Vrouw op luchthaven - EUclaim

Zomerse hitte en het effect op het vliegverkeer

Dit is wat er kan gebeuren

Het is ontzettend warm in Nederland en ook in het vliegverkeer merken we daarvan de gevolgen. Het vliegverkeer is redelijk goed uitgerust tegen weersinvloeden, maar als de temperaturen hoog oplopen zijn in het vliegverkeer ook de nodige effecten te merken. Vliegvelden en de bemanning moeten zich voorbereiden.

De landingsbaan wordt heet

Laatst werd er een baan gesloten op Hannover Airport omdat het asfalt te heet was geworden en hitteschade had opgelopen. De andere baan was gesloten voor gepland onderhoud waardoor het hele vliegveld op slot moest. Dit soort situaties komen vaker voor met de extreme temperaturen van de afgelopen dagen. Het asfalt smelt en vliegtuigen hebben een langere remweg nodig omdat warme lucht minder weerstand biedt aan het vliegtuig. Kortere landingsbanen kunnen in extreme gevallen gesloten worden voor bepaalde toestellen.

De kleur van het vliegtuig en de temperatuur

Ook de kleur van het vliegtuig speelt een belangrijke rol bij aanhoudende hitte. Daarom zijn de meeste vliegtuigen ook grotendeels wit of lichtgrijs. Zwarte vliegtuigen of vliegtuigen met een andere donkere kleur trekken veel meer warmte aan. Als gevolg moet de airco harder zijn werk doen en dat kost weer meer brandstof én is slecht voor het milieu.

Het belang van de airco

In de hitte van de zomer moeten de airco’s van vliegtuigen nog harder werken. Hierdoor wordt het risico op kapotte airco’s groter. Dit kan dan weer de nodige vertraging opleveren voor passagiers en daarom zijn regelmatige controles van belang. Een kapotte airco wordt als een technisch mankement gezien waardoor passagiers recht hebben op een vergoeding voor vertragingen van meer dan drie uur. Zonder goed functionerende airco kan een vliegtuig niet vertrekken.

Meer kans op verkoudheid en griep door temperatuurverschillen

Wanneer de temperatuur buiten flink verschilt van de gekoelde cabine van het vliegtuig is de kans op verkoudheid en griep groter. Vooral kinderen en ouderen zijn vatbaar voor de grote temperatuurverschillen. Houd er rekening mee dat het in het vliegtuig een stuk koeler is dan buiten. Neem een vest mee, draag dichte schoenen en drink genoeg water tijdens de vlucht.

Tip: Neem de tijd en doe het rustiger aan

Reizen met het warme weer kost de nodige inspanning. Neem dan ook de tijd. Kom op tijd naar de luchthaven en zorg voor zo min mogelijk stress. Zorg er verder voor dat je voldoende water drinkt en altijd wat te eten bij je hebt.

Geschreven door

Debbie is al jaren betrokken bij EUclaim. Ze weet alles van online marketing én van de rechten van vliegtuigpassagiers. Zij zorgt voor de juiste informatie op EUclaim.nl.

Meer over Debbie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding