Geannuleerde en vertraagde vluchten verdubbeld in vergelijking met 2016

In het eerste kwartaal van 2017 is het aantal incidenten* van en naar Nederland meer dan verdubbeld in vergelijking met het eerste kwartaal van 2016. De slechtste reisdag van dit jaar was 23 februari. De verdubbeling is voornamelijk te wijden aan het slechte weer in het eerste gedeelte van 2017. Dit blijkt uit recent onderzoek van EUclaim, een bedrijf dat gedupeerde passagiers bijstaat.

AirBerlin vliegtuig op de luchthaven in slecht weer

Van januari tot en met maart 2017 zijn 1685 vluchten geannuleerd en 976 vluchten hadden meer dan drie uur vertraging. In vergelijking met dezelfde periode in 2016 is het aantal geannuleerde vluchten met 157% gestegen en het aantal vertraagde vluchten met 83%.

Slecht weer zorgt voor extreme toename in aantal incidenten
In vergelijking met 2016 heeft 2017 in het eerst gedeelte van het jaar meer dagen met slecht weer gehad. In de maanden januari, februari en maart waren er in het totaal 9 dagen waarop het weer het vliegverkeer in Nederland belemmerden. Deze dagen zorgden voor 996 geannuleerde en vertraagde vluchten. De slechtste reisdag in het eerste kwartaal van 2017 was donderdag 23 februari. Een samenloop van omstandigheden zorgde voor maar liefst 453 incidenten. Deze dag stond er een strakke zuidwestenwind op Schiphol Airport en de beste baan voor het vliegverkeer met deze windrichting was wegens onderhoud gesloten (Kaagbaan). Naast deze omstandigheden crashte deze dag ook nog een vliegtuig van flybe op de Oostbaan, hierdoor kon ook deze baan enige tijd niet gebruikt worden. Veel Nederlandse passagiers liepen een langdurige vertraging op.

In het eerste kwartaal van 2016 was 60% van alle geannuleerde en vertraagde vluchten van en naar Nederland ontstaan door een buitengewone omstandigheid. In 2017 is er bij 67% van alle geannuleerde en vertraagde vluchten sprake van een buitengewone omstandigheid. In Verordening 261/2004 is vastgelegd dat gedupeerde passagiers bij een buitengewone omstandigheid geen recht hebben op een vergoeding. Hierbij kan gedacht worden aan slecht weer, stakingen van derden en terrorisme.

Verwachte drukte Schiphol Airport
Uit het onderzoek van EUclaim blijkt dat slechte weersomstandigheden grote invloed hebben op het vliegverkeer. Met de verwachte drukte aankomende zomer op Schiphol Airport gaat het weer een belangrijke rol spelen. Paul Vaneker, vliegtuigexpert bij EUclaim, geeft aan dat Schiphol Airport bij slecht weer normaal gesproken speelruimte heeft om problemen op te vangen. Tijdens de drukke zomermaanden heeft Schiphol deze speelruimte niet. Slechte weersomstandigheden kunnen deze zomer dus voor veel annuleringen en vertragingen gaan zorgen op Schiphol Airport.

* Onder incidenten verstaan wij geannuleerde en vertraagde vluchten van meer dan 3 uur.

Vragen? Chat of bel