Luchthaven vertraging

Europees Hof: Passagiers recht op compensatie bij uitwijken van vlucht naar ander vliegveld

Het Europees Hof van Justitie heeft op donderdag 22 april 2021 een uitspraak gedaan. De uitspraak gaat erover of een luchtvaartmaatschappij compensatie moet betalen aan haar passagiers als de vlucht uitwijkt (door bijvoorbeeld slecht weer) naar een ander vliegveld.

Vliegtuig van Austrian Airlines in de lucht

Recht op compensatie bij uitwijkende vlucht

De vraag die aan het Europees Hof is voorgelegd, betrof de situatie of passagiers recht hebben op compensatie als de vlucht uitwijkt naar een ander vliegveld. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen door nachtsluiting op de luchthaven van aankomst. Het Europees Hof geeft in de uitspraak aan dat passagiers bij meer dan drie uur aankomstvertraging recht hebben op compensatie.

Daarnaast hoort de luchtvaartmaatschappij de taxirit naar de gekozen bestemming van de passagier te vergoeden. Dit kan een taxirit naar het oorspronkelijke vliegveld of huisadres zijn.   

Voorbeeldsituatie

Een vliegtuigpassagier zat in mei 2018 aan boord op een vlucht van Austrian Airlines (AG) tussen Wenen en Berlijn Tegel. Deze vlucht had een vertraging en sinds er geen nachtvluchten waren toegestaan op de Duitse luchthaven is er besloten om uit te wijken naar vliegveld Berlijn Schöneveld, wat ruim 30 kilometer verderop is. De luchtvaartmaatschappij regelde vervolgens ook geen vervoer naar Tegel of bood de passagiers aan om de taxirit te betalen.

Wat is de conclusie voor jou als passagier?

Kom jij drie uur later aan dan gepland aan op het juiste vliegveld óf op de eindbestemming? Dan heb je volgens het Europees Hof van Justitie recht op compensatie dat kan oplopen tot 600 euro per persoon. Bij minder dan drie uur aankomstvertraging is er geen recht op compensatie, maar heeft de luchtvaartmaatschappij wel altijd zorgplicht naar haar passagiers.

Meer nieuws over Het Europees Hof van Justitie

 • 2020-03-26

  Europees Hof doet uitspraak over dubbele compensatie

  Het Europees Hof van Justitie heeft onlangs uitspraak gedaan. De uitspraak gaat erover of een vliegtuigpassagier het recht heeft om twee keer compensatie te claimen bij dubbele vluchtproblemen?

 • 2018-05-31

  Recht op vergoeding bij overstap

  Het Europees Hof van Justitie heeft vandaag geoordeeld dat passagiers die aansluitende vluchten hebben geboekt in één boeking, recht hebben op compensatie wanneer zij hun aansluiting missen door vertraging op de eerste vlucht vanuit de EU, ongeacht of de overstap plaatsvindt buiten de EU. Het Europees Hof kiest hiermee de kant van de passagier en bevestigt het eerder gewezen Folkerts-arrest.

 • 2018-04-17

  Europees Hof van Justitie oordeelt: ‘wilde staking’ is geen buitengewone omstandigheid

  Vandaag heeft het Europees Hof van Justitie geoordeeld dat een ‘wilde staking’ na aankondiging van herstructurering een sociaal risico is die de luchtvaartmaatschappij kan verwachten. Hierbij is zij verplicht tot het betalen van vergoeding aan gedupeerde passagiers voor lang vertraagde en geannuleerde vluchten die voortvloeien uit een ‘wilde staking’.

Geschreven door

Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie. Bekend van VPRO, NOS, Emerce en AD.

Meer over Jerrymie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding