Oorpijn na vliegen – Tips tegen oorpijn bij vliegen

Iedereen die wel eens heeft gevlogen zal het herkennen: druk op de oren tijdens het opstijgen en dalen van het vliegtuig. De ene keer heb je er meer last van dan de andere keer. Dat heeft met de omstandigheden rondom de vlucht te maken maar ook met je eigen gezondheid en welbevinden. Maar wat kun je zelf doen om oorpijn tijdens je vlucht tegen te gaan of zo beperkt mogelijk te houden ?

 

  1. Gebruik neusspray, het liefst een half uur voor het opstijgen en/of voor het landen, hiermee kan het eventuele slijm in neus en oren worden opgelost, waardoor de kans op oorpijn tijdens de vlucht vermindert.
  2. Schaf speciale oordopjes aan, deze “Earplanes” zijn bij de drogist verkrijgbaar en reguleren de druk in de oren die je tijdens het opstijgen en dalen ervaart.
  3. Als je in het verleden vaker oorpijn hebt gehad of last hebt van hevige verkoudheid of allergie is een bezoek aan de huisarts voorafgaand aan de vlucht misschien een goed idee. Hij of zij kan eventuele medicijnen voorschrijven om ontstekingen te voorkomen. Als je een oorontsteking hebt is vliegen namelijk uiterst pijnlijk en ook gevaarlijk. Vaak wordt er in dat geval aangeraden af te zien van de vlucht, met alle vervelende gevolgen van dien.
  4. Aan boord kun je de crew vragen om je te voorzien van twee bekertjes met watten die gedrenkt zijn in warm water. Als deze bekertjes over de oren worden gezet vermindert dat ook meteen de druk.
  5. Om de oren die dichtzitten te kunnen laten “ploppen” kun je bijvoorbeeld kauwgom nemen, want de kauwbeweging zorgt ervoor dat je oren openspringen. Gapen werkt ook goed en heeft hetzelfde effect.
  6. Baby en peuters kun je moeilijk duidelijk maken dat ze moeten slikken, daarom hierbij een tip voor ouders: zorg dat je een flesje of tuitbekertje paraat hebt en geef je kindje tijdens de daling wat te drinken.

 Bron: mens-en-gezondheid.infonu.nl

Vorig blogartikel
IJsvrij? De lente komt nu eerst even voorbij
Volgende blogartikel
Schiphol waakzaam tijdens Nucleaire top

6
Geef een reactie

4 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Luna

Het kauwen van kauwgom of slikken werkt bij mij niet maar de rest ga ik zeker proberen??

Mary

Hele erge druk op de oren gehad tijdens de landing. Kauwgom en geeuwen hielp niet. Oordopjes hielpen ook niet. Een gevoel of mijn trommelvliezen zouden knappen. Iemand een idee wat je er tegen kan doen?

Jeroen | Oordoppen.com

Bij oordopjes is het belangrijk om GEEN foam oordopjes te gebruiken omdat deze de gehoorgang volledig afsluiten wat gevaarlijk is. Het is dus belangrijk dat de oordopjes luchtdruk regulerend zijn. Het effect van oordopjes verschilt per persoon en per merk.

Hugo | Clear

Ga je binnenkort vliegen en wil je een hulpmiddel testen waarmee je oorpijn tijdens het vliegen voorkomt? Tijdens de afgelopen jaren ontwikkelden we Clear, een hulpmiddel waarmee je oorpijn tijdens het vliegen voorkomt. Zodra het vliegtuig stijgt of daalt zet je Clear tegen het oor en adem je door het mondstuk. Vervolgens zet Clear je adem om in gecontroleerde, lichte trillingen die voorkomen dat het trommelvlies bol komt te staan zodra de cabineluchtdruk verandert. Nu Clear klaar is voor gebruik en voldoet aan alle Europese regelgeving voor veiligheid zoeken we Nederlandse reizigers die Clear tijdens hun reis willen testen en… Lees meer

Vragen? Chat of bel