7 tips voor vliegen met kids

Vliegen met kinderen, het is niet altijd even makkelijk. Kinderen hebben ruimte nodig om te spelen en dat heb je niet in een vliegtuig. Toch zijn er dingen die je kunt doen waardoor je nét wat prettiger en rustiger in het vliegtuig stapt met je kinderen. Zo wordt het voor iedereen een prettige vlucht!

klein kind kijkt uit vliegtuigraam
  1. Leeftijd en vliegen

De leeftijd van je kinderen is heel bepalend als je op vakantie gaat met het vliegtuig. Oudere kinderen kun je natuurlijk beter uitleggen hoe het zit en wat ze ervan moeten verwachten, maar met kleine kinderen is dat vaak heel anders. Ga je voor het eerst vliegen? Kies dan niet gelijk voor een wereldreis maar hou het iets dichter bij huis. Twee tot drie uurtjes vliegen is voor de meeste kinderen prima te doen. Geef baby’s een fles tijdens het opstijgen en landen van het vliegtuig, dit helpt de druk op hun oren te verminderen. Ga je verder weg denk dan aan hun en vooral ook je eigen comfort en boek bijvoorbeeld extra beenruimte bij.

  1. Tot twee jaar vliegen baby’s gratis mee

Kinderen tot twee jaar vliegen gratis met hun ouders mee, en dat heeft natuurlijk zijn voordelen. Waar je wel rekening mee moet houden is dat je baby op schoot mee moet reizen en dus geen eigen stoel heeft. Kies dus voor een bestemming die niet te lang vliegen is zodat het voor jou ook een prettige vlucht blijft. De bagage die baby’s mogen meenemen is ook beperkt als ze geen eigen stoel hebben. Vliegtuigmaatschappijen hebben afwijkende regels als het om bagagevrijstelling gaat. De wat ‘duurdere’ vliegtuigmaatschappijen hebben bijvoorbeeld meer beenruimte beschikbaar en soms ook een reiswieg in het vliegtuig die je kunt reserveren.

  1. Tips voor het inpakken van je handbagage

Ga je met hele jonge kinderen reizen? Weet dan dat je babyvoeding gewoon mag meenemen in het vliegtuig. Hier gelden geen restricties op qua vloeistofregels. Niet elke vliegtuigmaatschappij heeft de mogelijkheid om babyvoeding op te warmen of water te koken, check dit dus voor je gaat vliegen. Ook een buggy mag tot aan het vliegtuig mee, daarna gaat deze in het ruim van het vliegtuig. In het geval van vertraging is het altijd verstandig om extra voedsel, luiers en kleren of speeltjes bij je te hebben. Voor wat oudere kinderen zijn snacks, boekjes en een tablet met spelletjes en films heel geschikt om in te pakken. Vergeet ook belangrijke medicijnen niet!

  1. Slapen in het vliegtuig

Voor iedere ouder is het prettig wanneer kinderen in het vliegtuig een dutje kunnen doen. Voor kleine kinderen kan het helpen om het ‘avondritueel’ zoveel mogelijk in stand te houden. Pyjama aan bijvoorbeeld, schoenen uit en warme sokken aan, een fles en een dekentje terwijl je ze een verhaaltje voorleest en dan is het ‘bedtijd’.

  1. Voor elk uur een cadeautje

Hoe voorkom je huilbuien en verveelde kinderen? Met cadeautjes natuurlijk! Pak kleine cadeautjes in die ze bijvoorbeeld op vakantie kunnen gebruiken en laat ze er elk uur in het vliegtuig eentje uitpakken. Zij blij, jij blij!

  1. Van de onboard nanny tot de kidsmaaltijden

Ga je toch ver vliegen met kinderen? Dan doe je er goed aan je te verdiepen in de services die de vliegtuigmaatschappijen bieden voor de kleine passagiers. De meeste vliegtuigmaatschappijen die verre vluchten uitvoeren hebben een entertainmentprogramma voor kinderen. Ook speciale maaltijden kun je voor vertrek reserveren. KLM serveert bijvoorbeeld frietjes en mini hamburgers, heeft mascotte bluey en ook nog allemaal spelletjes voor kinderen. Wil je helemaal full-service vliegen dan moet je bij Emirates of Singapore Airlines zijn. Bij deze vliegtuigmaatschappijen komen kinderen op nummer 1, en jij wordt ook niet vergeten. Emirates heeft zelfs een onboard-nanny beschikbaar die je kinderen in de gaten houdt.

  1. Toestemming voor reizen met kinderen

Ga je als alleenstaande ouder op vakantie? Of reis je met de kinderen van je beste vriend(in)? Houd er dan rekening mee dat je toestemming nodig hebt van beide gezaghebbende ouders. Op de website van de overheid kun je dit document vinden en laten ondertekenen. Zorg ervoor dat je dit document altijd bij je hebt.

Heb jij nog tips om te vliegen met kids? Deel ze met ons!

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
Vluchtvertraging Schiphol
Volgende blogartikel
Vliegen vanaf België en je rechten bij vertraging
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments

Geschreven door

Debbie is al jaren betrokken bij EUclaim. Ze weet alles van online marketing én van de rechten van vliegtuigpassagiers. Zij zorgt voor de juiste informatie op EUclaim.nl.

Meer over Debbie
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding