Vrouw op luchthaven - EUclaim

Hoeveel beenruimte krijg je in het vliegtuig?

Het is altijd een heikel punt voor de gemiddelde Europeaan, de beperkte beenruimte in het vliegtuig. Reis je businessclass dan zit je altijd ruim en comfortabel, maar de meesten van ons zijn nog altijd genoodzaakt om economy class te vliegen. Er zit behoorlijk wat verschil in de beenruimte bij vliegtuigmaatschappijen. We hebben het daarom voor je op een rijtje gezet zodat jij een comfortabele keus kan maken voor jouw volgende vlucht.

Hoeveel beenruimte krijg je in het vliegtuig?

De beenruimte in de economyclass varieert tussen de 74 cm en 90 cm. Budgetmaatschappij easyJet biedt de minste beenruimte aan haar passagiers, slechts 74 cm. Bij de meeste vliegtuigmaatschappijen varieert de beenruimte van een standaard stoel tussen de 76 en 80 cm. Bij de Noorse vliegtuigmaatschappij Norwegian krijg je ongeveer 80 cm beenruimte. Reden? Scandinaviërs zijn vaak langer dan de gemiddelde Europeaan.

Beenruimte bij KLM, Air France en British Airways

De reguliere vliegtuigmaatschappijen bieden de meeste beenruimte aan hun passagiers in de economy class, tenminste dat zou je denken. De prijzen van deze tickets liggen namelijk een stuk hoger dan die van budgetmaatschappijen als easyJet en Ryanair. Toch is niets minder waar. De verschillen tussen de reguliere vliegtuigmaatschappijen onderling zijn groot en varieert tussen de 76 en 90 centimeter. Onderaan de lijst staat Delta gevolgd door KLM, Lufthansa en British Airways in de middenmoot. De meest genereuze op het gebied van beenruimte is Etihad, met 90 centimeter.

Beenruimte bij TUI fly, Corendon en Transavia

Het servicegehalte van vakantiemaatschappijen als Transavia en TUI fly is de afgelopen jaren behoorlijk gedaald. Je mag geen gratis ruimbagage meer meenemen en moet betalen voor je drankje en broodje aan boord. Daarnaast ga je kramp in je benen krijgen als je langer dan drie uur in de krappe stoelen moet zitten. Bij de vakantiecharters is de beenruimte vaak beperkt. De stoelen in deze vliegtuigen staan vaak nog dichter op elkaar dan bij budgetmaatschappijen. Toch krijg je bij TUI fly de meeste beenruimte: 76 centimeter.

Beenruimte Ryanair en andere budgetmaatschappijen

Bij de goedkopere vliegtuigmaatschappijen zoals Ryanair, easyJet en Vueling zijn de verschillen op het gebied van beenruimte niet zo groot. De enige echte afwijker is Norwegian, een Noorse budgetmaatschappij die vanaf Amsterdam Schiphol vooral korte afstandsvluchten naar Kopenhagen, Stockholm en Oslo uitvoert. Sinds kort vliegt Norwegian vanaf Amsterdam ook naar New York voor een budgettarief. Bij Norwegian krijgen passagiers tot 80 centimeter beenruimte. Meer dan de gebruikelijke 74 tot 76 centimeter bij budgetmaatschappijen.

Ga jij binnenkort vliegen, of wil je een vlucht volgen die nog moet vertrekken? Geef je vluchtnummer en vluchtdatum dan aan ons door, dan houden wij voor je bij of jij in aanmerking komt voor een vergoeding. Heb je daar recht op? Dan ontvang je van ons een notificatie.

Behoor jij tot de lange mensen? Dan kan de beperkte beenruimte allesbehalve prettig zijn als je gaat vliegen. Er zijn speciale zitplaatsen die je bij het boeken kunt kiezen waarbij je extra beenruimte hebt. Een voorbeeld is een zitplaats bij de nooduitgang of aan het begin van het vliegtuig. Dit kan ook prettig zijn als je met een kind tot twee jaar reist. Reguliere vliegtuigmaatschappijen en ook TUI fly bieden de mogelijkheid aan tot een upgrade naar premium economy. Hier kun je onder andere van meer zitruimte genieten. Hoe belangrijk vind jij de beenruimte aan boord? Deel het met ons in een reactie.

Geschreven door Lisanne Verbeek

Marketingmanager Lisanne Verbeek heeft passie voor marketing en campers. Nu vecht ze voor de rechten van passagiers.

Meer over Lisanne
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
20 Commentaren
Nieuwste
Oudste most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Wim
6 maanden geleden

What is de normale beenruimte bij ethidad voor vluchten met tussenstop Brussel- Doha- Bangkok. Thanks.

A. de Groot
1 jaar geleden

Heb ik niet gewoon recht op een plaats met normale beenruimte? Ik ben 200 cm en ben altijd veroordeeld tot bij betalen als dat al mogelijk is. Vond dit eigenlijk een vorm van discriminatie. Dit zelfde voor het aantal kilo’s wat je mee mag nemen. Mijn kleding is groter dus zwaarder dan de kleding van iemand van 170cm.

Justin De vries
9 maanden geleden
Reply to  A. de Groot

Helemaal met je eens! Wij lange mensen krijgen toch ook niet meer loon omdat we lang zijn!

Astrid
1 jaar geleden

Mijn man is twee meter. Dus beenruimte is wel belangrijk. Soms betaal je belachelijk veel voor extra beenruimte. Als we met ons drie vliegen boek ik het alleen voor hem. En inderdaad je kan van te voren niet zien welke plekken er beschikbaar zijn met extra beenruimte.

Elly
1 jaar geleden

Schandalig…De stoelen worden steeds dichter op elkaar gepropt..Je moet de passagiers de keuze laten maken voor meer beenruimte..die wil daar best wat extra’s voor betalen..Nu boek je een reis en kun je niet zien of de stoelen bij de nooduitgang al vergeven zijn doordat iemand die alleen een Ticket boekt gelijk een stoelreservering kan doen.

A.E.M. van de Ven
2 jaren geleden

Het is duidelijk dat juist hier er wereldwijde regels moeten komen voor een menswaardige zitplaats in een vliegtuig. In dat geval is er ook een gelijk speelveld op dat gebied. Voor 9/11 was er een hele discussie in de USA over dit onderwerp, maar is toen verzand door het veiligheids vraagstuk.

Imko
4 jaren geleden

Heel belangrijk, ook al kost het meer geld. Probleem is dat je niet altijd een keus heb. Persoonlijk vind ik dat iedereen een keus moet hebben.

Teeleut
4 jaren geleden

Bij de nooduitgang mogen geen kinderen zitten

mister x
4 jaren geleden

Hallo, Aan alle reizigers vliegende met Transavia. De beenruimte bij Transavia ( Boeing 737-800) is compleet krap. Is dan ook ’n grote aanslag op mijn reisgenot.Heb dan ook de laatste keer visa versa naar Portugal- Faro extra beenruimte bijgekocht. Totale kosten ca.Euro 26,–. Wat ’n genot om op die manier te reizen. Volgend jaar per KLM Boeing 777-300er naar Johannesburg met ca. 11 uur vliegen. Beenruimte goed stoelafstand 79 cm. Zie de filmpjes van de KLM. Dus aan al mijn medemensen: ” Vliegen per KLM met de 777-200er of 777-300er is meer comfortabel. Goede reis.

Gerard Lettinck
5 jaren geleden

Met mijn 1.94 mtr. zijn de zitplaatsen meestal te krap. Ik wil daarom altijd aan het gangpad zitten. Ik snap dat vliegmaatschappijen zoveel mogelijk passagiers willen meenemen. Wat ik het meest irritant vind, zijn mensen voor je, die glashard hun stoel naar achteren willen doen. Onbegrijpelijk asociaal gedrag. Vliegmaatschappijen moeten die stoelen vastzetten. Overigens duw ik zo’n stoel direct weer terug met een stevige zet. Mijn ruimte is klein en niemand laat ik daar iets van afnemen. Stuwardessen moeten daar ook op letten, vind ik.

Mirjam
5 jaren geleden

volgens mij is het zo dat je je stoel altijd mag verzetten, jij omdat je lang bent en diegene voor je omdat hij/zij last heeft van zijn/haar rug, dan beter kan zitten, ook l anger is dan de gemiddelde europeaan of wat dan ook.
Mocht je achter mij zitten en je gaat expres de stoel terug duwen zonder eerst even te vragen of het echt noodzakelijk is om achterover te zitten dan denk ik toch dat je dikke pech zou hebben. COMMUNICATIE is in zo’n geval juist gewenst.
Egoisme dan weer niet

mister x
4 jaren geleden
Reply to  Mirjam

Neen mijn beste Mirjam, Jij had het fatsoen moeten hebben om zelf te beginnen te overleggen met Uw achterbuurman. En wel op de volgende manier: “Heeft er last van als ik mijn rugleuning verzet ? ” Dan had er hoogstwaarschijnlijk ’n goed compromis gesloten kunnen worden.Als ik de beide verhaaltjes lees, dan moet ik opmerken dat U egoistisch bent.

Joe
4 jaren geleden
Reply to  Mirjam

Het is fysiek onmogelijk om je stoel naar achter te doen als ik achter je zit, de ruimte laat het niet toe aangezien ik klem zit tussen de stoel voor me en mn eigen stoel dus het zou niet eens lukken om hem naar achter te doen

Monique van Dijk
5 jaren geleden

Net terug van een weekje Kreta en gevlogen met Transavia. Van te voren kon je al online stoelen reserveren. Maar dit was natuurlijk niet gratis. 6 euro per stoel per vlucht voor een normale zitplaats. 15 euro voor een stoel bij de nooduitgang, maar die waren al vergeven toen ik inlogde. Ik ben 1.85 m en heb naar verhouding lange benen. Zowel de heen- als de terugreis zat ik geheel klem voor drieëneenhalf uur. Mijn knieën zaten zelfs ìn de stoel voor mij en ik kon me vrijwel niet bewegen. Ik vind dit echt niet normaal meer. Je moet al zoveel extra bijbetalen, voor eten en drinken, voor bagage en nu ook nog zelfs voor veel te krappe stoelen…vakantie wordt er zo niet leuker op !

Beheerder
Marketing
5 jaren geleden

Wat vervelend dat je zo weinig ruimte had. Helaas is dit een bekend probleem bij meerdere vliegtuigmaatschappijen.
Helaas valt dit probleem niet onder Verordening 261/2004 en kunnen wij niks voor je betekenen.
Ik zou je adviseren dit aan te geven bij Transavia, wellicht kunnen zij jou verder helpen.
~Daniel

Carla Hendrikx
5 jaren geleden

Wij hebben net een vliegvakantie geboekt bij TUI naar Kaapverdië in november 2018.
Mijn man is 1.90m en met zijn lange benen hebben we dus altijd extra beenruimte nodig op onze reizen.
Aan de nooduitgang biedt meestal de oplossing, maar je kunt van tevoren niet garanderen dat je daar komt te zitten.
Ook niet bij online-reserveren van tevoren.
Tui maakt onze reis met de Boeing 737-800 en raadt ons zelf aan om comfortclass te nemen.
Dit kost op de heenweg € 20 p.p. Geen probleem.
MAAR VOOR DE TERUGREIS MOETEN WE DAARVOOR € 120 P.P. BETALEN!!
Echt niet normaal! Tui zegt dat de prijzen dagelijks kunnen wijzigen en afhangen van de bezettingsgraad van het vliegtuig.
Weten jullie daar meer van?

Beheerder
Marketing
5 jaren geleden
Reply to  Carla Hendrikx

Hoi Carla,

Wat een vervelend voor je man! Zelf hebben wij zoiets nog niet eerder gehoord.
Helaas valt deze situatie niet onder Verordening 261/2004.
Wat je wel kan doen nog, is navraag doen bij de Europees Consumenten Centrum (ECC).
Wellicht kunnen zij iets voor jou betekenen.

Ik wens je in ieder geval veel succes en hopelijk een fijne vakantie.

~Daniel

Marjan dijkstra
6 jaren geleden

Heel belangrijk, pas gevlogen met Condor en idd die heeft ook te weinig beenruimte heb namelijk 2 lange mannen en als ik t van tevoren geweten had extra beenruimte gevraagd

EUclaim
6 jaren geleden

Begrijpelijk Marjan! Tip voor de volgende keer :). ~Jasmijn

Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding