Code share: weet u met wie u vliegt?

Bij het plannen van een vliegreis moet u eerst door de jungle van aanbieders worstelen voordat u de beste oplossing hebt gevonden op het gebied van prijs, schema en route,……..maar weet u eigenlijk wel met wie u vliegt?

Welkom in de wereld van de code shares. Maatschappijen die onder andere in allianties zitten bieden wereldwijde vluchtmogelijkheden onder één airline code. Tijdens de vakantie voorpret houdt u natuurlijk geen rekening met vertragingen. Daarbij zijn uw rechten bij vertrek uit Europa beschermd. Nu komt u terug naar huis met een flinke vertraging en u denkt dat u recht heeft op een vergoeding, doordat u bij een Europese maatschappij hebt geboekt. Niets in minder waar. Compensatie valt niet te halen bij niet-Europese luchtmaatschappijen wanneer u vertrekt van buiten Europa. Deze situatie valt niet onder de Europese regelgeving. De maatschappij bij wie de boeking is gemaakt, is hieraan ondergeschikt. De uitvoerende maatschappij is verantwoordelijk.

Het grappige is wel dat niet-Europeanen die een code share boeken waarbij de uitvoerende maatschappij wél Europees is, ineens wel recht hebben op een vergoeding.

Hoe zie dit er nu uit?

codeshares

Wij willen uw vakantie voorpret niet bederven en daarbij is de kans dat u langdurig vertraagd bent slechts 0,5%, maar voor degene die het overkomt is het 100% pech hebben.

Heel veel plezier met de voorpret van uw vakantie. Ik hoop dat de reis zonder vertraging verloopt. Mocht u toch bij die 0,5% behoren, dan zij wij er om u te helpen, maar… dan moet u wel met een Europese maatschappij vliegen!

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
Londen Heathrow gesloten na noodlanding
Volgende blogartikel
Morgen staking Portugal
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments

Gecontroleerd door

Paul Vaneker is Senior Flight Intelligence en heeft bij KLM en Transavia gewerkt. Verschijnt veel in de media om op te komen voor rechten van passagiers. Bekend van nu.nl, NOS, Volkskrant, Telegraaf, AD en Parool.

Meer over Paul
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding