Luchthaven vertraging

Oorpijn met vliegen – Tips tegen oorpijn bij vliegen

De wisselende luchtdruk in de cabine van een vliegtuig kan tijdens het vliegen oorpijn veroorzaken. Erg vervelend, want dit komt jouw vakantie niet ten goede. In deze blog geven wij je tips om oorpijn tijdens het vliegen te voorkomen. 

passagier in vliegtuig kijkt door raampje naar buiten

Hoe ontstaat oorpijn tijdens het vliegen?

Voordat we tips geven om oorpijn tijdens de vlucht te voorkomen, is het fijn om te weten hoe oorpijn eigenlijk ontstaat tijdens het vliegen.

De Buis van Eustachius zit aan de achterkant van je trommelvlies. Door deze buis stroomt lucht en deze lucht stroomt aan de hand van de druk buiten het oor. In de lucht is de luchtdruk anders dan aan de grond. Doordat de druk tijdens het opstijgen lager is, moet er uit het binnenste middenoor lucht ontsnappen. De lucht die eruit moet, ontsnapt via de buis van Eustachius. Doordat dit makkelijk gaat, is opstijgen meestal minder pijnlijk dan dalen. Bij het dalen wordt de druk in de cabine juist hoger. Achter het trommelvlies moet de druk dan stijgen en dat regelt de buis van Eustachius door lucht vanuit de keel/neusholte aan te zuigen. Je trommelvliezen staan vervolgens gespannen. Dit kan een onaangenaam gevoel in je oren veroorzaken.

Tip 1. Gebruik neusspray

Gebruik neusspray, het liefst een half uur voor het opstijgen en/of voor het landen. Dit lost het eventuele slijm in neus en oren op waardoor de druk op de oren afneemt. De kans op oorpijn tijdens het vliegen neemt hierdoor aanzienlijk af.

Tip 2. Doe oordopjes in

Schaf speciale oordopjes voor het vliegen aan. Bij drogisterijen, apotheken en op verschillende luchthavens kan je oordopjes kopen die veranderingen in de luchtdruk reguleren.

Tip 3. Neem een snoepje of kauwgom

Een hele eenvoudige manier: blijf tijdens het stijgen en dalen vooral kauwen en/of slikken. Dit zorgt ervoor dat de druk sneller door je oor gaat waardoor je de kans op oorpijn tijdens de vlucht vermindert. Neem een snoepje of kauwgom zodat er meer speeksel wordt aangemaakt waardoor je vaker moet slikken.

Heb jij een vlucht geboekt? Je hebt altijd kans dat deze niet volgens plan verloopt. Geef je vluchtnummer en -datum door, dan houden wij voor je bij of jij in aanmerking komt voor een vergoeding. Kun je claimen? Dan ontvang je van ons een bericht.

Tip 4. Probeer te gapen

Als je gaapt kan de druk uit je oren makkelijker weg. Een simpele methode die ervoor kan zorgen dat je minder oorpijn hebt tijdens het vliegen.

Tip 5. Gebruik de Valsalva methode

Als kauwgom of gapen niet helpt, probeer dan de Valsalva methode. Hoe werkt het? Knijp je neus dicht en blaas langzaam met gesloten mond. Als het werkt, voel je je oren ploppen. Wist je dat deze methode ook vaak door duikers wordt gebruikt?

Tip 6. Wees voorzichtig met vliegen met oorontsteking

Heb je oorontsteking? Raadpleeg dan een arts voordat je gaat vliegen. Als je oorontsteking hebt, is vliegen namelijk pijnlijk en gevaarlijk. De druk in de cabine kan de klachten verergeren.

Tip 7. Oorpijn bij kinderen voorkomen met vliegen

Zorg dat je een flesje of tuitbekertje paraat hebt en geef je kindje tijdens het opstijgen en dalen wat te drinken. Natuurlijk kan het ook helpen om je kindje een speentje geven, zodat hij/zij vaker slikt.

Heb jij andere tips om oorpijn tijdens het vliegen te voorkomen? We horen het heel graag!

Heb jij problemen ondervonden met jouw vlucht? Check hier of je recht hebt op een vergoeding.

Geschreven door

Debbie is al jaren betrokken bij EUclaim. Ze weet alles van online marketing én van de rechten van vliegtuigpassagiers. Zij zorgt voor de juiste informatie op EUclaim.nl.

Meer over Debbie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
5 Commentaren
Nieuwste
Oudste most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jeroen | Oordoppen.com
6 jaren geleden

Bij oordopjes is het belangrijk om GEEN foam oordopjes te gebruiken omdat deze de gehoorgang volledig afsluiten wat gevaarlijk is. Het is dus belangrijk dat de oordopjes luchtdruk regulerend zijn. Het effect van oordopjes verschilt per persoon en per merk.

Mary
6 jaren geleden

Hele erge druk op de oren gehad tijdens de landing. Kauwgom en geeuwen hielp niet. Oordopjes hielpen ook niet. Een gevoel of mijn trommelvliezen zouden knappen. Iemand een idee wat je er tegen kan doen?

EUclaim
6 jaren geleden
Reply to  Mary

Hoi Mary,

Wellicht dat het helpt je oren te ‘klaren’. Je houdt dan je neus en mond dicht terwijl je druk op je oren zet tijdens het uitademen. Dit moet je wel rustig doen, maar het helpt vaak wel!

~Jasmijn

Luna
6 jaren geleden

Het kauwen van kauwgom of slikken werkt bij mij niet maar de rest ga ik zeker proberen??

EUclaim
6 jaren geleden
Reply to  Luna

Goed om te horen Luna! Fijne vlucht alvast :). ~Jasmijn

Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding