Luchthaven vertraging

Luchtvaartmaatschappij is failliet: Krijg ik mijn geld terug?

26 juli 2021

Door de coronacrisis is de financiële situatie voor verschillende luchtvaartmaatschappijen onzeker, waaronder voor Norwegian en South African Airways. Door de reisbeperkingen in verschillende landen blijven vliegtuigen veel aan de grond, of hele routes worden stilgelegd zoals deze week naar de Spaanse eilanden. Dat heeft natuurlijk een behoorlijke impact. Is het mogelijk om geld terug te krijgen als een luchtvaartmaatschappij faillissement heeft aangevraagd? EUclaim legt het uit.

uitzicht op vliegtuig met ondergaande zon - vliegvouchers

Krijg ik mijn geld terug bij faillissement van de luchtvaartmaatschappij?

De reis voor de zomervakantie is eindelijk geregeld: de vliegtickets zijn geboekt, autoverhuur is betaald en uiteindelijk is er een leuk appartement gevonden. Enkele weken voor vertrek verschijnt het bericht dat de luchtvaartmaatschappij faillissement heeft aangevraagd en dat de vlucht geannuleerd wordt.

 

In het geval van een faillissement is de kans klein dat gedupeerde passagiers hun geld terugkrijgen, want er zijn veel schuldeisers. Echter zijn er enkele manieren waarbij je wel kans hebt je geld terug te krijgen. Zo heb je geluk als je de vlucht met een creditcard (Visa of Mastercard) hebt geboekt. Dan kun je namelijk een claim indienen.

 

Als je een vliegticketgarantie bij de vliegtickets hebt afgesloten is de kans ook groter dat je je geld terugziet. Het is verstandig om voor enkele euro’s een vliegticketgarantie te boeken, want door bijvoorbeeld de hevige onderlinge concurrentie nemen meer (budget)luchtvaartmaatschappijen risico’s die zouden kunnen leiden tot een faillissement. Helemaal in deze roerige tijden.

Rangorde van schuldeisers bij faillissement

Bij een faillissement is het voor de luchtvaartmaatschappij niet meer mogelijk haar schulden te betalen. Het vermogen dat overblijft nadat de luchtvaartmaatschappij failliet is verklaard, wordt verdeeld onder de schuldeisers.

 

Het is de taak van de curator om te bepalen wat de rangorde van de schuldeisers is. De curator kijkt naar hoeveel vermogen er nog over is en welke schulden afgelost moeten worden. Zo horen de prioriteitsschulden als eerst betaald te worden voordat er naar andere schulden wordt gekeken. Onder de prioriteitsschulden vallen bijvoorbeeld hypotheekschulden, belastingschulden en salarissen.

 

De schulden voor vertragingsclaims komen achteraan in de rangorde van schuldeisers, aangezien het geen prioriteitsschulden zijn. Daarom is het lastig aan te geven of de claims (volledig) uitbetaald worden. Het is afhankelijk van het resterend vermogen van de luchtvaartmaatschappij nadat de prioriteitsschulden zijn betaald.

Overname van de luchtvaartmaatschappij

Een faillissement hoeft niet gelijk het einde van een luchtvaartmaatschappij te betekenen, want de kans bestaat dat de luchtvaartmaatschappij door een andere luchtvaartmaatschappij wordt overgenomen. Dit was bijvoorbeeld het geval bij luchtvaartmaatschappij Air Europa. De resterende financiële verplichtingen zijn ook voor de andere partij. Zo kan er bijvoorbeeld geen personeel ontslagen worden en heeft de luchtvaartmaatschappij de mogelijkheid om met haar activiteiten door te gaan.

Is jouw vlucht geannuleerd?

Heb jij nog vragen over je rechten naar aanleiding van dit artikel? Laat gerust een reactie achter en wij zullen proberen je zo goed mogelijk helpen.

 

Is jouw vlucht geannuleerd, omdat de luchtvaartmaatschappij waarbij je geboekt had failliet is verklaard of om een andere reden? Dien je claim in bij EUclaim en binnen 3 minuten weet je waar jij recht op hebt.

Meer over vliegen en je rechten

  • 2020-11-19

    Annuleren ivm corona? Dit zijn je rechten

    De vakantieplannen zijn dit jaar aangepast of zelfs geannuleerd voor veel vakantiegangers. Zo is het niet meer mogelijk om naar bepaalde vakantiebestemmingen te reizen en schrappen vliegtuigmaatschappijen vluchten vanwege het coronavirus. Wat zijn nu precies je rechten als je wilt annuleren in verband met corona? Wij leggen het uit.

0
Please leave a feedback on thisx

Geschreven door

Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie. Bekend van VPRO, NOS, Emerce en AD.

Meer over Jerrymie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding