8 augustus 2023

Piloten Ryanair staken in België

Belgische Ryanairpiloten staken 14 en 15 augustus 2023

Piloten van Ryanair staken opnieuw op 14 en 15 augustus 2023. Deze piloten werken allemaal vanaf luchthaven Charleroi in Brussel. Dit is al de derde staking in korte tijd. De piloten zijn boos op de directie van Ryanair, omdat hun loon niet meer verhoogd is na corona en omdat de rusttijden korter worden door de invoering van een nieuw rooster.

Nieuw rooster zorgt voor minder rust

Sinds de vorige stakingen die plaatsvonden op 15, 16, 29 en 30 juli, zijn er nog geen concrete oplossingen voorgesteld door de directie van Ryanair om de zorgen van de piloten aan te pakken.

Eén van de belangrijkste redenen voor deze staking, is het nieuwe uurrooster van Ryanair. Het rooster zou de piloten minder rusttijd geven, wat voor hen onaanvaardbaar is.

Loonsverlaging van 20% 

Bovendien hadden de piloten tijdens de coronacrisis ingestemd met een aanzienlijke loonsverlaging van 20 procent om het bedrijf te steunen. Nu Ryanair opnieuw winst maakt, weigert het bedrijf echter de lonen te herstellen. 

De piloten en vakbonden van Ryanair hopen dat deze derde staking de aandacht zal trekken van de politieke wereld. Veerle Verleyen van de vakbond ACV suggereert, dat het tijd is voor politieke interventie om de illegale praktijken van Ryanair aan te pakken en het belang van sociaal overleg te benadrukken.

Hoewel de staking ongetwijfeld hinder zal veroorzaken voor reizigers, is het doel ervan duidelijk: het afdwingen van respectvolle behandeling en een constructieve dialoog met de directie van Ryanair. De vakbonden geloven dat tevreden medewerkers uiteindelijk zullen leiden tot tevreden klanten.

Last van deze staking? Krijg tot €600 vergoeding

Vlieg jij op 14 of 15 augustus met Ryanair vanaf Charleroi? Dan is de kans groot dat je vlucht niet doorgaat. Ryanair zou hier een bericht over moeten hebben gestuurd, misschien zelfs met een verzoek tot omboeking. Waarschijnlijk heb je ook recht op financiële compensatie.

Als een vlucht wordt geannuleerd of als je meer dan drie uur vertraagd aankomt, dan hebben passagiers recht op een vergoeding die kan oplopen tot €600, afhankelijk van de vluchtafstand.

Vlieg jij binnenkort met Ryanair vanaf Charleroi? Deel je vluchtnummer met ons. Als blijkt dat je recht hebt op een financiële vergoeding, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Geschreven door

Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie. Bekend van VPRO, NOS, Emerce en AD.

Meer over Jerrymie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding