Vulkaan IJsland barst uit: code rood luchtvaart

De vulkaan Bardarbunga in IJsland is afgelopen nacht uitgebarsten. IJsland heeft code rood afgegeven. Afgelopen weekend werd code rood ook al een keer afgegeven, maar deze werd een dag later alweer ingetrokken. Toen was men nog bang voor grote hoeveelheden as uitstoot, met alle nadelige gevolgen van dien. Code rood is de hoogste waarschuwing die kan worden afgegeven in de luchtvaart.

Uitbarstende vulkaan op IJsland

Gelukkig gaat het om een kleine lava-uitbarsting die maar weinig gevolgen heeft.  Er is geen vulkaanas gesignaleerd in de lucht wat zou kunnen zorgen voor verstoring van het vliegverkeer. Uit voorzorg is het vliegverkeer boven de  vulkaan stilgelegd. Het KNMI houdt de huidige situatie echter goed in de gaten en maken dagelijks speciale verwachtingen van het traject dat de as aflegt in de atmosfeer.

De uitbarsting van 2010

In 2010 lag het Europese vliegverkeer in grote delen van Europa stil door de aswolken van de IJslandse vulkaan Eynafjallajökull. Er kwamen toen erg veel vragen bij ons binnen over het recht op compensatie door de vele vertraagde- en geannuleerde vluchten. De gevolgen voor het vliegverkeer kunnen echter door de airlines als overmacht worden aangemerkt. Zij hadden dit immers niet kunnen voorkomen. Of zoiets nog eens kan gebeuren is voorlopig nog zeer de vraag. Het hangt onder meer af van de hevigheid van de uitbarsting en de windrichting.

Opmerkelijk is wel dat er op het zelfde moment ook een vulkaanuitbarsting is geweest op Papoea-Nieuw-Guinea. Ook van deze uitbarsting heeft het vliegverkeer in onder meer Tokyo en Australië gelukkig weinig hinder.

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
Transavia wimpelt passagiers af met vergoeding ticket
Volgende blogartikel
Transavia laat passagiers in terminal overnachten
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments

Geschreven door

Debbie is al jaren betrokken bij EUclaim. Ze weet alles van online marketing én van de rechten van vliegtuigpassagiers. Zij zorgt voor de juiste informatie op EUclaim.nl.

Meer over Debbie
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding