Hoeveel beenruimte krijg je aan boord van het vliegtuig?

Het is altijd een heikel punt voor de gemiddelde Europeaan, de beperkte beenruimte in het vliegtuig. Reis je businessclass dan zit je altijd ruim en comfortabel, maar de meesten van ons zijn nog altijd genoodzaakt om economy class te vliegen. Er zit behoorlijk wat verschil in de beenruimte bij vliegtuigmaatschappijen. We hebben het daarom voor je op een rijtje gezet zodat jij een comfortabele keus kan maken voor jouw volgende vlucht.

passagiers in vliegtuig

Beenruimte bij KLM, Air France en British Airways

De reguliere vliegtuigmaatschappijen bieden de meeste beenruimte aan hun passagiers in de economy class, tenminste dat zou je denken. De prijzen van deze tickets liggen namelijk een stuk hoger dan die van budgetmaatschappijen als easyJet en Ryanair. Toch is niets minder waar. De verschillen tussen de reguliere vliegtuigmaatschappijen onderling zijn groot en varieert tussen de 76 en 90 centimeter. Onderaan de lijst staat Delta gevolgd door KLM, Lufthansa en British Airways in de middenmoot. De meest genereuze op het gebied van beenruimte is Etihad, met 90 centimeter.

Beenruimte bij TUI fly, Corendon en Transavia

Het servicegehalte van vakantiemaatschappijen als Transavia en TUI fly is de afgelopen jaren behoorlijk gedaald. Je mag geen gratis ruimbagage meer meenemen en moet betalen voor je drankje en broodje aan boord. Daarnaast ga je kramp in je benen krijgen als je langer dan drie uur in de krappe stoelen moet zitten. Bij de vakantiecharters is de beenruimte vaak beperkt. De stoelen in deze vliegtuigen staan vaak nog dichter op elkaar dan bij budgetmaatschappijen. Toch krijg je bij TUI fly de meeste beenruimte: 76 centimeter.

Beenruimte bij budgetmaatschappijen

Bij de goedkopere vliegtuigmaatschappijen zoals Ryanair, easyJet en Vueling zijn de verschillen op het gebied van beenruimte niet zo groot. De enige echte afwijker is Norwegian, een Noorse budgetmaatschappij die vanaf Amsterdam Schiphol vooral korte afstandsvluchten naar Kopenhagen, Stockholm en Oslo uitvoert. Sinds kort vliegt Norwegian vanaf Amsterdam ook naar New York voor een budgettarief. Bij Norwegian krijgen passagiers tot 80 centimeter beenruimte. Meer dan de gebruikelijke 74 tot 76 centimeter bij budgetmaatschappijen. 

Ben jij langer dan de gemiddelde vliegtuigpassagier? Dan kan de beperkte beenruimte allesbehalve prettig zijn als je gaat vliegen. Er zijn speciale zitplaatsen die je bij het boeken kunt kiezen waarbij je extra beenruimte hebt. Een voorbeeld is een zitplaats bij de nooduitgang of aan het begin van het vliegtuig. Dit kan ook prettig zijn als je met een kind tot twee jaar reist. Reguliere vliegtuigmaatschappijen en ook TUI fly bieden de mogelijkheid aan tot een upgrade naar premium economy. Hier kun je onder andere van meer zitruimte genieten.

Hoe belangrijk vind jij de beenruimte aan boord? Deel het met ons in een reactie.

Vorig blogartikel
Hoeveel ruimbagage mag je meenemen op vakantie?
Volgende blogartikel
Op vakantie naar Griekenland

2
Geef een reactie

1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Marjan dijkstra

Heel belangrijk, pas gevlogen met Condor en idd die heeft ook te weinig beenruimte heb namelijk 2 lange mannen en als ik t van tevoren geweten had extra beenruimte gevraagd

Vragen? Chat of bel