Europees Hof van Justitie oordeelt: ‘wilde staking’ is geen buitengewone omstandigheid

Vandaag heeft het Europees Hof van Justitie geoordeeld dat een ‘wilde staking’ na aankondiging van herstructurering een sociaal risico is die de luchtvaartmaatschappij kan verwachten. Hierbij is zij verplicht tot het betalen van vergoeding aan gedupeerde passagiers voor lang vertraagde en geannuleerde vluchten die voortvloeien uit een ‘wilde staking’.

zitting in luxenburg bij europees hof van justitie
©: Hof van Justitie van de Europese Unie

Europees Hof gaat niet mee in advies Advocaat-Generaal

Vorige week adviseerde Advocaat-Generaal Tanchev nog het tegenovergestelde aan het Hof van Justitie, namelijk om een ‘wilde staking’ wel als buitengewone omstandigheid te beschouwen. In het geval van een buitengewone omstandigheid heb je als passagier geen recht op een vergoeding bij een vertraging van meer dan drie uur of een annulering. Het Europees Hof is dus niet in dit advies meegegaan en vindt dat een ‘wilde staking’ zoals een spontane ziekmelding van een groot deel van het personeel inherent is aan de normale uitoefening van het bedrijf van de luchtvaartmaatschappij.

Uitspraak in zaak massale ziekmelding TUIfly Duitsland

Op 30 september 2016 kondigde de directie van TUIfly Duitsland onverwachte herstructureringsplannen aan wat bij het personeel op veel weerstand stuitte. Omdat een staking door de rechter verboden werd meldden bijna 89 procent van het cockpitpersoneel en 62% van het cabinepersoneel zich ziek tussen 1 en 10 oktober. Door deze ‘wilde staking’ werden honderden vluchten geannuleerd en liepen nog meer vluchten een langdurige vertraging op. Ruim 42.500 passagiers werden de dupe van deze vluchtproblemen en hebben nu volgens het Europees Hof van Justitie recht op een vergoeding onder Verordening 261/2004.

Voorheen waren in Duitsland alle stakingen een buitengewone omstandigheid. Dat is met deze uitspraak verandert. ‘Wilde stakingen’ als gevolg van herstructureringsplannen zijn niet langer een buitengewone omstandigheid.

Passagiers recht op vergoeding

Passagiers hebben volgens de Verordening recht op een bedrag van €250, €400 of €600 per persoon voor het tijdsverlies, gebaseerd op de vluchtafstand en aankomstvertraging.

EUclaim is blij met de uitspraak. In Nederland werden aangekondigde stakingen al niet gezien als overmacht. Twijfel je over je rechten bij een staking? Check je rechten dan makkelijk en snel in onze calculator.

Check uw vlucht
Vorig nieuwsitem
Drukte verwacht in meivakantie op Schiphol
Volgende nieuwsitem
Piloten van het Spaanse Vueling staken morgen en donderdag
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments

Geschreven door

Debbie is al jaren betrokken bij EUclaim. Ze weet alles van online marketing én van de rechten van vliegtuigpassagiers. Zij zorgt voor de juiste informatie op EUclaim.nl.

Meer over Debbie
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding