Vlucht geannuleerd? Dit zijn je rechten!

De rechten van vliegtuigpassagiers zijn vastgelegd in Verordening 261/2004. De regels voor het verkrijgen van een vergoeding bij een geannuleerde vlucht zijn niet altijd even gemakkelijk. In deze blog leggen we uit wanneer je wél en wanneer je géén aanspraak kunt maken op financiële vergoeding bij een annulering.

Vlucht geannuleerd? Dit zijn je rechten!

Vergoeding bij annulering

In eerste instantie is het belangrijk om te weten wanneer je geïnformeerd bent over de annulering van je vlucht. Ben je meer dan twee weken voor de vluchtdatum geïnformeerd over de wijziging in je vluchtschema, dan heb je geen recht op een financiële vergoeding. Je hebt in deze situatie wel recht op een omboeking of de ticketprijs terug.

Ben je tussen de 14 dagen en 7 dagen voor je vlucht geïnformeerd over de annulering gelden de volgende regels:

  • De vliegtuigmaatschappij moet je kosteloos omboeken op een nieuwe vlucht.
  • Wanneer de vliegtuigmaatschappij je een alternatief biedt waar je niet blij mee bent, mag je de boeking annuleren en krijg je de ticketprijs terug.
  • Daarnaast heb je ook nog eens recht op een financiële vergoeding voor het ongemak. Op basis van de afstand van de vlucht is dit een bedrag van €250, €400 of €600. Dit is alleen van toepassing wanneer je meer dan 2 uur eerder vertrekt en/of meer dan 4 uur later aankomt op je eindbestemming.

Ben je minder dan 7 dagen voor je vlucht geïnformeerd over de annulering, dan gelden dezelfde bovenstaande regels. Echter, is de vergoeding voor het ongemak van toepassing wanneer je meer dan 1 uur eerder vertrekt en/of meer dan 2 uur later aankomt op je eindbestemming.

Veel mensen zijn er niet van op de hoogte, maar het kan dus zijn dat je eerder vertrekt dan je oorspronkelijke (geannuleerde) vlucht en ook dan recht hebt op een vergoeding!

Voorbeelden

  • Wanneer je tussen 14 dagen en 7 dagen voor de vlucht geïnformeerd bent en bijvoorbeeld 3 uur eerder vertrekt heb je recht op een vergoeding (de situatie wijkt af van de tijdspanne 2 uur eerder – 4 uur later).
  • Ben je korter dan 7 dagen voor vertrek geïnformeerd en vertrekt je nieuwe vlucht 2 uur eerder en kom je 2,5 uur later aan (door dat je een andere route vliegt bijvoorbeeld), ook dan is er recht op een vergoeding (de situatie wijkt af van de tijdspanne 1 uur vroeger – 2 uur later).
  •  Ben je binnen 14 dagen voor vertrek geïnformeerd en vertrek je een dag eerder, is er recht op vergoeding

[panel text="Twijfel je of je recht hebt op een vergoeding? Vul je vluchtgegevens in en wij geven je gratis advies over jouw rechten." calculator="show"]

Infographic

De regelgeving is redelijk ingewikkeld. We hebben daarom een infographic gemaakt waar je in één oogopslag kunt bekijken of jij recht hebt op een financiële vergoeding wanneer je vlucht is geannuleerd:

Infographic rechten bij geannuleerde vlucht

 

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
Vele vertragingen bij TUI
Volgende blogartikel
Telegraaf: Op bezoek bij de Kerstman
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments