Waarom vraagt EUclaim om een volmacht voor minderjarige passagiers ?

Wanneer een passagier een claim bij ons indient, vragen wij hen, naast een kopie van een identiteitsdocument, een volmacht in te vullen. Met deze volmacht kunnen wij aantonen dat EUclaim namens de passagier de compensatie claimt. Er is ook een tweede volmachtsformulier toegevoegd, die ingevuld moet worden als één van de passagiers minderjarig is. Dit formulier levert vaak veel vragen op. Hieronder probeer ik u uit te leggen waarom het nodig is dat ook het volmachtsformulier voor de minderjarige moet worden ingevuld.

Wanneer wij een claim voor de rechter brengen, moeten wij bij de Rechtbank een machtiging voor de minderjarige passagier aanvragen. Met deze machtiging mogen wij tijdens de gerechtelijke procedure ook optreden namens de minderjarige(n) in de claim. Zo’n machtiging is wettelijk verplicht. Zonder een machtiging mag er niet voor een minderjarige opgetreden worden bij de rechter. Vaak wordt de vordering voor de minderjarige(n) dan afgewezen door de rechter.

Voor het opvragen van deze machtiging hebben wij van beide wettelijke vertegenwoordigers een volmacht nodig.  Meestal zijn dit de (biologische) ouders.  We hebben dit ook nodig  wanneer geen van beide ouders met de minderjarige(n) hebben meegevlogen. Zelfs wanneer de minderjarige bij één ouder woont,  hebben wij van beide ouders de volmacht nodig. Wanneer wij de volmachten niet kunnen aanleveren bij de Rechtbank kan het zijn dat de machtiging minderjarige niet wordt verleend. Het gevolg hiervan is dat de claim van de minderjarige wordt afgewezen.

Bij de meeste claims levert het opvragen van deze volmachten geen problemen op. Het komt met enige regelmaat voor dat slechts één ouder de volmacht heeft ingevuld. Wij ontvangen de tweede volmacht dan vaak pas nadat wij hierom verzocht hebben.

In geval van gescheiden ouders komt het wel eens voor dat er tussen hen geen contact meer is. Ook komt het wel eens voor dat één van beide ouders weigert de volmacht in te vullen. Helaas bestaat er dan een grote kans dat de machtiging minderjarige niet verleend wordt door de Rechtbank. Hierover informeren wij onze claimers altijd. Vanzelfsprekend proberen wij altijd nog de machtiging minderjarige op te vragen. Of deze dan wordt verleend, verschilt per Rechtbank.

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
Hoe vliegt een vliegtuig?
Volgende blogartikel
Fit het vliegtuig uit na lange vlucht
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
2 Commentaren
Nieuwste
Oudste most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Linda kops
3 jaren geleden

Wat als de andere ouder er niet van af weet en de ander vult het voor je in en ondertekend het?

Anouk van Burken
3 jaren geleden
Reply to  Linda kops

Hoi Linda, bedankt voor je bericht. Er wordt gekeken naar alle e-mailadressen voor de Docusign. Daarom is het niet mogelijk dat 1 persoon voor meerdere personen tekent, want er worden niet meerdere Docusigns naar 1 adres gestuurd. Mocht je verder nog vragen hebben, dan hoor ik het graag van je. ~Anouk

Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding