Luchthaven vertraging

Recente spookvluchten zijn niet zonder passagiers, wel overbodig

15 februari 2022
Een leeg vliegtuigtoestel aan de binnenkant met schermen

Vorige maand kwam Lufthansa in het nieuws. Zij zouden, net als aan het begin van de pandemie, duizenden spookvluchten laten vliegen om landingsrechten te behouden bij luchthavens in Europa. Dit bleek niet helemaal te kloppen. Deze spookvluchten bleken niet zonder passagiers, maar te vliegen met lage bezetting. De vluchten zijn niet rendabel (ze zijn minder dan 60% bezet), maar in de ogen van de airline wel nodig. Airlines moeten minimaal 50% van het aantal gebruikelijke vluchten uitvoeren om daarmee rechten te behouden bij luchthavens.

Duizenden niet-rendabele vluchten

Lufthansa gaf aan 33.000 vluchten van het winterschema te annuleren. Dit gaat om 10% van de vluchten. Maar gezien de lage vraag naar vliegtickets zouden ze liever meer vluchten annuleren. Een extra 18.000 vluchten laten ze wel in het schema staan, ondanks dat deze vluchten niet ten volle benut zullen worden. Ook dochteronderneming Brussels Airlines zegt met dit probleem te kampen, maar voorlopig zijn zij de enigen. Andere airlines, waaronder KLM, geven aan dat dit probleem bij hen nog niet speelt.

Spookvluchten zijn onnodig

De Europese Commissie geeft aan dat het niet wenselijk en vooral ook niet nodig is om met lege of bijna lege vliegtuigen te vliegen. Als airlines niet aan het minimaal aantal vluchten kunnen voldoen, kunnen ze een beroep doen op de zogenaamde JNUS-regeling (Justified Non-Use of Slots). Dit betekent dat als airlines kunnen aantonen dat ze hun slots niet gebruiken met een goede reden, bijvoorbeeld omdat het toestel anders leeg zou vliegen, ze hun slots voor minder dan 50% mogen gebruiken zonder gevolgen.

Vlucht geannuleerd?

Is jouw vlucht geannuleerd, bijvoorbeeld omdat de vlucht niet vol genoeg zat? Bij annulering 14 dagen of eerder voor vertrek, heb je als vliegtuigpassagier rechten. Is dit bij jou het geval? Check je vlucht en dien je claim in bij EUclaim. Binnen 3 minuten weet je al waar je recht op hebt!

Meer over vliegen

 • 2017-01-05

  Mist, regen en storm in het vliegverkeer

  Het weer gooit nog al eens roet in het eten voor passagiers. Voornamelijk het najaar en voorjaar brengen veel problemen met zich mee. De mist van december 2016 heeft er zelfs voor gezorgd dat de maand in de top vijf is gekomen van meeste incidenten van de afgelopen vijf jaar. Vooral de laatste week van het jaar was het elke dag raak in het westen van Nederland.

 • 2021-06-04

  Kun je met een gerust hart een vliegtuig instappen dat lang stil heeft gestaan?

  Het was een bijzonder gezicht, de vele vliegtuigen geparkeerd op Schiphol, Eelde en in de Mojave woestijn toen er door Corona veel minder gevlogen werd. Maar wat doet het stilstaan met een vliegtuig en is het wel veilig om in een vliegtuig te stappen dat zo lang stil heeft gestaan?

 • 2013-10-17

  10 tips voor een rustige vlucht met kinderen

  Als je op vakantie gaat met je gezin en je kiest voor vervoer met een vliegtuig kan deze reis met jonge kinderen best een uitdaging zijn.

Geschreven door

Marketingmanager Lisanne Verbeek heeft passie voor marketing en campers. Nu vecht ze voor de rechten van passagiers. Bekend van RTL Nieuws, BNR en AD.

Meer over Lisanne
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding