Schade aan vliegtuig door botsing met vliegtuigtrap geen overmacht

Het Europese Hof van Justitie heeft bepaald dat vertraging door een aanrijding met een vliegtuigtrap géén overmacht is en passagiers recht hebben op een financiële compensatie.

Wat is er gebeurd?

Passagiers van een Condor vlucht van Antalya naar Frankfurt hebben op 3 oktober een vertraging van meer dan zes uur opgelopen. Het vliegtuig was beschadigd, doordat de vorige dag een mobiele vliegtuigtrap tegen het toestel aangereden was. De passagiers hebben een vergoeding aangevraagd bij de luchtvaartmaatschappij voor het ongemak. Dit heeft Condor geweigerd, waarbij de luchtvaartmaatschappij zich beroept op buitengewone omstandigheden (overmacht).

De uitspraak van het Europese Hof van Justitie

De zaak is vervolgens voor een Duitse rechter gebracht. Deze rechter heeft prejudiciële vragen gesteld aan het Europese Hof van Justitie, omdat de rechter het niet duidelijk vond of dit een overmacht situatie betreft.

Het Europese Hof van Justitie heeft in recordtijd de vragen beantwoord. Een aanrijding met een mobiele vliegtuigtrap mag niet worden gezien als een buitengewone omstandigheid. Het Hof geeft aan dat dergelijke trappen dagelijks worden gebruikt door de luchtvaartmaatschappij om passagiers te laten instappen. “Daarom moet de botsing van een vliegtuig met een dergelijke mobiele trap worden beschouwd als een gebeurtenis die inherent is aan de normale uitoefening van de activiteit van een luchtvaartmaatschappij”.

Wederom geweldig nieuws voor gedupeerde passagiers!

Klik hier om de volledige uitspraak van het Europese Hof van Justitie te lezen.

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
De gezichten van EUclaim: Christy
Volgende blogartikel
De meest voorkomende redenen voor vluchtvertraging
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding