De voor- en nadelen van vroeg je vakantie boeken

Waar de ene vakantieganger het liefst al in december/januari zijn zomervakantie boekt doet de ander dit een maand of zelfs een week van tevoren! Voor de ene vakantie kan vroeg boeken heel voordelig zijn, voor de andere vakantie juist totaal niet. Wat zijn de voordelen en nadelen van vroeg je vakantie boeken? We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

ligbedden op het strand bij de zee en onder blauwe lucht

Vroegboekkorting vs. Last minute deals

Wanneer je een vakantie vroeg boekt, ongeveer 6 tot 8 maanden voor vertrek, kun je vaak gebruik maken van vroegboekkortingen en lagere prijzen. Hoe dichterbij de start van het hoogseizoen in zicht komt, hoe duurder het wordt. Maar let op! Vroeger dan 8 maanden voor vertrek boeken heeft vaak geen zin. Veel goedkoper dan de prijzen tussen 8 en 6 maanden wordt het niet, tenzij je tot het allerlaatste moment wacht. Vooral vliegtickets en pakketreizen zijn voordeliger om vroeg te boeken. Toch is vroegboekkorting een hele slimme marketingtruc om mensen zo vroeg mogelijk te laten boeken. Je hebt tegenwoordig ook kerstkorting, januari voordeel, paaskorting en ga zo maar door.

Pakketreis naar de zon of avontuurlijke rondreis

Vroeg boeken is vooral slim als het om pakketreizen en vliegtickets gaat. Ga je een rondreis maken door Azië of Amerika? Dan is het aan te raden om in ieder geval je vlucht en eventuele huurauto op tijd te boeken. Deze worden bijna alleen maar duurder. Hotels hoef je niet per sé vroeg te boeken, maar dat is afhankelijk van de populariteit van de regio die je gaat bezoeken én het jaargetijde.

Wat zijn de voordelen van vroeg je vakantie boeken?

Vroeg je vakantie boeken heeft verschillende voordelen. We hebben er een paar op een rijtje gezet.

  1. Het is vaak goedkoper!
  2. Je hebt meer dan genoeg tijd om een planning te maken en excursies uit te zoeken.
  3. Langere voorpret!
  4. Ruime keuze aan hotels en vliegtickets

Wat zijn de nadelen van vroeg je vakantie boeken?

Toch zijn er ook nadelen aan het vroeg boeken van een vakantie. Zo heb je minder flexibiliteit en kun je niet of moeilijker je plannen wijzigen. De kans op wijzigingen van je vluchttijden is ook groter. Daarnaast moet je al vroeg vakantie aanvragen en moet je grote uitgaven doen, vaak vóór je vakantiegeld binnen is.

Om te checken of het écht voordeliger is om vroeg een vakantie te boeken. Hebben we twee soorten reizen getest op 23 januari 2019, natuurlijk wel buiten het hoogseizoen. Een pakketreis naar Kreta in april of juni met twee aanbieders. Daarnaast vergelijken we losse vliegtickets naar Bangkok in maart en juli.

Pakketreis Kreta

Aanbieder

Reisdatum

Reisduur

Verzorging

Prijs per persoon

Corendon

16 april

8 dagen

All inclusive

€369

Corendon

4 juni

8 dagen

All inclusive

€449

TUI

22 april

8 dagen

All inclusive

€567

TUI

4 juni

8 dagen

All inclusive

€439

De prijs van een pakketreis is in april goedkoper dan in juni, dat is logisch in verband met de weersomstandigheden. Toch is er geen groot verschil tussen het boeken van de vakantie in maart of juni qua prijs afgaande dat je in januari boekt. Conclusie: Een pakketreis kan prima nog 3 maanden van tevoren geboekt worden.

Vliegtickets Bangkok

Vliegtickets naar Bangkok in april of juni zijn ook getest. Zo vlieg je met KLM retour naar Bangkok in april voor ongeveer €600. In juni kost dit €560. Hier is vroeg boeken wel degelijk voordeliger. Voor vliegtickets geldt dit in de regel altijd.

De kans op schemawijzigingen van je vlucht

Schemawijzigingen houden in dat de vliegtuigmaatschappij de tijden van de vlucht aanpast. Dit kan ervoor zorgen dat je vlucht veel eerder of juist later aankomt dan gepland. Heel vervelend, want hier heb je juist vaak je vlucht op uitgezocht. Hoe vroeger je de vlucht en/of vakantie boekt, hoe groter de kans is dat er nog wijzigingen doorgevoerd worden in het vluchtschema. Hoe dichterbij de vluchtdatum je boekt, hoe groter de kans is dat de vluchttijden al bevestigd zijn bij het vliegveld en de planning van de vliegtuigmaatschappij al rond is. De kans dat je vluchttijden dan nog gewijzigd worden is stukken kleiner.

Wordt je vlucht binnen 14 dagen voor vertrek gewijzigd? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding

Hoe zijn jouw ervaringen met het vroeg of juist laat boeken van je vakantie? Deel ze met ons in een reactie!

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
Vliegen met sneeuw en ijs
Volgende blogartikel
Wanneer wordt je vlucht geannuleerd of juist vertraagd?
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments

Geschreven door

Debbie is al jaren betrokken bij EUclaim. Ze weet alles van online marketing én van de rechten van vliegtuigpassagiers. Zij zorgt voor de juiste informatie op EUclaim.nl.

Meer over Debbie
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding