Luchthaven vertraging

TUI annuleert vluchten naar Spaanse eilanden: wat is de impact?

16 juli 2021

Op woensdag 14 juli heeft reisorganisatie TUI bekendgemaakt alle reizen van 16 juli tot en met 2 augustus naar de Spaanse eilanden te annuleren. Wat voor een gevolgen heeft zo’n besluit? EUclaim duikt in de cijfers.

Uitzicht op een strand met ondergaande zon op Ibiza

Spaanse eilanden krijgen code oranje

Aanleiding voor het besluit is een wijziging in het reisadvies voor de Spaanse eilanden, meldt TUI. Het advies gaat vrijdag van geel naar oranje vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen op sommige eilanden. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende Spaanse eilanden door de Spaanse overheid en de gezondheidsinstanties. Bij code oranje worden toeristische reizen dringend afgeraden.

Hoeveel vluchten gaat het om?

De Spaanse eilanden waren sinds de versoepelingen van de reisadviezen in juni hele populaire bestemmingen onder Nederlandse vakantiegangers. Het besluit van TUI heeft impact op 104 vertrekkende vluchten in de periode van 16 juli tot en met 2 augustus, namelijk:

 • 04 x La Palma
 • 22 x Tenerife
 • 29 x Las Palmas
 • 05 x Fuerteventura
 • 07 x Lanzarote
 • 15 x Ibiza
 • 22 x Palma de Mallorca

Iedere vlucht heeft gemiddeld 180 passagiers aan boord. Als we dat aanhouden gaat het om een goede 18.720 passagiers in totaal die toch niet op vakantie gaan de komende twee weken.

Hoeveel geld gaat het om?

De 18.720 vakantiegangers die nu niet meer vertrekken krijgen hun geld terug van TUI. Hiermee kunnen ze vervolgens zelf een nieuwe vakantie boeken. De prijs van een gemiddelde pakketreis kost ligt ongeveer op € 750,- per persoon. Als deze reizigers hun reis niet omboeken betekent dat dat TUI +/- € 14.000.000,- moet terugbetalen.

Verplicht testen bij terugkomst

Vanaf zondag 18 juli stelt de Nederlandse overheid voor de terugkomst in Nederland een test verplicht voor wie niet volledig gevaccineerd is of geen coronabewijs heeft. Deze antigeentest moet op de bestemming afgenomen worden afgenomen.

Wat zijn je rechten bij een geannuleerde vlucht vanwege corona?

Ervaar je problemen met de reis door code oranje of wil je liever helemaal niet meer op vakantie? Dan is het fijn om te weten dat je als passagier rechten hebt. Zo heb je recht op een teruggave van de reiskosten als je reis vanwege het coronavirus geannuleerd wordt. Omdat het coronavirus een buitengewone omstandigheid is, heb je geen recht op een vergoeding voor het tijdverlies volgens Verordening 261/2004.

Meer over vliegen en code oranje

 • 2021-05-31

  Griekse eilanden terug op oranje; wat zijn je rechten?

  De positieve trend van versoepelende reisadviezen bleek voor de Zuid-Egeïsche eilanden helaas van korte duur. Vanaf zondag 30 mei 2021 geldt voor de Griekse eilandengroep opnieuw een oranje reisadvies. Misschien had jij wel net een reis geboekt naar Kos, Mykonos of Rhodos of was jij net lekker aan het genieten van een welverdiende vakantie op een Grieks strand. Hoe komt een reisadvies tot stand en wat zijn je rechten en plichten bij het (plotseling) wijzigen ervan? EUclaim zoekt het voor je uit.

 • 2020-09-02

  Ryanair houdt ticketsale in coronatijd voor reizen naar oranje reisgebieden

  Budgetmaatschappij Ryanair biedt dinsdag en woensdag vliegtickets naar oranje reisgebieden aan tegen dumpprijzen. De luchtvaartmaatschappij houdt zelfs uitverkoop voor gebieden met een oranje reisadvies vanwege het coronavirus.

 • 2021-04-19

  Wil je graag een vakantie boeken, maar ben je bang dat deze niet door kan gaan vanwege corona? Een pakketreis biedt zekerheid.

Geschreven door

Marketingmanager Lisanne Verbeek heeft passie voor marketing en campers. Nu vecht ze voor de rechten van passagiers. Bekend van RTL Nieuws, BNR en AD.

Meer over Lisanne
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding