Luchthaven vertraging

Hoe voorkom je overboeking?

5 april 2022
Overboeking voorkomen

Je staat mooi te kijken als blijkt dat de airline meer stoelen heeft verkocht dan er daadwerkelijk in het vliegtuig aanwezig zijn. Het is zo zonde van de tijd als je een vlucht later moet pakken. Hoe voorkom je dat het zover komt? We delen tips!

Check op tijd in

Zorg dat je op tijd bent met inchecken. Door in te checken meld je aan de airline dat je van plan bent om in te stappen. Sommige airlines hebben zelfs het beleid dat de laatste persoon die incheckt geweigerd wordt bij overboeking. Voorkom dit door op tijd te zijn.

Reis met ruimbagage

Als je reist met ruimbagage is de kans aanzienlijk kleiner dat je geweigerd wordt bij de gate. Dit zou namelijk betekenen dat het personeel van de airline jouw koffer nog moet gaan opzoeken. Het is makkelijker om een passagier met alleen handbagage te weigeren. Dus heb je geen haast bij aankomst op je bestemming? Kijk of je de (hand)bagage koffer in het ruim kan laten vervoeren.

Boek niet het goedkoopste ticket

Het is natuurlijk verleidelijk om het goedkoopste ticket te boeken. Maar airlines verliezen ook het minste geld als ze de passagiers met de goedkoopste tickets als eerste weigeren bij een overboeking.

Kies een vlucht in de ochtend

De makkelijkste manier om overboeking te voorkomen is door een vlucht te kiezen die hoogstwaarschijnlijk niet vol zit. De vluchten die (vroeg) in de ochtend worden uitgevoerd zijn vaak minder druk bezet. Daarnaast is de kans dat een vlucht overboekt raakt omdat andere vluchten in de problemen kwamen in de ochtend heel klein.

Toch geweigerd op je vlucht?

Ben je geweigerd op je vlucht en heb je jouw plek niet vrijwillig opgegeven? Dan kun je mogelijk aanspraak maken op Verordening 216/2004. Daarvoor moet je aan de volgende eisen voldoen:

 • je vertrekt van een EU-luchthaven, of
 • je vertrekt vanuit een luchthaven buiten de EU naar een EU-luchthaven én je vliegt met een Europese airline,
 • je hebt een geldig ticket,
 • je hebt een bevestigde boeking,
 • je bent op tijd ingecheckt.

Voldoe je aan deze eisen? Dien dan je claim in via onderstaande button! Binnen 3 minuten weet je al waar je recht op hebt.

Meer over vluchtproblemen

 • 2022-03-08

  Wat is de veiligste plek in het vliegtuig?

  Je weet dat vliegen de veiligste vorm van reizen is, maar toch wil je graag weten wat de veiligste plek is om te zitten. Dat snappen wij! 

 • 2022-02-22

  Een birdstrike! Wat gebeurt er precies met een vogelaanvaring en wat zijn de gevolgen?

  De spectaculaire noodlanding op de Hudson in 2009 was het gevolg van een birdstrike. Wat gebeurt er met een birdstrike? Lees er hier alles over.

Geschreven door Jerrymie Marcus

Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie.

Meer over Jerrymie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding