Luchthaven vertraging

Hoe staat het nu met… de KLM PH-BFL ‘City of Lima’

11 juni 2021

In de derde editie van ‘hoe staat het nu met…’ staat een specifiek toestel van KLM centraal, namelijk het toestel met registratienummer PH-BFL, beter bekend als de ‘City of Lima’. Zoals alle KLM 747-400 toestellen is ook dit toestel vernoemd naar een hoofdstad. Het toestel is ook tijdelijk vernoemd geweest naar Robert van Bohemen, de vlootmanager van de 747’s binnen KLM. Dit was tere ere van zijn 25-jarige werkjubileum.  In de 17 jaar dat EUclaim passagiers bijstaat zagen wij dat bepaalde vliegtuigen bovengemiddeld vaak bij een vertraging of annulering betrokken waren. Voor de KLM-vloot betrof dit de 29 jaar oude City of Lima.

KLM vliegtuig wacht aan gate met lege stoelen

Vertragingen en annuleringen met de City of Lima

De City of Lima was bovengemiddeld vaak betrokken bij een vertraging of annulering. Zo heeft EUclaim dit toestel goed leren kennen. De City of Lima was betrokken bij 69 langdurige vertragingen. In veel van de gevallen was het toestel ook de veroorzaker van het probleem.

De City of Lima had de meeste problemen op de route van Curaçao naar Amsterdam. 11 van de 69 vertragingen en annuleringen betrof namelijk deze route. Opvallend is dat het toestel slechts 3 keer vertraagd of geannuleerd was van Amsterdam naar Curaçao. Dit betekent dat de City of Lima in 8 gevallen problemen kreeg op Curaçao.

Andere routes waarbij de City of Lima problemen had waren:

 • Nairobi – Amsterdam (8x)
 • Amsterdam – Nairobi (7x)
 • New Delhi – Amsterdam (6x)
 • Los Angeles – Amsterdam (5x)

Waar is de City of Lima nu?

Sinds het toestel in 1991 uit de fabriek rolde was het gehuld in KLM-blauw, en dat is in zijn gehele dienst niet veranderd. De planning was de 747’s uit de KLM vloot met pensioen te sturen in de zomer van 2021, maar vanwege de corona-crisis werd dit versneld.

Voordat het zo ver was heeft de City of Lima in de winter van zijn carrière nog een belangrijk functie vervuld als vrachtvliegtuig voor medische middelen. De City of Lima was de oudste Boeing 747-400 uit de vloot van KLM en is sinds oktober 2020 officieel met pensioen. Uiteindelijk heeft het toestel 133.465 uren gevlogen. Dit zijn 2966 rondjes om de evenaar.

Voor zijn laatste vlucht vloog de City of Lima onder vluchtnummer KL 9879 via Chicago naar de Mojave woestijn. Onderdelen van het toestel zijn ter beschikking gesteld aan een Amerikaanse vrachtmaatschappij die ook met Boeing 747’s vliegt. Misschien zien wij af en toe nog een motor, flap of roer voorbijkomen op Amsterdam. Voor zijn verdere lot wacht het toestel nu in de warme zon van de woestijn.

Vlucht vertraagd of geannuleerd?

Je zult dus nooit meer voet aan boord zetten van de City of Lima, maar jouw vlucht kan nog steeds wel vertraagd of geannuleerd worden. Kom jij drie uur of meer later aan op de plaats van bestemming dan gepland? Dan heb je mogelijk recht op compensatie. Binnen drie minuten weet je al hoe jouw situatie ervoor staat.

Meer artikelen over: Hoe staat het nu met..

 • 2021-05-04

  Hoe staat het nu met.. de personeelsstakingen van Ryanair uit 2018

  In de nieuwe rubriek ‘hoe staat het nu met..’ werpt EUclaim een terugblik op bijzondere momenten in de luchtvaart. Onze eerste terugblik zijn de stakingen van het eigen personeel van Ryanair in 2018. Deze stakingen hadden een behoorlijke impact op het vliegverkeer en een sluiting van een basis op Eindhoven Airport als gevolg. EUclaim vertelt over de (lopende) processen als gevolg van de Ryanair stakingen.

 • 2021-05-19

  Hoe staat het nu met.. vluchtproblemen door sneeuw in december 20

  In de tweede editie van ‘hoe staat het nu met..’ staan de sneeuwachtige dagen van 10 en 11 december in 2017 centraal. Tijdens deze twee dagen waren er 1238 vluchten geannuleerd van en naar Nederland en ook nog eens 287 vluchten langdurig vertraagd.

 • 2021-06-11

  Hoe staat het nu met… de KLM PH-BFL ‘City of Lima’

  In de derde editie van ‘hoe staat het nu met…’ staat een specifiek toestel van KLM centraal, namelijk het toestel met registratienummer PH-BFL, beter bekend als de ‘City of Lima’. Zoals alle KLM 747-400 toestellen is ook dit toestel vernoemd naar een hoofdstad. 

Geschreven door

Marketingmanager Lisanne Verbeek heeft passie voor marketing en campers. Nu vecht ze voor de rechten van passagiers. Bekend van RTL Nieuws, BNR en AD.

Meer over Lisanne
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding