De historie van vliegveld Düsseldorf Airport (DUS)

Het ontstaan en de opbouw van Düsseldorf Airport ging niet zonder slag of stoot. Inmiddels in het één van de grootste luchthavens in Duitsland met meer dan 180 bestemmingen en 60 luchtvaartmaatschappijen die van en naar Düsseldorf vliegen. Maar hoe is vliegveld Düsseldorf ontstaan?

dusseldorf airport vertrekhal

Het ontstaan en de opbouw van Düsseldorf Airport ging niet zonder slag of stoot. Inmiddels in het één van de grootste luchthavens in Duitsland met meer dan 180 bestemmingen en 60 luchtvaartmaatschappijen die van en naar Düsseldorf vliegen. Maar hoe is vliegveld Düsseldorf ontstaan?

Bijna een eeuw geleden ontstond Rhine Ruhr Airport

Düsseldorf Airport (DUS) is ontstaan op 19 april 1927. In 2 jaar tijd werd het grootste vliegveld in het Rein-Roer gebied gebouwd onder de naam Rhine Ruhr Airport. Er werd gevlogen tussen Berlijn, Hamburg, Keulen en Geneve. Een leuk weetje: het eerste luchtvoertuig dat is geland in Noord Düsseldorf, was de Zeppelin LZ-III in 1909.

De eerste internationale vlucht van vliegveld Düsseldorf vond plaats in 1929 door Sabena tussen Brussel, Antwerpen Düsseldorf en Hamburg. Nu denk je waarschijnlijk dat dit weinig voorstelt, maar voor die tijd was dit een hele stap voorwaarts.

Militaire luchthaven tijdens de Tweede Wereldoorlog

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak werd het vliegverkeer in september 1938 stilgelegd voor reguliere vluchten en alleen nog voor militaire doeleinden gebruikt. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1948 werden de reguliere vluchten weer hervat. De eerste vluchten vlogen naar Engeland omdat het vliegveld toen nog onder Brits bestuur viel.

Grote groei vanaf jaren ’50

Vanaf 1950 Is het vliegveld in bezit van Duitse staatsbedrijven. Lufthansa vliegt vanaf 1 april 1955 op Düsseldorf Airport tussen Düsseldorf, Frankfurt am Mein en München. Deze verbinding bestaat nu nog steeds.

In het jaar dat vliegveld Düsseldorf meer dan 1 miljoen passagiers vervoerde, werd het de thuishaven van LTU (Air Berlin). Deze luchtvaartmaatschappij bestaat nu niet meer. In 1969 werd de grote landingsbaan uitgebreid naar een lengte van 3000 meter en werd er een nieuwe terminal gebouwd. In 1973 werd terminal B en in 1986 Terminal C aan de luchthaven toegevoegd. In 1992 werd de twee start-/landingsbaan toegevoegd, waardoor de capaciteit van het vliegveld nog meer toenam.

De brand 11 april 1996

Op 11 april 1996 brak er een fatale brand uit in de passagiersterminal van Düsseldorf Airport.

De brand is ontstaan door het smeulen van isolatiemateriaal als gevolg van laswerkzaamheden. De vuurzee die daarop volgde eiste 17 levens door rookinhalatie en 80 mensen raakten gewond. De herstelwerkzaamheden hebben 15 jaar geduurd. In die periode had vliegveld Düsseldorf maar beperkte capaciteit. Er werden tenten ingezet om de terminals te vervangen. Op deze manier kon Airport Düsseldorf haar passagiers toch blijven vervoeren.

Terminal A is na de brand grondig gerenoveerd.  Terminal B was volledig verwoest en is compleet opnieuw opgebouwd. Düsseldorf Airport heeft een herdenkingscentrum opgericht op het vliegveld om deze zwarte dag niet te vergeten.

De brand op Düsseldorf Airport in 1996

Van Düsseldorf International naar Düsseldorf Airport

In november 1998 werd terminal A officieel weer geopend en werd de naam van het vliegveld veranderd in Düsseldorf International. In mei 2000 werd Düsseldorf Airport Station geopend met 300 treinen op een dag. Dat jaar gebruikte 16 miljoen passagiers de luchthaven.

In maart 2013 is de naam van vliegveld Düsseldorf opnieuw veranderd naar het huidige Düsseldorf Airport.

Düsseldorf Airport anno 2021

Met 8 miljoen passagiers in 2021 is Düsseldorf 1 van de grootste vliegvelden in Duitsland. Er vertrokken 33.274 vluchten vanaf Düsseldorf Airport. Daarvan werden er 491 geannuleerd en 172 hebben een vertraging opgelopen van meer dan 3 uur.

Vlieg jij via Düsseldorf Airport en gaat dit niet vlekkeloos?

EUclaim helpt Europese vliegtuigpassagiers die te maken hebben met vluchtproblemen.  Ook als u vliegt vanaf Düsseldorf Airport kunt u bij ons terecht.

Ondervind je problemen met of tijdens je vlucht? Check hier of je een claim in kunt dienen!

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
Wat is crosswind en wat betekent dat voor jou als passagier?
Volgende blogartikel
De drukte op Schiphol vermijden. Wat zijn de beste alternatieven?
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments

Geschreven door

Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie. Bekend van VPRO, NOS, Emerce en AD.

Meer over Jerrymie
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding