Vliegtuig vertraagd wegens een technisch mankement? Recht op vergoeding

Het komt regelmatig voor, vertraging van je vlucht vanwege een technisch mankement. Onder technische mankementen vallen allerlei technische problemen, maar ook onvoorziene reparaties naar aanleiding van bijvoorbeeld een Bird strike.

gat in neus icelandair vliegtuig
©: Travelinq

Wat valt er onder een technisch mankement?

Eigenlijk alle mankementen aan een vliegtuig die gerepareerd moeten worden vallen onder een technisch mankement. Iets wat veel passagiers niet weten is dat een technisch mankement die veroorzaakt is door derden, ook onder de verantwoordelijkheid van de vliegtuigmaatschappij valt. Je hebt dus recht op een vergoeding als je vlucht vertraagd wordt vanwege een technisch mankement.

Dat zit namelijk zo: Alle activiteiten die behoren tot de normale vluchtuitvoering van een vliegtuigmaatschappij, vallen dan ook onder de verantwoordelijkheid van die vliegtuigmaatschappij. Hier vallen dus ook contracten met bijvoorbeeld bagage afhandelaren onder. Stel dat een bagagekar tegen het vliegtuig aanrijdt (het gebeurt), en het vliegtuig beschadigd wat meer dan drie uur vertraging oplevert, dan hebben passagiers recht op een vergoeding. De vliegtuigmaatschappij heeft namelijk een contract met de bagage afhandelaar en kan die schade op hun verhalen. Daarnaast valt het onder de noemer ‘risico van het vak’.

Alle activiteiten die behoren tot de normale vluchtuitvoering van een vliegtuigmaatschappij, vallen dan ook onder de verantwoordelijkheid van die vliegtuigmaatschappij.

Wat zijn je rechten?

Technische mankementen zijn dus geen buitengewone omstandigheid. Passagiers die te maken krijgen met een vertraagde of geannuleerde vlucht vanwege een technisch mankement hebben recht op een vergoeding tot €600 per persoon. Twijfel je of jouw vlucht vertraagd was vanwege een technisch probleem? Check je rechten dan eenvoudig en snel op onze website.

 

Vorig blogartikel
Klimaatverandering heeft grote gevolgen op de luchtvaart
Volgende blogartikel
Op een verre reis? Bereid je reis goed voor

2
Geef een reactie

1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
jolanda timmer

Onze vlucht naar suriname september 2015 werd geannuleerd vanwege technisch mankement veroorzaakt door derden maar wij hebben nog steeds geen vergoeding ontvangen.

Vragen? Chat of bel