De klok verzetten: hoe laat moet je op de luchthaven zijn?

Zaterdagnacht wordt in Nederland weer de klok verzet. Ook wel de ‘wintertijd’ genoemd. De klok gaat deze keer een uur achteruit. Heerlijk een uur langer slapen en het gevoel dat je meer tijd hebt! Maar het is natuurlijk ook wel verwarrend als je deze nacht of vroeg in de ochtend gaat vliegen, want hoe laat moet je nu op de luchthaven zijn?
Verzetten van de klok als je gaat vliegen

Vlieg jij precies in de nacht dat de klok wordt verzet? Hoe laat moet je dan op de luchthaven zijn? Op zondag 25 oktober 2015 om 03.00 uur gaat de klok een uur terug, dus dan is het weer 02.00 uur. Op het moment dat er op jouw ticket staat dat het vliegtuig op zondag 25 oktober om 06.00 uur vertrekt, dan is dit 06.00 uur ‘nieuwe’ tijd. Normaal gesproken zou je om 03.00 uur op de luchthaven zijn, maar dan is het dus weer een uurtje eerder. Je kan dus een heel uur later naar de luchthaven gaan! Dat scheelt toch weer een uur langer wachten en je kunt een uur langer slapen.

Tijdzones

Er zijn 70 landen in de wereld die net als Nederland, de zomer- en wintertijd hanteren. De overige landen hanteren echter ook niet allemaal dezelfde tijdzone. Elk land is eigenlijk vrij om zelf de tijdzone te bepalen. Zo heeft China bepaald dat in het hele land de tijd hetzelfde is, terwijl de zon in het westen 2,5 uur later opkomt dan in het Oosten. In Rusland is het andere uiterste te zien, want Rusland heeft 9 verschillende tijdzones. Het meest aparte continent in de wereld op gebied van tijdzones is Antarctica. In de zomermaanden is het hier 24 uur per dag licht en om deze reden houdt elk poolstation zijn eigen tijdzone aan. Je kunt tijdens een kort stukje vliegen door maar liefst 16 tijdzones gaan!

App: Klok

Het zou toch leuk zijn als je heel handig kunt zien wat de tijd is aan de andere kant van de wereld. Klok is een app en widget waarmee je dit supersnel kunt zien. De app doet dat op een overzichtelijke en aantrekkelijke manier. Klok zet vanzelf enkele plaatsen ter wereld in de widget, maar via de app kun je dat aanpassen naar eigen wens. 

Fotocredits: flickr.com

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
Zes smartphone apps voor de slimme reiziger
Volgende blogartikel
Designer uniformen voor cabin crew
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
6 Commentaren
Nieuwste
Oudste most voted
Inline Feedbacks
View all comments
frans
1 jaar geleden

de tijd van aankomst/landing wat er op een vliegticked staat is dat de lokale tijd?

Beheerder
Lisanne Verbeek
1 jaar geleden
Reply to  frans

Beste Frans, dat klopt! De lokale datum & tijd staan op het vliegticket. ~ Lisanne

Remco
2 jaren geleden

En wat als je om 02:15 vliegt? Want de nacht dat je vliegt is het op twee momenten 2:15, dus welke is dan nodig?

Anouk van Burken
2 jaren geleden
Reply to  Remco

Hoi Remco, dat is een uitstekende vraag. Ik ga het voor je uitzoeken! 😉 ~Anouk

Christel
3 jaren geleden

En wat dan als je vliegtuig om 2.00 uur of om 3.00 vertrekt??

Editor
Customercare
3 jaren geleden
Reply to  Christel

Hallo Christel, de tijd welke op je ticket vermeld staat, is de vertrektijd. Dus als de klok om 03:00 u teruggaat naar 02:00 u, is dat de vertrektijd.~Hedy

Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding