet vertrekken vanuit Nederland en onderdeel zijn van een enkele boeking, waarbij de WestJet-vlucht deel uitmaakt van deze boeking.
  2. KLM voert deel uit: KLM moet minstens één deel van de boeking zelf uitvoeren. Dit betekent dat een deel van de reis daadwerkelijk door KLM wordt gevlogen.
  3. KLM Vluchtnummer: Op je boekingsbevestiging moet een KLM-vluchtnummer staan voor de route die door WestJet wordt uitgevoerd. Dit betekent dat de vlucht formeel als een KLM-vlucht wordt beschouwd, zelfs als WestJet de uitvoerende luchtvaartmaatschappij is.

Hoewel compensatie voor vluchtannuleringen normaal gesproken niet van toepassing is buiten de EU, maakt de betrokkenheid van KLM in dit geval een belangrijk verschil.

Gezien de afstand tussen Nederlandse en Canadese vliegvelden vaak meer dan 6000 km bedraagt, hebben passagiers in dergelijke situaties recht op een vergoeding van €600 per persoon.

Omdat KLM een EU-luchtvaartmaatschappij is, is KLM verantwoordelijk voor de uitbetaling voor de compensatie. Deze kunt u hier aanvragen

Waarom staken?

In de Verenigde Staten verdienen monteurs gemiddeld een hoger loon dan hun collega’s in Canada. De Canadese vakbonden eisen gelijke beloning voor hun monteurs.

Als deze eis niet wordt ingewilligd, zijn 680 personeelsleden van plan om vanaf donderdag 09:00 uur lokale tijd (03:00 uur Nederlandse tijd) het werk neer te leggen.

WestJet heeft de Canadian Industrial Relations Board ingeschakeld om te bemiddelen. De luchtvaartmaatschappij pleit ervoor dat de toezichthouder de lokale wetgeving, de Canada Labour Code, hanteert.

Volgens deze wetgeving is er namelijk geen verplichting voor loongelijkheid tussen Canada en de Verenigde Staten.

Geschreven door Jerrymie Marcus

Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie.

Meer over Jerrymie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding