IATA kondigt standaard afmeting handbagage aan

Op dit moment verschilt de maximale afmeting van handbagage per luchtvaartmaatschappij. Elke airline heeft zijn eigen regels, tot grote ergernis van passagiers. Luchtvaartorganisatie IATA heeft aangekondigd dat hier verandering in komt. Een standaard afmeting voor handbagage van 55x35x20 cm is een feit. Meer dan 250 luchtvaartmaatschappijen werken hier wereldwijd aan mee.

bagage

Ergernissen door handbagage afmetingen

Veel passagiers lopen tijdens hun vliegreis op de luchthaven tegen problemen aan. Je hebt netjes je koffer ingecheckt, maar wilt ook graag handbagage meenemen. Je bent in de veronderstelling dat de afmeting van je koffer prima past, maar op de luchthaven blijkt na een check dat de koffer toch echt te groot is. De koffer mag niet mee als handbagage, je moet hem inchecken en bent ook nog eens extra geld kwijt. Een van de grootste ergernissen van vliegtuigpassagiers.

Een medewerker van EUclaim heeft het zelfs eens meegemaakt dat op de heenreis de koffer prima paste binnen de aangegeven afmetingen, maar op de terugweg de koffer ineens te groot was. Terwijl zij met dezelfde luchtvaartmaatschappij vloog en geen extra aankopen had gedaan. Op  zijn minst opmerkelijk te noemen!

IATA Cabin OK-labels

Gelukkig is dit probleem binnenkort verleden tijd. Overkoepelende luchtvaartorganisatie IATA heeft aangekondigd dat er een wereldwijde standaard ingevoerd zal worden. De afmetingen van je handbagage zal dus voor elke luchtvaartmaatschappij hetzelfde zijn. Ook is er overleg geweest met producenten van koffers. Er is een speciaal ‘IATA Cabin OK-label’ ontwikkeld met een unieke code, zodat er bij het inchecken gelijk duidelijk is dat de afmeting van de koffer akkoord is om als handbagage mee te nemen in het vliegtuig. IATA vicepresident, Tom Windmuller, verwacht dat passagiers hierdoor sneller aan boord kunnen gaan, omdat de controles efficiënter verlopen. Ook zal het een hoop minder frustraties bij reizigers met zich meebrengen.

Het enige nadeel is dat je wellicht nu wat geld zult moeten uitgeven om een koffer te kopen die voldoet aan de standaard regels.

Foto: Flickr.com

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
KLM neemt leiding in klassement langste vluchtvertraging 2015
Volgende blogartikel
Overleg nieuwe Verordening passagiersrechten vastgelopen
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding