Deense en Zweedse dochtermaatschappijen van Norwegian failliet

De Scandinavische luchtvaartmaatschappij Norwegian heeft faillissement aangevraagd voor vier van haar dochterbedrijven. Hiermee verliezen ongeveer 4700 medewerkers hun baan.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 8 mei 2020 om 09.30 uur.

uiteinde vleugel van norwegian vliegtuig

Dochterbedrijven in Denemarken en Zweden getroffen

De aanvraag voor faillissement is gedaan door vier dochterondernemingen in Denemarken en Zweden, namelijk Norwegian Pilot Services Zweden AB, Norwegian Pilot Services Denmark ApS, Norwegian Cabin Services Denmark ApS en Norwegian Air Resources Denmark LH ApS.

Geen financiële steun van Deense en Zweede regering

Vanwege de bestrijding tegen het coronavirus hebben de meeste landen niet-essentiële reizen afgeraden of verboden. Door de sluiting van grenzen en quarantainebeperkingen staat de luchtvaartsector feitelijk stil. Als gevolg hiervan zijn bijna alle vluchten van Norwegian geannuleerd, terwijl de personeelskosten doorlopen. De luchtvaartmaatschappij heeft maatregelen getroffen om haar kosten te verlagen, maar door gebrek aan financiële steun van de Deense en Zweedse regering heeft het bestuur van deze bedrijven afgelopen 20 april besloten faillissement aan te vragen.

Ook contract met OSM Aviation opgezegd

Norwegian heeft ook het contract met OSM Aviation beëindigd. De budgetmaatschappij huurde bij OSM Aviation bemanningsleden in voor Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Finland, Zweden en de Verenigde Staten. Door bovenstaande acties verliezen 1.571 piloten en 3.134 cabinemedewerkers hun baan. Ongeveer 700 piloten en 1.300 medewerkers in Noorwegen, Frankrijk en Italië behouden hun baan.

Norwegian in Noorwegen

In Noorwegen betaalt de regering ten tijden van het coronavirus alle salaris gerelateerde kosten tijdens een verlofperiode, maar in Denemarken en Zweden is dit niet het geval. Vandaar dat de dochterbedrijven in die twee landen op dit punt zijn beland. Het verdere voortbestaan van Norwegian is onzeker, omdat onduidelijk is of Norwegian aan de voorwaarden kan voldoen die de Noorse regering stelt voor het beschikbaar stellen van financiële steun. Op donderdag 7 mei is bekendgemaakt dat Norwegian weer wat lucht in haar overlevingsstrijd in de coronacrisis heeft, aangezien ze via een aandelenemissie vitaal kapitaal hebben verworven. Zo komt de vliegtuigmaatschappij in aanmerking voor meer kredietgaranties van de Noorse regering.

In 2019 heeft Norwegian 2.248 vluchten van en naar Nederland met bestemmingen Oslo, Stockholm en New York (JFK) uitgevoerd. Ze hebben in 2019 een prima prestatie neergezet, want er waren  drie vluchten geannuleerd en daarbij tien langdurige vertragingen. De langste vertraging van 2019 was vlucht DY 7700 op 14 december van New York (JFK) naar Amsterdam (AMS) met 18 uur en 51 minuten vertraging.

Check uw vlucht
Vorig nieuwsitem
Faillissement South African Airways is nabij
Volgende nieuwsitem
Minister wil Europese garantstelling voor vliegvouchers
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding