Luchthaven vertraging

Wat doet een luchtzak met een vliegtuig?

Is een luchtzak hetzelfde als turbulentie?

Klamme handjes, voeten stevig op de grond, de stoelriem strak en net iets te aandachtig luisteren naar de uitleg aan het begin van de vlucht. Misschien ben jij die persoon, en anders zit er in elk vliegtuig wel iemand die vliegen spannend vindt. Enige angst is normaal, want hoe veilig vliegtuigen ook zijn, turbulentie en luchtzakken zijn niet uit te sluiten.

In dit artikel leggen we uit wat er gebeurt als een vliegtuig in een luchtzak terechtkomt, en wat de rol van turbulentie hierbij is.

Wat is een luchtzak en wat doet dit met een vliegtuig?

Een luchtzak ontstaat bij een neerwaartse beweging van afgekoelde, zwaardere lucht. Daardoor ontstaat een valwind. Komt een vliegtuig in een luchtzak terecht? Dan valt het vliegtuig met de valwind mee. Dit kan een paar meter zijn, maar ook tientallen meters.

Luchtzakken komen vaker voor bij slecht weer. Daarom wordt slecht weer zoveel mogelijk gemeden en vliegen toestellen vaak om het slechte weer heen. Wel zo fijn voor passagiers. Het voelt een stuk veiliger en comfortabeler als je vliegtuig niet heen en weer schudt of een vrije val maakt.

Turbulentie en luchtzak vliegtuig

Tijd voor een term die je vast wel kent: turbulentie. Een luchtzak is namelijk een vorm van vliegtuigturbulentie.

Turbulentie kan je het beste beschrijven als snelle en onvoorspelbare luchtstromen die kunnen optreden tijdens het vliegen. Deze luchtstromen worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals weersomstandigheden, luchtstromingen rond bergen en zelfs ontstaan door andere vliegtuigen.

Een van de factoren die voor turbulentie kan zorgen, is opstijgende warme lucht. Als de lucht rondom een vliegtuig warmer is dan de lucht erboven, dan kan dit leiden tot turbulentie. Bij een luchtzak is dit omgekeerd. Is er sprake van een luchtzak, dan duwt koude lucht van boven op de warme lucht rondom het vliegtuig.

Turbulentie komt ook voor als een vliegtuig door luchtstromingen beweegt die veroorzaakt worden door andere vliegtuigen, of natuurlijke obstakels zoals bergen. Moderne vliegtuigen zijn uitgerust met geavanceerde technologieën, zoals weer- en luchtsensoren, om turbulentie te detecteren en deze te vermijden als dat mogelijk is.

Is een luchtzak gevaarlijk voor vliegtuig?

Als een vliegtuig in een luchtzak terechtkomt, dan kan de val van het vliegtuig na een paar seconden weer voorbij zijn, maar soms duurt het langer.  

Het is belangrijk om te weten dat een luchtzak meestal niet gevaarlijk is voor het vliegtuig zelf. Vliegtuigen zijn ontworpen om tegen dergelijke turbulenties bestand te zijn. Maar dat betekent niet dat jij er niets van voelt!

Een vrije val is niet niks namelijk, dat voel je wel. Sommige passagiers worden misselijk, anderen raken in paniek. Natuurlijk proberen de piloten zoveel mogelijk luchtzakken te voorkomen.

Wat kun je doen als jouw vliegtuig in een luchtzak belandt?

Om de impact van turbulentie en luchtzakken op passagiers te verminderen, knippert het gordel-lampje in het vliegtuig. Ons advies: luister naar het vleigtuigpersoneel en doe je gordel om.

Bevestig de stoelriem ook als je gaat slapen, op die manier ben je beschermd tegen onverwachte turbulentie.

Komt jouw vliegtuig in een luchtzak terecht en voel je dat het vliegtuig een val maakt? Dan helpt het om rustig te blijven en diep adem te halen tijdens een luchtzak. Bedenk dan dat een luchtzak niet gevaarlijk is, alleen vervelend.

Piloten zijn getraind in hoe ze om moeten gaan met turbulentie en ze weten wat ze het beste kunnen doen als het vliegtuig in een luchtzak terecht komt.

Grootste luchtzak vliegtuig ooit?

In 2017 stapten nietsvermoedende toeristen in een vliegtuig van AirAsia om van Perth in Australië naar het Indonesische eiland Bali te vliegen. Niet lang na vertrek zakte het vliegtuig opeens 7 kilometer.

Op een hoogte van meer dan 10 kilometer belandde het toestel in een luchtzak en maakte in een razendsnel tempo een afdaling naar een hoogte van 3 kilometer. De druk in de cabine daalde, en het personeel verzocht de 145 passagiers om onmiddellijk hun zuurstofmaskers op te zetten en in een gehurkte positie te gaan zitten.

Zelfs na zo’n enorme luchtzak, lukte het de piloot om  het vliegtuig weer veilig op de grond te zetten. 

Luchtzakken en turbulentie horen bij vliegen

Hoewel luchtzakken en turbulentie eng kunnen zijn, is het belangrijk om te onthouden dat ze bij het vliegen horen. Vliegtuigen zijn ontworpen om veilig turbulentie en luchtzakken te weerstaan.

Dus de volgende keer dat je een vliegtuig instapt, wees dan gerust, je bent in goede handen. Het vliegtuig en het personeel hebben al honderden luchtzakken meegemaakt en weten hoe ze hiermee om moeten gaan.

Ga jij binnenkort vliegen? Zorg dat je de figuurlijke turbulentie voor bent. Laat hieronder je vluchtgegevens achter, mocht er onverhoopt wat gebeuren waardoor je recht hebt op compensatie, nemen wij contact met je op.

Laat een reactie achter

Heb jij ooit heftige turbulentie meegemaakt? Of misschien zelfs een luchtzak ervaren? Laat het ons weten in de comments! We zijn beniewd naar je verhaal.

Geschreven door Jerrymie Marcus

Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie.

Meer over Jerrymie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
3 Commentaren
Nieuwste
Oudste most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gunter
1 maand geleden

In december 1982 een luchtzak van zeer korte duur mee gemaakt op een vlucht van Brussel naar Tenerife. Was ergens boven de Atlantische Oceaan toen het gebeurde (zaten op kruishoogte).
Duurde enkele seconden, maar was toch even paniek aan boord. Al zat het er aan te komen, want we hadden al serieuze turbulentie gehad toen we boven de Pyrenee-en en later boven Spanje vlogen. Had me ferm verschrokken, en voelde me toch pas gerust toen we veilig landden.

Anita
8 maanden geleden

Nou toevallig vandaag. Ik ben al bang met mijn vliegangst en jahoor een vreselijk luchtzak en turbulentie op weg naar cran canaria. Vreselijk..ik dacht daar ga ik. Dit helpt dus niet bij mijn vliegangst 😒

Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding