Een gemiste aansluiting door een vluchtvertraging

Als je een vlucht boekt, is de kans groot dat je geen directe vlucht hebt maar een vlucht met overstap op een andere luchthaven. Als je eerste vlucht vertraagd is, bestaat de kans dat je de aansluiting mist.

Vliegtuigen met een ondergaande zon op achtergrond

Wat is een gemiste aansluiting?

Een gemiste aansluiting is hetzelfde als een gemiste overstap: omdat je vlucht met vertraging aankomt op een luchthaven, is de kans aanwezig dat jij je overstap op de aansluitende vlucht mist. Erg vervelend, want dit kan uiteindelijk een langdurige vertraging opleveren.


Wat zijn jouw rechten bij een gemiste aansluiting?

Als jouw eerste vlucht vertraging heeft waardoor jij te laat bent om de overstap op de volgende vlucht te maken en je aansluiting mist, heeft de vliegtuigmaatschappij volgens Verordening 261/2004 een zorgplicht voor jou als vliegtuigpassagier. Wat houdt dat precies in?

1.  Bij een gemiste aansluiting moet je kosteloos een nieuwe vlucht aangeboden krijgen naar je geboekte eindbestemming. De vliegtuigmaatschappij moet jou in dat geval omboeken naar de eerstvolgende vlucht naar je eindbestemming. Als je deze niet krijgt aangeboden dan mag je zelf een nieuwe vlucht boeken en dient de vliegtuigmaatschappij deze extra gemaakte kosten te vergoeden.

2. Loop je door het missen van je aansluitende vlucht een vertraging op van meer dan twee uur? Dan heb je recht op verzorging in de vorm van eten en drinken. Als de vliegtuigmaatschappij je niet voorziet van coupons voor eten en drinken, dan mag je de kosten die je zelf maakt laten vergoeden door of declareren bij de vliegtuigmaatschappij. De bonnetjes dienen als bewijs, dus bewaar deze goed. Houd er wel rekening mee dat de kosten in verhouding zijn met je vertraging. 

3. Vertrekt je nieuwe vlucht een dag later? Dan heeft de vliegtuigmaatschappij de zorgplicht om jou te voorzien van een hotel en eventueel transport van en naar het hotel. Als de maatschappij jou geen hotel aanbiedt, mag je zelf een hotel boeken en deze extra gemaakte kosten terugvragen bij de vliegtuigmaatschappij. Bewaar dus ook deze bonnen! Ook hier geldt: blijf reëel. Boek geen vijfsterrenresort als er een prima driesterrenhotel beschikbaar is.

4. Kom je door je gemiste aansluiting uiteindelijk met drie of meer uur vertraging aan op je eindbestemming? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding tot €600 per persoon voor het tijdsverlies.

Wie is verantwoordelijk voor de vertraging en vergoeding bij een gemiste aansluiting?

Het Europees Hof van Justitie heeft besloten dat de vliegtuigmaatschappij die de vertraagde vlucht heeft uitgevoerd verantwoordelijk is voor de vertraging. De desbetreffende vliegtuigmaatschappij dient daarom de financiële vergoeding te betalen zoals vastgelegd in Verordening 261/2004.

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
Bagage bij KLM – wat is inbegrepen?
Volgende blogartikel
Transavia vlucht geannuleerd door coronacrisis? Je hebt rechten!
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments